Pillanatokon belül vége a tanításnak, itt a nyár. És ezzel együtt a nyári szezonárak is, éppen ezért a nyári családi vakáció akár többszörösébe is kerülhet például tanítási időben érvényes szálloda- és utazási áraknak. Az angol szülők ezt nem is hagyták szó nélkül, olyannyira, hogy államtitkári szinten foglalkoztak a kérdéssel.

Pár hónappal ezelőtt kerül szóba az angoloknál, hogy az iskolai szüneteket nem egységesen, az egész országra érvényes menetrend szerint kellene kiadni, hanem az iskolákra kellene bízni, hogy teljesen random módon, egymástól eltérően szabják meg a tanítási szünetek időpontjait. Michael Gove, a brit kormány oktatási államtitkára akkor azt nyilatkozta, hogy ez ügyben a szülőknek kellene kilobbiznia, amit szeretnének. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a brit iskolák vezetése már jelenleg is szabad kezet kap a szünetek menetrendjének összeállításakor.

A mozgalmat egy 41 éves apa, Paul Cookson robbantotta ki az egyik közösségi oldalon megosztott posztjával, melyben amiatt méltatlankodott, hogy amikor az őszi szünet idejére szállást keresgélt, akkor a közép-angliai Sherwood Forest régióban (igen, ahonnan Robin Hood legendája is ered) az őszi szünet egy hetére alaposan felnyomták az árakat a vendéglátók: arra a hétre pontosan 300 fonttal (több mint 100 ezer forinttal) drágábban tudott volna foglalni szobát a családjának, mint az előtte lévő vagy az utána következő héten. És ahogy még jobban körülnézett, azt vette észre, hogy az árak az iskolai szünetek idejére akár két-háromszorosukra is emelkedhetnek.

Erre sok szülőnek az a megoldása, hogy a tanítási idő alatt kéri ki ilyen-olyan indokkal a gyereket az iskolából, így a tanítási szezonra érvényes olcsóbb árakon tudhatják le a családi vakációt. Az oktatási államtitkár szerint azonban ez megengedhetetlen, és egyben szankciókat is kilátásba helyezett azokkal a szülőkkel szemben, akik így cselezik ki az élelmes szállásadókat és utazásszervezőket. „Nincs szükség arra, hogy a gyermekek oktatását feláldozzuk azért, hogy olcsóbban vakációzhasson a család. Az iskolák máris megtehetik, hogy a szokásostól eltérő periódusokat jelölnek ki szünetként, így módot nyújtva a családoknak, hogy a főszezonon kívül is pihenhessenek. Ezen túlmenően a vakációiparnak is a tükörbe kellene néznie” – nyilatkozta az államtitkár arra a petícióra válaszul, mely 170 ezer aláírással érkezett a parlamenthez, és amely követeli, hogy történjenek lépések annak érdekében, hogy az iskolai szünetek idejére az utazási szolgáltatásokban érdekelt vállalkozások ne nyomhassák a csillagos égig az áraikat.

Tetszene nálunk is?

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!