Miért bal oldalukra ölelik az anyák gyermekeiket?

Ha jól megfigyeljük, az anyák többsége bal karjára emeli gyermekét. A jelenségre több magyarázat is létezik. Most itt egy újabb, mely az ősi anyai mozdulatot egyszerű biológiai tényekkel hozza összefüggésbe. Azért a bal oldal, mert az agy jobb féltekéje irányítja érzelmeinket és arcfelismerő képességeinket. Első hallásra nem tűnik logikusnak? Mindjárt elmagyarázom.

anya pszichológia magatartástudomány bal oldal biológia evolúció

Egy kis tudomány következik.

3 Tovább

Gyereket is kínoz, aki állatot kínoz

Múlt heti hír volt, hogy egy tanár élő állatot boncoltatott a diákjaival egy keszthelyi gimnázium biológia szakkörén. A sajtóban megszólaló jogász szerint nem kevés a büntetési tétele az esetnek, hiszen a tanárnak állatkínzáson kívül kiskorúak veszélyeztetéséért is felelnie kell. Az állatkínzást mindenki érti, de miként veszélyezteti a gyerekeket a biológia szakkör kétségkívül szokatlan tananyaga?

állatkínzás gyereknevelés biológia szakkör keszthely

Kezdjük a konkrét esettel, hátha van még valaki ebben az országban, aki nem hallott róla.

0 Tovább

Rossz hírem van: a biológiai óra nem feminista

Tudom persze, hogy amikor valahol megjelenik egy olyanfajta írás, mint most a Heti Válaszban, ami a biológiai óra ketyegésére figyelmeztet bennünket, akkor menetrendszerűen megjelennek a "38 évesen két hónap alatt estem teherbe" és a "nagyanyám is 40 felett szülte a harmadik gyerekét" típusú kommentek. Ezekkel csak az a baj, hogy az egyedi, anekdotális esetek önmagukban az égvilágon semmit nem mondanak, akkor lennének relevánsak, ha hozzátennénk azt az adatot is, hogy összességében a nők hány százalékának sikerül az (akkor már akart) első terhességet összehozni mondjuk 35 és 40 éves kora között, aztán 40 felett sorban a többit, és hány százaléknak úgy 30 táján.

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek