Rómában élj úgy, mint a rómaiak – szól a régi mondás. És ez az élet számos területén igaz. Kivéve a például a nyugati országokat elözönlő muszlim bevándorlókat, akik továbbra is eredeti hitük szabályai szerint élnek, sokszor választott hazájuk hagyományaival, szokásaival is szembe menve. Mostanában például éppen az borzolja a kedélyeket, hogy a franciák megtiltanák az egész arcot viselő öltözékeket, és hasonló szabályt fontolgatnak az angolok is. Ami azt jelzi, hogy a befogadó ország egy ideig tolerálja a messziről jött szokásokat, de egyszer elérkezik az a pont, ahol azt mondják, elég. Az angoloknál most éppen a muszlim szabályok szerint működtetett állami iskolák verték ki a biztosítékot. Mert ilyenek is vannak ám, bizony.

Ehhez tudni kell, hogy a briteknél nem kevés olyan régió van, ahol szinte csak bevándorlók élnek. Számos iskola, osztály van, ahol „bennszülött” gyerek egyáltalán nem vagy csak elvétve akad, de működnek kizárólag muszlim diákok által látogatott állami iskolák is, akár külön fiú- vagy lányiskolaként is. Nos, most az állami fenntartásban lévő muszlim lányiskolák ügyében emelte fel a szavát az Ofsted nevű szervezet, melynek feladata az iskolák minőségi felügyelete, erről rendszeresen jelentések készítése. A legutóbbi jelentésükben kritikus hangot ütnek meg a Bradfordban működő Feversham College-dzsal szemben, ugyanis a legutóbbi ellenőrzéskor azt tapasztalták, hogy az iskolában kizárólag nők tanítanak, és úgy intézik, hogy a férfi tanfelügyelők ne is kerüljenek érintkezésbe a diáklányokkal. A csak női környezet mellett az is szemet szúrt, hogy az iskola a muszlim etika elsajátíttatását tűzte célul. Az Ofsted ezért azt szorgalmazza, hogy az iskola gondoskodjon arról, hogy férfi szerepmodellt is lássanak maguk előtt a diákok, akár tanárok, akár tanfelügyelők személyében. Amennyiben az iskola nem hagy fel a nemi diszkriminációval az állások odaítélésénél, hatósági beavatkozással fenyegetnek. Azt is fontosnak tartják, hogy az intézmény vezetői szélesítsék ki a tantervet oly módon, hogy a muszlim életszemlélet mellett más is helyet kapjon, bár azt is elismerik, hogy a jelenlegi gyakorlatba sem nagyon lehet belekötni, mert az szigorúan véve nem sért szabályokat. Gondoskodni fognak arról, hogy az iskola által kiírt álláspályázatoknál maximálisan érvényesüljön az egyenlő bánásmód elve, azaz ne lehessen nemek szerint diszkriminálni az elbírálásnál – ezúttal kivételesen a férfiak kárára.

A Feversham suli egyébként deklaráltan azt a célt tűzte ki, hogy – egy anglikán ország kellős közepén – Allah nevében, az iszlám szellemében nevelje a 11 és 18 év közötti lányokat. Birmingham környéke – ahol ez az intézmény is működik – egyébként egy muszlim bevándorlók által igen sűrűn lakott régiója Angliának. Talán ezért is van az, hogy az Ofsted figyelmét az utóbbi időben öt iskola is felkeltette amiatt, hogy a szigorú muszlim szabályokat igyekeznek meghonosítani egy állami intézmény falain belül. Azt tapasztalták, hogy e célból az iskola személyzete „szervezett kampányt” folytat, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a diákok úgy lépnek ki az iskolából, hogy nincsenek felkészítve egy modern nyugati ország körülményeire.

Lehet persze mondani, hogy az egyház iskolák máshol is saját szabályok szerint működnek, legyen az református, katolikus vagy anglikán. De itt egy állami fenntartású intézményről beszélünk. Arról, hogy a vallás magánügy (kellene, hogy legyen). É arról, hogyan kell(ene) Rómában rómaiként élni…

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!