A játszóterek nem ismert, de meglepően gyakori veszélye

Egy amerikai anya nemrégiben egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a csúszdázás egy olyan veszélyére, amire valószínűleg senki nem gondol. Az anya a saját - illetve saját gyereke - balesetéből tanult és azóta minden áldott évben megosztja a posztot, hogy mások óvatosabbak legyenek, mint ők voltak.

gyermekbalesetek játszótér csúszda

A poszt azóta nagyon sok lájkot kapott és rengetegen megosztották.

 0
Tovább

Ötujjas szabály − ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

A mentők sokszor szembesülnek embert próbáló helyzetekkel, különösen egy gyermek mentése során, ezért sokat segíthetünk nekik, ha vészhelyzet esetén kapkodás és pánik helyett gyorsan és szakszerűen értesítjük őket. Itt vannak összegyűjtve a legfontosabb tudnivalók, amivel mi szülőként hozzájárulhatunk a mentők gördülékenyebb munkájához.

baleset gyermekbaleset mentők mentők riasztása

Ígérem, rövid leszek.

 0
Tovább

A szülő hibája, ha meghal a gyerek

Kezdjük megint egy megdöbbentő videóval, amin egy pár éves gyerek percekig egyensúlyoz egy ötödik emeleti lakás ablakának keskeny párkányán, míg egy felnőtt végre észbe kap és visszahúzza a kicsit a lakásba. Aztán beszéljünk egy kicsit a gyermekbalesetekről. Elöljáróban annyit: az egyévesnél fiatalabb gyermekeket érő baleset MINDIG egy felnőtt hibája.


gyermekbalesetek megelőzés emeletről lezuhant gyerek

Nem, nincs kivétel. Mindig. Nem, nincs "csak egy pillanatra félrenézek", és nem, nincs "úgyis alszik, addig öt percre elugrom", és nem, nincs "csak leszaladok beengedni a postást" sem.

 0
Tovább

Nem megmondtam, hogy ne hagyd egyedül a gyereket az autóban?

Még két hete sincs, hogy arról posztoltam egy angliai kisvárosban történt tragédia kapcsán, hogy soha, sehány pillanatra és semmilyen körülmények között ne hagyd az autóban a gyereket! Újabb tragédia történt, most egy benzinkút borult lángba az Egyesült Államokban. Na, akkor most vegyük át ismét, miért ne hagyd egyedül az autóban a gyereket?

autó autóban hagyott gyerek benzinkút baleset

Nem, két percre sem. Még mindig millió érvem van. De legalább öt.

 0
Tovább

Tisztelt Putyin szörnyeteg úr!

Ezzel a megszólítással írt levelet egy lányát gyászoló apa az orosz elnöknek. A Malaysian Airlines katasztrófájáról, a politikai háttérről nem akarok írni, millióan millió helyen, millió módon megtették/megteszik. De a politikai adok-kapok mögött egyre több személyes sors bontakozik ki, például a futballrajongóról, aki extra műszakokat vállalt a szupermarketben, ahol dolgozik, hogy elkísérhesse kedvenc csapatát. Vagy a 17 éves diáklány, aki jövőre érettségizett volna.

 0
Tovább

Gyermekbalesetek: a fiúk imádnak kockáztatni

Ötéves korig az enyhébb balesetek a gyakoriak. Ezek zömmel otthon, a lakásban, illetve a kertben következnek be. A leggyakoribbak az esés, leesés miatti sérülések, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések.
Pontos adat nincs, de országosan egy évben százezres nagyságrendről kell beszélni az orvosi ellátást igénylő esetek kapcsán. Természetesen ebbe a számba beletartoznak az állatharapástól, a vágáson, a zúzódáson át a törésig vezető esetek is. A kórházi felvételt igénylő, súlyosabb esetek száma ennél jóval kisebb, az öt százalékot sem éri el.

 0
Tovább

Az egyik csevegett, a másik pelenkát keresett – a baba meghalt

Egy brit házapár ellen éppen most folyik per amiatt, mert 9 hónapos kislányukat felügyelet nélkül hagyták a fürdőkádban, és mire az apa visszament hozzá, a kislány belefulladt a kád vizébe.

vízi balesetek kisgyermekek halál fulladas fulladásos balesetek

 0
Tovább

Ne hagyjuk a gyereket a forró konzervdobozban! (videóval)"Csak egy perc, és máris jövök" − halljuk-mondjuk napjában akár többször is. Az ezerszer ismételt mondat azonban akár életveszélyes is lehet, ha az autóban hagyott gyereknek szól megnyugtatásul. Sok szülőnek talán fogalma sincs arról, hogy a tűző napon álló autóban szinte percek alatt veszélyes magasságba emelkedhet a hőmérséklet.

 0
Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!