Mostanában Ördög Nóra folyik a csapból is. Hogy pontosan milyen értékeket is képvisel, azt most ne firtassuk, mert én sem tudom. De beszéljünk arról, lehet-e etalon abban, hogyan egyeztessük össze a családot és a karriert… vagy inkább maradjunk abban, hogy a munkát. Azt már megszoktam, hogy ha valamelyik celebünk gyereket szül, máris a gyermeklélek és gyermeknevelés szakértőjévé avanzsál: gyereknevelési tanácsokat ad, gyerekszakácskönyvet ad ki, gyereklemezt készít. Már fel sem tűnik, értelmes ember nyilván nem abból merít, ami tapasztalatot egy elsőgyerekes anya két-három hónap alatt összegyűjt. Még ha celeb is az illető.

De azon már én is fennakadtam egy kicsit, amikor Ördög Nóra munkahelyváltási szappanoperájának sokadik felvonásában valamelyik netes életmódmagazin azt taglalta Ördög Nóra példáján keresztül, hogy lám-lám, mégiscsak össze lehet egyeztetni a kettőt – ezzel újabb táptalajt adva főként szintén elsőgyerekes anyák frusztrációjához, már hogy hogyan legyünk tökéletes anyák.

Hogy miért nem jó példa Ördög Nóra, nem taglalom, mindenki tudja, hogy sem anyagiakban, sem munkabeosztásban, sem munkahelyi feltételekben nem hasonlítható fix munkaidőben dolgozó anyatársaihoz, tanárokhoz, orvosokhoz, cipőfelsőrész-készítőkhöz vagy újságkihordókhoz. Nem mondom azt sem, hogy az alábbi szituáció tipikus, mindenesetre kicsit közelebb áll egy – a szó legjobb értelmében – hétköznapi anyához. Azt nem mondom, hogy követendő, azt sem, hogy én így csinálnám, mindenesetre ez is egy megoldás.

Virág Henrietta háromgyerekes üzletasszony, aki legkisebb gyermeke születésénél mindössze egy hétig volt szülési szabadságon, ugyanis érdekeik úgy kívánták, hogy férje legyen gyesen. Az ingatlanszakértő szerint távollétében fontos dolgot tanulnak meg a gyermekei.

Egy többgyermekes nőnek nincs könnyű dolga ma az üzleti életben, mégis sokan sikeresek amellett, hogy közben otthon anyaként is maximálisan helyt kell állniuk. Így van ezzel Virág Henrietta, a Lions Buildings International ügyvezetője is, aki héthónapos, kétéves és kilencéves gyermekét neveli amellett, hogy az ország egyik vezető ingatlanbefektetéssel foglalkozó vállalkozását irányítja.

„Az utolsó szülésem nagyon érdekes volt. Délben még a belvárosban tárgyaltam, amikor éreztem, hogy valami nem stimmel. Elmentem az orvoshoz egy vizsgálati időpontra, ledudáltam az M3-ason a taxist, és amikor megérkeztem szólt a doki, hogy már két órája elindult a szülés. Ez abszolút jellemző rám. Kutyafuttában megszültem, és onnan küldtem üzenetet az egyik ügyfelemnek, hogy holnap nem tudunk találkozni. Egy hét múlva viszont már újra megbeszéléseim voltak” − mondta Virág Henrietta.

Az üzletasszony családjában úgy alakult, hogy férje ment gyesre. Nem volt más választásuk, ugyanis nem tudta otthagyni a kapcsolatrendszerét, és mivel kettőjük közül ő foglalkozik aktívan az üzleti élettel, férje belement, hogy kezdetben otthon marad a kicsikkel. Ez nem azt jelenti, hogy Heni nem törődik velük, sőt.

„Annak a híve vagyok, hogy a gyerekekkel töltött időm értékes idő legyen. Akkor ne kezdjek el főzni, olvasni vagy az e-mailjeimet olvasni, hanem csak rájuk figyeljek. A gyerekek azt az időt élvezik a legjobban, amikor száz százalékban rájuk koncentrálok. Odafigyelek arra, hogy a lányommal például legyenek csajos napok, amikor kettesben elmegyünk reggel a moziba a kedvenc meséjére, aztán egy étteremben beszélgetünk, úszunk, vásárolunk. A kicsik pedig azt értékelik, ha kimegyünk motorozni, hintázni vagy csúszdázni. Nagyon fontos a jó szervezés és az időgazdálkodás, és persze az átgondolt nevelés” − árulta el a Lions Buildings International ügyvezetője, aki úgy gondolja, hogy távollétében fontos dolgot tanulnak meg a gyermekei.

„Azt tanácsolom az anyáknak, hogy bátran dolgozzanak. Ne higgye azt senki, hogy nekünk 24 órában a gyerekkel kell lennünk. Régen az volt, hogy hároméves koráig elválaszthatatlan az anyukájától, de szerintem a mai világban azt kell megtanulniuk, hogy nem csak egy emberhez fordulhat, ha problémája van. Ugyanúgy fordulhat apához, anyához, nagyszülőkhöz vagy esetleg egy szomszédhoz. Meg kell szoknia, hogy nem minden választ egy embertől kap meg, és így később is sikeresebb lesz az életben” − tette hozzá Virág Henrietta.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!