Úgy tűnik, hogy tényleg nincsenek lehetetlenek. Egy svéd nő kisfiút szült az után, miután méhátültetést hajtottak végre nála. A most született baba az első, aki átültetett méhből jött a világra.

A 36 éves nőnek egy fejlődési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a méhe. A transzplantáció során a 60-as éveiben járó egyik barátnője méhét kapta meg – számolt be róla a tekintélyes brit orvosi szaklap, a The Lancet.

A baba szeptemberben koraszülöttként jött a világra 1800 grammos születési súllyal. Az apa szerint a kisfia „egyszerűen csodálatos” – de nem így van ezzel minden apa?

A méhátültetéssel már évek óta próbálkoznak, főként olyan nők esetében, akiknél onkológiai kezelés vagy veleszületett rendellenesség miatt van szükség arra, hogy a nő másnak a méhét kapja meg – hasonlóan ahhoz, mint ami már szinte mindennaposnak számít a vese vagy a máj esetében. Az ő számukra sokszor a méhátültetés jelentheti az egyetlen esélyt arra, hogy anyák legyenek.

A svéd házaspár hamarosan dönt arról, hogy szeretne-e még egy gyermeket. Ha igen, problémaként merül fel, hogy egyelőre még nem ismert, hogy több egymás utáni alkalommal is létrehozható-e terhesség átültetett méhben. És azzal is számolni kell, hogy a szervkilökődés megakadályozására adott szerek hosszú távon akár a méhet is károsíthatják.

A fantasztikus orvosi siker további részleteiért látogass el a NőBlogra.

További cikk a témában: 

Anyaméh ajándékba - akár már 2012-ben

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!

(Forrás, fotók: BBC)