„Kedves Enikő! A leírt negyvenkét tünete alapján mindössze két rossz dolgot látok: az egyik, hogy nem az orvosára hallgat, és a másik, hogy úgy ír levelet, hogy nem olvassa el küldés előtt.”

Gyerekként a kedvenc mesesorozatom a Doktor Bubó volt. Már akkor elkezdtem nevetni, mikor a főcímzene felcsendült. Ki gondolta volna akkoriban, hogy a dal legviccesebb sora, a „diktál a beteg, írja a doktor” egyszer kőkemény realitás lesz? Ma már bármilyen tünetre, gyógyszerösszetevőre és kúrára rákereshetünk. Ez persze nagyszerű dolog, ám az utóbbi idők betegségére, miszerint orvoshoz menetel előtt, helyett és után a netet bújjuk, nem a legjobb gyógyír. Sokunk a rendszeres kutatás és utánajárás miatt képzett diagnosztának érzi magát. Felkészülten érkezünk a rendelőbe, a szakember minden szavát megkérdőjelezzük, és innen már csak egy lépés, hogy osszuk a tanácsainkat boldog-boldogtalannak. Számtalan weboldal épül erre, és ezeken persze mindig akadnak mindent tudó, domináns hangok.

Én is nagy beirkáló vagyok, mert félek a szakemberektől, ami egy hipochondernél nagy hátránynak bizonyul. Tünetet mindig találok magamon, és már megyek is fel a sorstársaim közé. Elindul a lavina, melynek végén a legenyhébb diagnózis is arra serkent, hogy nekifogjak a végrendeletem megírásának.

Nagyon mókás az is, mikor egyes emberek egy hangsúlyozottan gyerekbetegségekkel foglalkozó fórumon dobják be a saját nyavalyáikat. A bárányhimlős, szoptatásos esetek között egyszer csak felbukkant a mélyvénás trombózis. A csoport rögtön ugrott, hiszen ez, ugye, hivalkodóan nem vág a profilba. A nő viselkedését egyenesen gyerekesnek nevezték, mire ő persze rögtön behúzta a féket, visszaírt, hogy tudja, hogy nem kislány, de úgy érezte, ez az egyetlen oldal, ahol érző emberekre lelt. Ám amikor – úgy a huszadik kérdés-felelet után – nekiszegezték a kérdést, hogy ennyi szenvedéssel miért nem megy el végre orvoshoz, megsértődött, és továbbállt.

A teljes cikk itt. 

A témában további érdekességeket olvashatsz itt:

A Google rasszista vagy valami más?

Még a gugli is szexista

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!