Császármetszéssel „mesterséges” vagy hüvelyi „természetes” úton? Örök kérdés, mellyel kapcsolatban ezredszer is összecsapnak a felek, amikor ezredszer is felmerül valahol a téma. Ezért most nem is erről akarok írni, hanem arról, mit gondoljunk arról, amikor valaki mindenáron a természetes szülést erőltetné, míg orvosa a császármetszést? Ami az egyik oldalról a saját teste feletti döntéshez való jog, az a másik oldalról szakmailag megalapozott szükségszerűség lehet. Vagy csak türelmetlenség. Vagy ki tudja…

De lássuk a konkrét történetet.

császármetszés betegjog

Egy amerikai nő azt állítja, hogy 2011-ben történt szülése során a szülészorvos mindenáron rá akarta erőltetni a császármetszést, noha ő éppen azért választotta az adott kórházat, mert az a hír járta róla, hogy ott a többi hasonló kórháznál kisebb a császármetszések aránya. A szülés előtti órákban Rinat Dray még az orvosával, bizonyos dr. Leonid Gorelikkel vitatkozott. Az orvos állítólag azzal fenyegette meg a nőt, hogy nem foglalkozik vele tovább, ha továbbra sem írja alá a császármetszésbe való beleegyező nyilatkozatot. „Erős nyomást gyakorolt rám. Kesztyűt húzott és megvizsgált, mennyire vagyok kitágulva. Aztán azt mondta, hogy vagy aláírom a papírt, vagy nem vizsgál meg többet – meséli Dray, akinek korábban már két gyermeke is császármetszéssel jött a világra, és pont ezt volt az, amit a harmadik szülésénél el akart kerülni. – Éreztem a magzatot. Éreztem a szívverését, és biztos voltam benne, hogy minden rendben van vele. Meg voltam győződve arról, hogy egyszerűen még egy kis időre van szüksége. Dr. Gorelik azonban azt mondta, hogy bár jól tágulok, de neki nincs ideje arra, hogy az egész napját velem töltse.” Amikor az anya és annak jelen lévő édesanyja is arra kérte az orvost, hogy gondolja ét még egyszer döntését, az orvos állítólag azt válaszolta: „Nem alkudozom.”

Az orvos döntését az magyarázhatja, hogy korábbi császármetszés után nagyon az esély arra, hogy a rákövetkező szülés során komplikáció lép fel. De Rinat Dray éppen azért választotta az adott New York-i kórházat, mert úgy gondolta, ott támogatni fogják döntését, miszerint nem akar újabb császármetszést. Az Egyesült Államok mindössze két államában kötelezik arra kórházakat, hogy tegyék nyilvánosságra a császármetszésekre vonatkozó statisztikájukat. Az egyik éppen New York állam. A 2011-es adatok szerint a Staten Island Egyetemi Kórházban a szülések 23,1 százaléka történt császármetszéssel, ami jóval elmarad a 34,3 százalékos országos átlagtól. De még így is jóval magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet ajánlása, mely szerint arra kell törekedni, hogy a császármetszések aránya egyetlen országban se haladja meg a 15 százalékot. Dray éppen azért döntött e kórház mellett, mert azt hallotta, hogy ott támogatják a császármetszés utáni hüvelyi szülést (angol rövidítéssel VBAC-t). Évekkel ezelőtt még az volt az orvosok álláspontja, hogy „ha egyszer császármetszés, akkor mindig császármetszés”, de például a Mayo Clinic adatai szerint a VBAC az esetek 75 százalékában (négyből három esetben sikeres). Dray szerint azok az orvosok, akikkel a terhesgondozás során kapcsolatba került a kórházban, támogatták a VBAC tervét.

Az anya ügyvédje, Michael Bast így fogalmaz: „A császármetszések országos járványának lehetünk szemtanúi.” Ennek sok oka lehet, melyek közül a legjelentősebb a műhibaperektől való félelem, míg mások az időhiányra hivatkoznak. Egy vizsgálatban azt is kimutatták, hogy kisebb arányban történik császármetszés olyan szüléseknél, ahol az anya maga is orvos – a feltevések szerint azért, mert orvosi ismereteik birtokában jobban képesek ellenállni a szülést levezető orvos felől érkező nyomásnak.

Az anya így emlékszik vissza: „Arra gondoltam, hogy talán el kellene menekülnöm onnan. Féltem és folyamatosan könyörögtem az orvosnak, de meg sem hallgatott. Ennek nem kell így történnie. Ha elmondom másoknak is, mi történt, talán változnak majd a dolgok. Nem engedhetem, hogy ez így menjen tovább. Ez nem történhet meg újra egy másik anyával.”

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!