Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. A poszt előző részében már sorra vettem a szülői aggodalmak tízes toplistájának első öt darabját, most jöjjön a második öt.

gyerek gyerekek egészség táplálkozás kamaszok oktatás terhesség

Lássuk, hogy az elhízás, az iskolai zaklatás, a drogfogyasztás, az internetbiztonság és a gyermekbántalmazás mellett mi fért még be az első tízbe.

További olvasnivaló a témában: Füstmentes terhesség – 7 tipp a leszokáshoz

 

6. Sexting

A sexting a sex és a texting angol kifejezések összeolvasztásával keletezett, és szexuális tartalmú üzenetek megosztását jelenti. A jelenség egyébként szoros összefüggésben áll az internetbiztonsággal és az iskolai zaklatással, melyek a lista első felébe verekedték be magukat, ezért a poszt első részében volt róluk szó.

Nehezíti a szülők dolgát, hogy a mobilalkalmazások fejlesztői igen leleményesek tudnak lenni, ha arról van szó, hogyan rejtse el a gyerek a nem szülői szemeknek szánt tartalmakat például a telefonján. Létezik például egy olyan applikáció, mely kiválóan alkalmas a gyanútlan szülők megtévesztésére, hiszen a gyerekek a titkos tartalmakat egy számológép-billentyűzet logója mögé rejthetik.

7. Dohányzás

No, ez is egy örökzöld téma, állandó szülői aggódások tárgya. Ami nem is alaptalan, hiszen a dohányzás szoros összefüggést mutat szívbetegségek és bizonyos rákok kialakulásával. Fontos, hogy a gyerekek már korán megismerjék a dohányzás ártalmait. Nem értek egyet azokkal, akik levennék a cigisdobozokról a dohányzás ártalmaival riogató elrettentő fotókat, mondván undorítóak és/vagy hatástalanok. Igen, rém undorítóak, ezért nem is árt, ha a gyerekek már nagyon korán szembesülnek ezekkel.

Érdekes adalék még, hogy sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak a cigarettázás ártalmas, a dohányzás egyéb formái, például az elektromos cigaretta vagy a fiatalok körében oly népszerű vízipipa nem. Szeretnék mindenkit kiábrándítani, mert nem, ezek semmivel nem kevésbé károsak, mint a cigi, a szivar vagy a pipa.

8. Iskolai erőszak

Ez inkább egy speciálisan amerikai probléma – szerencsére és egyelőre, ezért ezzel nem is akarok részletesebben foglalkozni. Időről-időre érkeznek hírek a tengerentúlról újabb iskolai tragédiákról, ártatlan gyermekáldozatokról, melynek kapcsán mindig fellángol a vita a fegyvertartás szigorításáról. Aztán nem történik megint semmi az ügyben.

Egy amerikai nő mindenesetre elég szokatlan módját választotta annak, hogy unokahúgait megvédje attól, hogy egy esetleges iskolai lövöldözés során áldozattá váljanak.

9. Tizenéveskori terhesség

Ez is állandó félelem tárgya, mi lesz, ha a gyerek teherbe esik – vagy éppen teherbe ejt valakit. Az amerikai szülők számára jó hír, hogy az USA-ban az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat a tiniterhességek száma, de bőven van még tennivaló a megelőzés terén. Alapvetően fontos az iskolai felvilágosítás, de ez nem helyettesítheti a szülők szerepét még akkor sem, ha vannak szülők, akik kínosnak és nehéznek érzik ilyesmiről beszélni a gyerekükkel.

Érdekességképpen idelinkelem az Anyavilág egy korábbi posztját egy brit családról, akik egy gyereknevelési oldalra feltett hirdetéssel keresett valakit, aki felvilágosítaná gyermekeiket mindenről, amit a nemi életről tudni érdemes, legyen az menstruáció, fogamzásgátlás vagy maszturbálás. Ezért hajlandóak voltak akár jelentős összeget is fizetni az alkalmas vállalkozónak. Hogy sikerült-e azóta megtalálni a megfelelő jelöltet, azt nem tudom.

10. Stressz

Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is egyre nagyobb stressz éri a mindennapokban. Sok tényezője van -a család anyai problémáitól a mostani listán is szereplő iskolai zaklatáson, internetbiztonságon és gyermekbántalmazáson át például a fokozott társadalmi elvárásokig. Ennek megoldása kisebb részben orvos/egészségügyi, nagyobb részben társadalmi probléma.

Érdekesség, hogy a stresszhormonként is ismert kortizol emelkedett szintjét egy sor – és egyre több betegséggel hozzák összefüggésbe.

A végére is értünk. Nos, rád hány igaz a pontok közül, ha a gyerek egészsége miatti aggódás kerül szóba?

A cikk első részét itt találod.

Forrás: Mott Children's Hospital

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!