Egy dán anya azzal vált híressé, hogy hármasiker-terhessége alatt folyamatosan dokumentálta a teste változásait – akkor is, ha ez nem mindig felelt meg az anyaságról szőtt idealista képnek. Igen, így nézek ki, így változtatja meg egy nő testét az anyaság – üzente. Most, a szülés után pár hétten újabb képet posztolt, ezzel megint tabukat döntögetve.

terhesség várandósság testkép testi változások top10

Nem ő egyébként az egyetlen, hiszen nem kisebb személyiség, mint Katalin hercegné is felvállalta a gyermekei születése után, hogy egy nő teste nem feltétlenül úgy néz ki a szülés után, mint ahogyan azt a cukros-konfettis kismamamagazinok sugallják.

További olvasnivaló a témában: Négy egyforma egyenruha – iskolába léptek a négyesikrek

 

A Koppenhágában évő blogger, Maria Nordø Jørstad azzal lett híres, hogy miközben hármasikreit várta, rendszeresen posztolt olyan fotókat a neten, melyen kendőzetlenül látszott testének változása a várandósság alatt. Most, hogy megszülettek az ikrek – Iben, Filip és Agnes – nemcsak a babákról oszt meg képeket, hanem kitette az Instagramra azt is, hogyan néz ki négy héttel a szülés után. A most már négy gyerekes anya azt mondja, hogy nagy örömmel beszél arról a mindeddig tabunak számító témáról, hogy egy nő teste bizony megváltozik a szülés után, és nem feltétlenül felel meg azoknak az idealista elvárásoknak, melyek például a szülés után celebfotók láttán ébrednek a szürke hétköznapok anyáiban. Mert ezek a képek hazugok, és nem a valóságot mutatják.

terhesség várandósság testkép testi változások top10„Azt hiszem, a várandósságom alatt készült fotósorozatról jutott eszembe, hogy jó lenne a szülés után is fotózni magamat, mert érdekes lenne megmutatni a a másik oldalt is. Mert ez az, amiről a legtöbb nő nem beszél, ezzel hamis képet sugallva az anyaság testi vonatkozásairól – nyilatkozta a sajtónak. – A hasam még mindig nagy, némiképpen még engem is meglepett, hogy miért ekkora még most is. Nem tudtam, hogy ilyen hosszú időbe telik majd, míg visszamegy eredeti formájára.”

Mariának nagyon sok követője van az Instagramon azóta, hogy a várnadóssága 34. hetében egy videón is megmutatta a pocakját. A többi anya nagyon pozitívan fogadta a kezdeményezést, a legtöbben örültek, hogy újabb tabu látszik ledőlni. A szülés után négy héttel készített hasszelfit (van ilyen szó egyáltalán?) ugyancsak több tízezren lájkolták, és több száz kommentben köszönték meg a követők a fotóból sugárzó őszinteséget.

„Annyira boldog vagyok, hogy posztoltad ezt a fotót, mert rettenetes, hogy milyen hazug művilágban élünk” – írta valaki. Más így fogalmazott: „Köszönöm, hogy ilyen őszinte és bátor vagy! Nagy ölelés Németországból!”

A dokumentumfilmek producereként dolgozó Maria reméli, hogy történetével másokat is arra inspirál, hogy ne szégyelljék szülés utáni testüket. Hiszi, hogy a világ abba az irányba megy, hogy az emberek nem félnek majd megosztani személyes történeteiket, különösen a MeToo mozgalom eredményeit látva.

terhesség várandósság testkép testi változások top10„Azt hiszem, egy kis forradalomnak kehetünk szemtanúi az elmúlt években, amikor a nők elkezdtek beszélni a nőiségüket érintő kérdésekről, olyan témákról, melyek mindeddig tabunak számítottak” – mondja.

Már Katalin hercegné is megmutatta

A dán nő egyébként nem az első, aki bátran megmutatta, hogy a szülés után a nők alakja bizony nem tökéletes. Katalin hercegné két idősebb gyermekét olyan ruhában hozta ki a kórházból, mely láttatni engedte, hogy röviddel a szülés után a has még messze nem olyan lapos, mint a várandósság előtt volt, és idő kell ahhoz, hogy minden visszarendeződjön az eredeti állapotába. Akkor ezeknek a fotók is hatalmas sikert arattak, a nők örömmel üdvözölték, hogy Katalin nem akar hamis képet festeni magáról és az anyaság valódi arcáról.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!