Időről-időre felmerülő kérdés, miért nem lehet recept nélkül, sőt akár ingyenesen hozzájutni a fogamzásgátlókhoz, ezen belül az esemény utáni tablettákhoz. Egyesek szerint ez nagyban segítené a nem kívánt terhességek számának csökkentését, mások szerint viszont ez csak még a mostaninál is felelőtlenebb, szabadosabb szexuális élethez vezethetne. Ha minden jól megy, a bevezetőben megfogalmazott igények fele már a nagyon közeli jövőben megvalósulhat: recept nélkül is kapható lehet az esemény utáni tabletta.

sürgősségi fogamzásgátló sürgősségi fogamzásgátlás esemény utáni tabletta recept nélkül

Ha az Európai Bizottság is jóváhagyja, jövő év elején az ellaOne sürgősségi fogamzásgátló az Európai Unió minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből, segítve ezzel a nem kívánt terhességek minél eredményesebb kivédését.

Az ellaOne a peteérés megakadályozásával vagy késleltetésével védi ki a teherbeesést, bevételére 120 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlétet vagy a sikertelen fogamzásgátlást követően, de az a legbiztosabb, ha nem telik el 24 óránál több. Az európai gyógyszerhatóság érvelése szerint az ellaOne tabletta receptkötelességének eltörlése meggyorsítja a tablettához való hozzájutást, így növeli a kezelés eredményességét. A rendelkezésre álló információk alapján úgy vélik, hogy az ellaOne tabletta alkalmazása orvosi rendelvény nélkül is biztonságos és hatásos.

Dr. Demeter János, a Szakmai Kollégium Szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője, a Honvédkórház osztályvezető főorvosa aggodalmát fejezte ki a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hozzáférhetőségének liberalizációs tervezetével kapcsolatban. Mint mondja, a recept nélküli kiadhatóság ellentmond annak a szakmai elvnek, miszerint az orvos kötelessége a kezelés esetleges kockázatainak felmérése és a gyógyszeralkalmazás ellenjavallatát képező egészségi állapot fennállásának kizárása a beteg kikérdezése és nőgyógyászati vizsgálata alapján, de éppígy a gyógyszer alkalmazásához kapcsolódó felvilágosítás is. Különösen fontosnak tarja ezt a hormonháztartásra ható gyógyszerek – köztük tehát a sürgősségi fogamzásgátló – felírása előtt.

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szintén kétkedését fejezte ki a küszöbön álló liberalizációval szemben, hiszen – ahogy fogalmaz – itt egy olyan hormontartalmú, esemény utáni készítményről van szó, amely az alkalmazási előírása szerint az együttlétet követően még öt nappal is javasolható, akkorra pedig a fogantatás is megtörténhetett. Ezért ez egyrészt alkotmányossági kérdéseket vethet fel, mert a magyar alkotmány az életet a fogantatás pillanatától védi, másrészt az etikai felelősséget is át kell gondolni.

Ha az ellaOne tabletta valóban vény nélkül beszerezhetővé válik, fontos, hogy a változást komoly lakossági felvilágosító programok kísérjék, hiszen felelősségteljes gyógyszeralkalmazást csak kellő tájékozottság birtokában várhatunk a hazai lakosságtól. Az Európai Bizottság döntése két hónapon belül várható.

Te szeretnéd?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Forrás: PharmaOnline