A múltkor már írtam itt, az Anyavilágon arról, milyen veszélyes, ha a gyereket akár rövid időre a tűző napon leparkolt autóban hagyjuk. Nég ha a hőmérséklet nem is tűnik kánikulainak, az autó belsejében hihetetlenül gyorsan kúszik felfelé a hőmérő higanyszála. Akkor egy feledékeny lengyel apa kapcsán jött szóba a téma. De mit gondoljunk arról a szülőről, aki direkt, „nevelési” célzattal, büntetésből zárja a gyereket a forró konzervdobozba?

Pedig a napokban éppen ez történt Új-Mexikóban. Egy áruház parkolójában egy háromfős társaság egy 5 év körül kislányra lett figyelmes, aki kétségeesve próbált kijutni egy lezárt autóból, mely a tűző napon állt. „Rémült volt, izzadt és hangosan sírt” – számoltak be megmentői később. A pár azonnal hítva a 911-et, ahonnan gyorsan megérkezett a segítség, akik a kislányt kórházba szállították.

Csak ekkor kerültek elő a lakberendezési áruházból a szülők. Kiderült, hogy a kislányt büntetésből hagyták a bezárt autóban, mert korábban nem akart rendesen enni. Az ötgyerekes család nagyobb gyereke, a 19 éves Anna Monge viszont azt állította, hogy a kislány hibájából történt az eset, a szülők nem si vették észre, hogy az autóban van. A nővér szerint máskor is előfordult, hogy a kislány titokban a szülők után szökött, amikor azok mentek valahová, és elbújt a hátsó ülésen. Aha, hát persze…

Az esettel kapcsolatban a rendőrség ismét a veszélyekre figyelmeztetett: „Nem szabad gyereket, kisállatot, egyáltalán bármilyen élőlényt a forró autóban hagyni. Ha nem tudjuk bevinni a gyereket magunkkal az áruházba a vásárlás idejére, akkor vagy mondjunk le a vásárlásról, vagy hagyjuk a gyereket otthon, természetesen megfelelő felügyelet mellett.

A mérések szerint egy nem túl forró (24 Celsius-fok) napon a napsütötte parkolóban álló autó belső hőmérséklete már körülbelül akkorra 28 Celsius-fokra emelkedik, amikor a bevásárlókocsit a tárolóból a szupermarket bejáratához toljuk (5 perc). Újabb öt perc elteltével már 31 fok van az autó belsejében, az autó lezárása után fél órával pedig már fullasztó a hőség (40 Celsius-fok) − pedig ennél rövidebb idő akkor sem elegendő egy gyors bevásárláshoz, ha nem áll sor a pénztárnál. Összesen egy óra leforgása alatt az eredetileg kellemes hőmérsékletű kocsi 54 Celsius-fokos pokoli katlanná változik.

A Georgia Egyetem kutatói statisztikai adatokat idéznek: az Egyesült Államokban évente körülbelül 40 kisgyerek életébe kerül az ilyenfajta szülői gondatlanság. Az okokat említve Andrew Grundstein azzal a kissé meglepő megállapítással indít, hogy a szülő többnyire azért hagyja az autóban a gyereket, mert „megfeledkezik” róla (lásd a mostani lengyelországi esetet. Az esetek egynegyedében azonban szándékos szülői magatartásról van szó − vagy azért, mert a szülő alábecsüli a néhány perces távollét veszélyét, vagy a távollét valamiért hosszabbra nyúlik a tervezettnél, vagy a szülő egyszerűen nem akarja felébreszteni a hátsó ülésen békésen alvó kicsit.

A témáról szóló korábbi cikket itt olvashatod el.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon! Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!