Egy 15 éves tinédzser azzal hívta ki maga ellen az emberek nemtetszését és haragját, hogy egy tévéműsorban hatalmas patáliát csapott abból, hogy édesanyja ötödére csökkentette a zsebpénzét. Ami most így „csak” havi 1000 dollár. Igen, „csak” 1000 dollár. Igen, ez még Amerikában is sok pénz.

zsebpénz gyerek

Zsebpénz, mikortól és mennyit?

 

A Nicolette Gray nevű 15 éves tinilány az USA egyik népszerű műsorában, a dr. Philben szerepelt, ahol elmondta, hogy „koldusnak érzi magát”, miután édesanyja az addigi 5000 dolláros havi zsebpénzét erősen megvágva most már „csak” 1000 dollárt ad számára minden hónapban. Többször írtam már, hogy nem sok értelme van ezeket az összegeket forintra átszámolgatni, de ez nagyjából azt jelenti, hogy a korábbi 1 millió 250 ezer forintnak megfelelő összeg helyett most már „csak” 250 ezer forintot tud elverni mindenfélére havonta. A lány a műsorban kinyilvánította azt az óhaját, hogy kompromisszumos megoldásként legyen a csökkentett összeg inkább 2500 dollár, ami csak szerény kárpótlás azért, hogy anyja állandóan dolgozik, ezért nincs ideje vele törődni.

„Meg akarom értetni az anyámmal, hogy egyszerűen nem tudok megélni havi 1000 dollárból. Egy bizonyos nívó mellett nőttem fel, és ezt nem veheti el tőlem egyik pillanatról a másikra az anyám” – érvelt a tévéshowban.

A műsor előtt kamerán kívül elmesélte, hogy az anyja eddig mindent megadott neki az életben, kiváló iskolákat, sofőrt, dadát, személyi edzőt. „Ez az egyetlen életforma, amit ismerek” – mondta.

Az anya, Nina elismerte, hogy már egészen pici korától olyan bankkártyát bocsátott a lánya rendelkezésére, melyre nem volt beállítva vásárlási limit. Amivel a lány nemcsak élt, hanem vissza is élt, hiszen nemegyszer volt olyan hónap, hogy 10 ezer dollár feletti összeget költött, noha a korábban megállapodott keret is „mindössze” 5000 dollár volt. Nem volt nehéz ennyit költeni, hiszen a lány zsenge kora ellenére máris imádja a költséges időtöltéseket és a neves divattervezők darabjait. Így előfordult, hogy 5000 dollárért, azaz több mint 1 millió forintnak megfelelő összegért vásárolt magának egy Chanel-táskát, de a kedvenc táskája is egy 3000 dolláros darab.

Zsebpénz: igen, de mikortól és mennyit?

A fenti példa nyilvánvalóan szélsőséges, bár szerintem nem járok messze a valóságtól, ha feltételezem, hogy itthon is sok tini „küzd” hasonló problémákkal. De maradjunk a hétköznapi emberek realitásának talaján és beszéljünk egy kicsit a zsebpénzről.

A szülők véleménye igencsak megoszlik abban, hogy a gyereknek, aki otthon egyébként minden szükséges dolgot megkap, van-e szüksége egyáltalán zsebpénzre. És ha igen, akkor hány éves kortól és mekkora összegre? És ha már megvan a kialkudott összeg, a szülő mennyire szóljon bele, hogy a gyerek mire költi a zsebpénzét?

A zsebpénz kérdése számos felmérést ihletett már, tipikusan bankok és más pénzintézetek szeretnek rendelni és közzétenni ilyen felméréseket. Egy néhány évvel korábbi felmérés szerint például minden harmadik családban kap zsebpénz a gyerek, de csak minden második szülő beszél vele alkalomszerűen a pénzügyekről. Zsebpénzt több gyermek kap, mint saját bankszámlát. Bankszámlája a 3­10 éves korosztályban mindössze 20 százaléknak van, ám még nem férnek hozzá, a 15 évnél idősebbek fele viszont már rendelkezik a számlán lévő összegről. Nagyjából 7−10 éves kor között kezdenek el a szülők a költőpénzről gondoskodni. A 11 évnél idősebb gyerekek 84 százaléka kap zsebpénzt. A 6 éven aluliak 500 forint alatti összegből, a 7−14 évesek 500−1000 forintból, míg a 15 éven felüliek 2000−5000 forintból gazdálkodhatnak havonta. A zsebpénzt a válaszadók fele köti tanulmányi eredményhez, harmaduk otthoni segítséghez vagy jó magatartáshoz.

Mit mondanak erről a pszichológusok?

Arra a kérdésre, hogy mikortól adjunk a gyereknek zsebpénzt, a szakemberek nagyjából egyetértenek abban, hogy akkor, amikor a gyerek már legalább nagyjából tisztában van a számok fogalmával és a dolgok értékével. Erre is van egy személyes történetem. Történt, hogy az ismeretségi kör első osztályos kislánya egyik nap ezres nagyságrendű összeggel ment be az iskolába. Hogy ezt az édesanyja milyen megfontolásból engedte, az egy egészen más kérdés, de most lépjünk túl ezen. Az iskolában az egyik osztálytárs felajánlotta, hogy a kislány százforintosait elcseréli húszforintosokra. A kislánynak tetszettek a húszasok, jobban, mint a százasok, ráállt hát a cserére. Miután a dolog otthon kitudódott, a nagymama másnap felháborodottan berongyolt az iskolába, ahol az igazgatói irodáig meg sem állt, és panaszt tett, hogy az osztálytársa meglopta az unokáját, milyen dolog már, hogy egy ilyen jó környék iskolájába tolvajok járnak. Meglopta a frászt. Nyilván egyikük sem volt még tisztában a pénz, a számok, a mennyiségek, a „több” és a „kevesebb” fogalmával. Ergó ott ment el eleve a dolog, hogy egy ekkora gyerek kezébe pénzt adtak, nem is keveset.

Most, hogy utánanéztem a kérdésnek, egy pénzpedagógus (igen, ilyen foglalkozás is van ám) szerint nem helyes, ha a gyereket házimunkáért, jó osztályzatért pénzzel jutalmazzuk. A másik fontos kérdés, hogy a szülő lehetőleg ne szóljon bele, hogy a gyerek mire költi a zsebpénzét. A kisebb gyerekek zsebpénze általában teljes egészében a szülőktől érkezik, míg a nagyobbak már maguk is kereshetnek mellé korrepetálással, ezzel-azzal. Fontos, hogy a zsebpénz kiszámítható legyen, azaz – a felnőttek fizetéséhez hasonlóan – mindig a hónap azonos napján kapja meg a gyerek. Előre beszéljük meg, mit kell ebből az összegből fedeznie, például az iskolai kirándulás díját nem, de az iskolai kiránduláson megivott kóla árát igen. Azt ugye meg se kell említeni, hogy a gyerek zsebpénzét a hónap végén se kérjük kölcsön?

A túl kevés és túl sok zsebpénz se jó. A túl sok nem motiválja takarékosságra, hamar kifolyik a kezéből. A túl kevésből nem tud spórolni, pedig talán ő is egy egymillió forint feletti összegbe kerülő Chanel-táskára vágyik…

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!