Az álmoskönyvek szerint nem vezet békességhez, ha valaki nyilvánosan bírálgatja más gyerekét. Még akkor sem, sőt leginkább akkor nem, ha a kritikák az amerikai elnök, Barack Obama lányait veszik célba. Pedig éppen ez történt, amikor az egyik republikánus képviselő Stephen Fincher kommunikációs igazgatója, Elizabeth Lauten egy azóta már törölt Facebook-bejegyzésében élesen és hosszasan bírálta Malia és Sasha nyilvános megjelenését – mind ruházatukat, mind unottságukat tekintve.

Ilyeneket írt: „Értem én, hogy mindketten a szörnyű kamaszéveiteket tapossátok, de az elnök és a First Lady lányai vagytok – legalább egy kicsit próbáljatok meg eszerint viselkedni. Legalább tartsátok tiszteletben azt a pozíciót, ahol vagytok.”

És hogy mi verte ki ennyire a biztosítékot a szóvivő asszonynál? Egyrészt a lányok unott arca, amit a hálaadás napi nyilvános megjelenésen magukra öltöttek, másrészt az öltözékük. Fentebb a fotó alapján te is eldöntheted, egyetértesz-e azzal a megjegyzéssel, miszerint „öltözzetek úgy, hogy az méltó legyen a tiszteletre, ne pedig úgy, mintha valami bárban lennétek”. Különösen a lányok – szerinte – túl rövid szoknyája szúrta Elizabeth Lauten szemét.

A Facebook-poszt rövid idő alatt szárnyra kelt a világhálón, és – ahogyan az várható volt – bőven születtek egyetértő és ellentmondó kommentek. Sokak szerint semmi gond nincs azzal, ahogyan a két tizenéves lány felöltözött – még ha apjukkal közös protokolláris megjelenésről volt is szó. „Hagyjuk már, hogy Obama elnök lányai azok legyenek, amik: tinilányok. Nem ők az ország elnökei, és nem kérdezte meg őket senki, akarnak-e elnökcsemeték lenni. Jó lenne, ha ez a nő előbb gondolkodna, mielőtt kinyitja a száját” – fogalmaz az egyik hozzászóló. „Ezek csak gyerekek, te h-ü-l-y-e-l-i-b-a!” – írja másvalaki.

De nem mindenki ilyen megértő. „Hé, elég nagyok már ahhoz, hogy tudják, hogyan kell viselkedni! Kamaszok, na és? Ez felmentést ad minden hülyeségre?” – teszi fel a kérdést egy másik kommentelő. „Nekem sem tetszik, ahogyan megjelentek – írja valaki. – Az a ruha, ami teljesen rendben van egy ilyen idős lánynak, ha a barátnőivel moziba megy, nem megfelelő azokra az alkalmakra, amikor Barack Obama lányaiként jelennek meg a nyilvánosság előtt. Megint más már a Facebook-poszt lehetséges következményeit vizionálja, amikor Idi Amint idézi: „A szólásszabadság azt jelenti, hogy szabadon beszélhetsz, de azt nem garantálom, hogy a beszéded után is szabad leszel.”

Tényleg gáz volt-e, ahogy Malia és Sasha Obama felöltözött és viselkedett? Egyáltalán: közszereplők-e az amerikai elnök lányai vagy akár Orbán Ráhel?

Miután átgondoltad a választ és kíváncsi vagy, milyen következtetésre jutott néhány órányi imádkozás után Elizabeth Lauten, látogass el a NőBlogra!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!