A társadalmat élesen két csoportra osztja a kérdés, illendő-e az utcán vagy a boltban derékig behajolni vadidegen vagy nagyon is ismerős anyukák által tologatott babakocsikba és engedéllyel vagy engedély nélkül megdögönyözni, összepuszilgatni a cuki kisbabát. Az anyák szerint megengedhetetlen bunkóság, a másik fél – tipikusan idősebb hölgyek – szerint pedig csak kedvesség. Ja, és persze élvezze aranyoskám az anyaság minden pillanatát, mert olyan hamar elmúlik…

csecsemő babakocsi idegenek

Most egy anya újszerű megoldást eszelt ki a problémára, az ezt bemutató fotó viharsebességgel terjed a közösségi oldalakon.

 

Egy bizonyos Heather nevű anya a Breastfeeding Mama Talk oldalon tette közzé ötletét, mely oldalnak már a neve is sokat elárul a közönségéről. A fotón a babakocsi ernyője fölé lógatott matrica látható „Ne nyúlj hozzám, a bacilusaid túl nagyok nekem!” felirattal. A poszt kísérő szövege pedig azt mondja: „Ne érj hozzá más gyerekéhez, mert az undorító. Ne légy undorító!”

Érinthetetlen babák?

A posztot nagyon több ezren megosztották és még ennél is többen lájkolták. Ahogyan várható is volt, az ötlet meglehetősen megosztotta az anyatársadalmat. Egyesek elismerték, hogy számukra teljesen rendben van a felirat, mert ők is gyűlölik, amikor idegenek tapizzák a gyereküket. Mások ezzel szemben puszta „hisztériának” minősítették a cetlit, és arra emlékeztettek, hogy a csecsemőknek kellő mennyiségű piszokkal és kórokozóval kell találkozniuk az életük korai szakaszában ahhoz, hogy megfelelően megerősödjön az immunrendszerük. Egy anya így fogalmazott: „Nem is tudom, mi hogyan éltünk túl mostanáig. Mi is érintkeztünk idegenekkel, megfogták a kezünket a közértben, míg az anyánk a pénztárnál fizetett, és sokszor még babakocsink sem volt, sem biztonsági gyerekülés, így vagy a bevásárlókocsiba ültetett anyánk, vagy idegenek siettek segítségére, amikor két vagy több aprósággal próbált boldogulni a mindennapi teendők között.” Míg egy másik kommentelő szerint: „A parkban mindent a szánkba vettünk, kavicsot, tücsköt-bogarat, szemetet és még ki tudja mi minden mást… Nem azt akarom mondani, hogy menjünk vissza a múltba, de mi is túléltük, ha egy idegen hozzánk ért.”

A másik térfélen küzdött a vitában az az anya, aki elárulta, hogy arra tanítja a háromévesét, hogy bátran lökje el az idegenek kezét, ha meg akarják simogatni a haját. „A hároméves gyerekem ellöki az idegenek kezét, és én maximálisan bátorítom őt ebben. Fantasztikusan szép göndör haja van, és az emberek folyton meg akarják simogatni. Egyszerűen csak odajönnek és elkezdik húzgálni a gyerek haját. Ez megengedhetetlen” – írja.

Sok anya üdvözölte az ötletet, és bevallották, hogy ők is utálják, ha idegenek hozzáérnek a gyerekükhöz: „Én ráütök a kezükre. Komolyan mondom. A legfiatalabb gyerekem 6 hónapos, a legidősebb 3 éves. Milliószor kértem, hogy ne bökdössék, ölelgesség, fogdossák őket – egyszerűen ne is érjenek hozzájuk. Ez nemcsak a bacilusokról szüól, hanem arról, hogy nem megyek oda és nem érek hozzá más gyerekéhez” – vélekedik egyikük.

Ellenkező állásponton vannak azok, akik szerint ez nem más, mint a gyerekeink túlféltése. „Négy nagy és egészséges fiam van, akik vígan eljátszanak a tömeg közepén a padlón. És ezen nem is akarok változtatni” – fogalmaz az egyik anya. Vele ért egyet az az anya is, aki ezt mondja” „A gyerekeim egészségesen születtek és azóta se voltak betegek. Nagy a családunk, így ha akarnám, sem tudnám távol tartani a kórokozókat a gyerekektől. Mindkét gyerek boldog és egészséges, miután megszámlálhatatlan bacilussal találkozott már életében. Éljen az immunrendszer erősítése!

Megint mások azzal érveltek, hogy minden gyerek különböző, és vannak, akik fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, mint mások.

Nos, jogos féltés vagy hisztéria?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Ez is érdekelhet:

Menetiránynak háttal biztonságosabb!

A biztonsági gyerekülés légzésproblémákat okozhat

Ne élvezd az anyaság minden pillanatát - 1. rész

Ne élvezd az anyaság minden pillanatát - 2. rész

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!