Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. Mindjárt sorolom a listát, de a trendek legalább annyira érdekesek, mint a listára került egészségi problémák sorrendje.


gyerek gyerekek egészség táplálkozás terhesség oktatás kamaszok

Az internetbiztonság például tíz évvel ezelőtt még csak a 8. helyen állt a sorban, de mára a 4. helyre rukkolt előre.

További olvasnivaló a témában: Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked? 

 

No de akkor nézzük, min aggódunk leginkább, ha a gyerek egészsége kerül szóba.

  1. Elhízás

Egyrészt nem meglepő, másrészt érdekes éppen az elhízást látni az első helyen, amikor éppen nemrégiben írtam arról, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs arról, hogy melyik élelmiszer mennyi cukrot tartalmaz. Így viszont elég problémás az elhízás ellen harcolni. Érdekes volt az egyik hozzászólás ehhez a cikkhez, amikor egy anyuka büszkén kijelentette, hogy neki sincs halvány lila segédfogalma sem az élelmiszerek cukortartalmáról, de nem is érdekli, mert egyik gyereke sem túlsúlyos, és egyetlen tömött foguk sincs (még, de ezt csak én teszem hozzá). Az a rossz hírem van, hogy a dolog nem ennyire egyszerű. Mert hogy ez később is így maradjon, ahhoz némi szülői tudatosság és példamutatás is szükségeltetne, az pedig ismeretek, tények és adatok alapján nem megy.

Ezt támasztja alá a mostani felmérés vezetője, dr. Matthew M Davis is, aki ezt mondja: „Az a legnagyobb nehézség, hogy az elhízás okozhat egészségi problémákat most, holnap, de jóval később, akár a gyermek felnőttkorában is. Kialakulhat cukorbetegség, magas koleszterinszint, sőt akár depresszió is.

Az se jó persze, ha a testsúly kérdése áll a családi kommunikáció középpontjában, erről itt írtam korábban.

  1. Iskolai zaklatás

Az, hogy a gyereket zaklatják a társai az iskolában, netán már az óvodában, úgy derül ki a legkönnyebben, ha kérdezzük a gyereket és rendszeresen beszélgetünk vele. „Többször is előfordult már, hogy a rendelőben rákérdeztem a gyerektől, hogy zaklatják-e a társai, és a gyerek igennel felelt. És a szülő tőlem értesült róla, addig fogalma sem volt róla” – meséli egy gyermekgyógyász.

A zaklatás – vagy angol kifejezéssel bullying – egyre nagyobb probléma a gyerekközösségekben, melyért a pedagógusok nagyban felelőssé teszik a közösségi médiát is.

  1. Drogfogyasztás

„Vannak időszakok, amikor a gyermek- és tizenéves kori drogozás nagyobb probléma, máskor kissé visszaszorul. Ettől függetlenül azonban a szülőkben folyamatosan él az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a gyerekből esetleg drogos válik” – mondja a felmérés vezetője, aki azt is tanácsolja, hogy nem árt időnként átvizsgálni otthon a gyógyszeres szekrényke tartalmát, nem hiányzik-e fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító, ez-az. Fontos tudni, hogy a kábítószerezés sokszor – legtöbbször – nem a heroinnal és más kemény drogokkal kezdődik, hanem receptköteles gyógyszerekkel, például amit az orvos fájdalomcsillapításra rendel a család egyik tagjának.

Ezen kívül fontos, hogy tudjuk, kikkel lóg a gyerekünk, és nem árt tisztában lenni a drogozás legnyilvánvalóbb testi jeleivel sem.

  1. Internetbiztonság

No, ez az a pont, ami tíz év alatt a nyolcadik helyről a negyedik helyre tornázta fel magát. Számtalan tipp, trükk, praktika és technika van annak kontrollálására, mi kerülhet a gyerek szeme elé az interneten, de az a rossz hírem van, hogy egy egészen friss kutatás szerint ezek a filterek messze nem töltik be a feladatukat. Marad tehát a szülői odafigyelés, példamutatás, magyarázat és nevelés.

Az internetről szólva beszélni kell a játékfüggőségről is. Pár éve írtam róla, hogy egy dél-koreai pár, bizonyos Kim úr és felesége annyira a videójátékok rabjává, váltak, hogy nemcsak önmaguk szükségleteiről nem vettek tudomást, hanem 3 hónapos kislányukéról sem – aki így végül éhen halt.

  1. Gyerekbántalmazás és -elhanyagolás

„Modern társadalmunkban ez az egyik legnagyobb probléma, hiszen úgy veszélyezteti igen súlyosan a gyermek testi és lelki jólétét, hogy csendben, az otthon falai között zajlik, a nyilvánosság kizárásával” – mondja a felmérés vezetője, aki szerint a legfontosabb, hogy a környezet lépjen, ha felmerül a gyermekbántalmazás gyanúja. Ugye ismerős motívum a hírekből, amikor valami durva esetre fény derül, hogy állítólag senki nem látott és nem hallott semmit az évek alatt, se a szomszéd, se a védőnő, se a pedagógusok, se a többi családtag, se a barátok, az égvilágon senki. Ami ugye elég nehezen hihető, lássuk be. Mégis visszatérő eleme a híreknek az ominózus mondat, legyen szó akár a gyereküket halálra éheztető fényevő szülőkről, se a családját módszeresen verő részeges apáról.

Mára ennyi, a szülői aggodalmak tízes toplistájának második felével hamarosan jövök.

Forrás: Mott Children's Hospital

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!