A fenti videó a napokban körbejárta az internetet. Jól látszik, hogy egy 2-3 éves forma kisfiú egy kis asztalka előtt ül, cigarettával a kezében, és zavarba ejtő gyakorlottsággal pöfékel. Az arra járók meg-megállnak, közelebb mennek, fölé hajolnak, nevetnek rajta, sőt biztatják. De egyvalamit senki nem csinál.

Senki nem megy oda és nem veszi ki a kezéből a cigarettát. Senki nem kezdi el keresni a kisfiú szüleit, hogy tegyenek valamit.

A net népe azonban már nem volt ilyen elnéző. Kemény vélemények fogalmazódtak meg a szülők hanyagságával és felelőtlenségével kapcsolatban. Most hagyjuk figyelmen kívül azt a cinikus kommentet, melynek íróját csak annyiban érintette meg a látvány, hogy „most már legalább tudjuk, hogy balkezes”. A Twitteren ugyanakkor valaki ezt írta: „Hol vannak a szülők? Szegény kisfiú.” Más szerint sokkoló a látvány, megint más szerint bolond világot élünk.

A látványhoz annyi háttérinformációt még, hogy Kína a világ legnagyobb dohánytermesztője, és ebben az országban regisztrálják a legtöbb, dohányzással összefüggő halálozást a világon. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO éppen a múlt hónapban hozta nyilvánosságra azt a jelentését, melyben arra sürgetik Kínát, hogy helyezzenek el a dohányzás ártalmaira figyelmeztető grafikus ábrákat a cigaretták dobozán – hasonlóan ahhoz, ahogyan más országban már bevett gyakorlat, nálunk is. A becslések szerint 2030-ra 3 millió ember hal meg Kínában dohányzással összefüggő okok következtében.

A dohányzásról további érdekes olvasnivalókat találsz itt:

Naponta 600 gyerek szokik rá a dohányzásra

Valami köze mégiscsak lehet a dohányzásnak a koraszüléshez

Vérrel és hússal ijesztenek el a cigizéstől

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!