A kicsit öregebbek még emlékeznek a régi babadivatra. Hol voltak akkor még a merész, élénk színek, a vagány fazonok? A lányoknak szigorúan rózsaszín, a fiúknak kék, és persze az elmaradhatatlan uniszex fehér. Úgy tűnik, a régi módi – vagy régimódi? – visszatér. Az ok: György cambridge-i herceg is így öltözködik.

Az egyéves György divatot diktál kissé idejét múltnak tűnő ingeivel és nagypapás kardigánjaival. A gyermekruházati cégek meglátták a lehetőséget és máris piacra dobták például azt a piros-kék csíkos nadrágot, amit a kis herceg egy hétvégén viselt, és ami színben passzolt apukája, Vilmos ingéhez. A nadrágot potom 34 fontos áron (kb. 14 ezer forint) bárki megvásárolhatja csemetéjének a Neck & Neck spanyol gyermekruhacégtől, és rögtön megveheti a hozzá illő ingecskét is majd’ 40 fontért. A Les Petites Abeilles cég rugdalózóját az az öltözet ihlette, melyet György a hercegi pár ausztráliai és új-zélandi látogatása alkalmából viselt, ez 75 fontba kerül. A vitorlásokkal díszített rugdalózó – mely színében és fazonjában ugyancsak időutazás úgy pár évtizeddel korábbra – annyira népszerű, hogy nyolc hetet kell várnia annak, aki ilyet rendel.

Egyszóval György visszahozza azt a régmúlt gyereköltöztetési trendet, mely már az igen kicsi gyerekeket is miniatűr felnőtteknek tekintette. Bár sokan találgatják, hogy Katalin és Vilmos honnan merítik az ihletet a gyermekruhák kiválasztásakor, úgy tűnik, a britek ízlése máris kezd meg- vagy (vissza-?) változni a klasszikus pólóingek, az élére vasalt nadrágok, az elöl gombos kardigánok és a habos-babos kislányruhák világába. Az egyik legnagyobb brit áruházlánc, a Debenhams adatai szerint például 62 százalékkal megugrott a klasszikus stílusú gyermekruhák forgalma, mióta a cambridge-i hercegi pár egyre gyakrabban jelenik meg Györggyel a nyilvánosság előtt.

De jó-e ez?

Egy invernessi 37 éves anya, Helen Gibson például így látja: "Azt hiszem, mostanában máshol is több a retró körülöttünk. Nekem az a véleményem, hogy olyan gyorsan felnőnek a gyerekek, hogy rettentő rövid az az idő, amíg igazi aranyos kisgyerekeknek öltöztethetjük őket, ezért addig tegyük meg, amíg lehet."

Nagypapás kardigánok, élére vasalt nadrágok, buggyos játszóruhák. Mert a királyi család így öltözik. Tetszik?

A gyerekek öltöztetésében megnyilvánuló nemi sztereotípiákról további érdekes olvasnivalók:

Miért lett minden lila és rózsaszín a kislányok körül?

Világválság? Az a rohadt rózsaszín az oka mindennek

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!