…sőt még konyhájuk sincs

Még csak kábé egy hete, hogy a magyar közszolgálati tévében elhangzott az a mondat, hogy „sok gyerek azért nem reggelizik, mert nem éhes”. Bár én érteni vélem, hogy mit akart ez a valóban szerencsétlenül megfogalmazott mondat jelenteni, nem akarok senkit mentegetni, és most nem is erről akarok írni, hiszen ezt a gumicsontot az elmúlt napokban rágták már eleget mindenféle fórumon.

Ezt olvastad már?

Bezzeg Etiópiában éheznek!

Aki esetleg mégsem tudná, miről beszélek, itt elolvashatja. 

De milyen furcsa az élet, két napja kicsit odébb is elhangzott a szegénységgel és az éhezéssel kapcsolatos mondat, nevezetesen egy bárónő számából, ami számomra erősen rímel a már említett reggelizős-nem reggelizős kijelentésre. Jenkin bárónő szerint azért éheznek annyian Nagy-Britanniában, mert nem tudnak főzni. Ezzel azt a most nyilvánosságra hozott statisztikai adatot kommentálta, miszerint Nagy-Britanniában 4 millió ember éhezik.

„Elveszítettük azt a főzési gyakorlatot, amivel a korábbi generációk még rendelkeztek” – mondta a bárónő a szegénység egyik magyarázataként. Aki pedig nem tud főzni, az nyilvánvalóan készételeket vásárol, melyek jóval drágábbak, nem csoda hát, ha adott összegből kevesebbre futja, így aztán már el is érkeztünk az éhezés problémájához. Ezzel nem akarja azt mondani, hangsúlyozta, hogy a szegényeket hibáztatja a helyzetükért, de a felmérések azt mutatják, hogy éppen a legszegényebbek nem ismerik az otthoni ételkészítés alapfogásait sem. Az is kiderült, hogy a segélyen élők jelentős részének otthonában nincs az ételek elkészítésére alkalmas konyha sem, legfeljebb egy vízmelegítő és/vagy egy mikrohullámú sütő. „Én ma például ma zabkását reggeliztem, ami 4 pennybe kerül. Ugyanekkora tál készen vett cukrozott gabonapehely ára 25 penny.”

Jenkin bárónő kijelentése legalább akkora felháborodást keltett, mint a magyar köztévében elhangzott reggelizős mondat a múlt héten. A bárónőt is minden lehetséges brit lap idézte, a nagy országos napilapoktól az ingyenes Metro újságig, mely ugyancsak címlapon hozta a sztorit. 

Nem meglepő, hogy ezek után a bárónő magyarázkodásra kényszerült. Pedig egy korábbi parlamenti jelentés fényében a bárónő nem is feltétlen mondott hülyeségeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért, további részletekért látogass el a NőBlogra!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!