Bár a legutóbbi hírekből úgy tűnhet, hogy Indiában (is) csak a nő lehet hibás abban, ha erőszak éri, mostanában mintha józanabb hangok is érkeznének arról a tájról a témában. Egy sor újabb erőszakos eseményt követően Narenda Modi miniszterelnök új felelőst keresett és talált az országában különösen nagy problémát jelentő nemi erőszakra.

nemi erőszak India NőBlog

De előtt egy kis visszatekintés, mit gondolnak a kérdésről az indiai politikusok. 

Nemrégiben nagy vihart kavart a miniszterelnök párttársának, Babulal Gaurnak nemrégiben nagy vihar kavart kijelentésével, mely szerint: „A nemi erőszak néha büntetendő, de van, amikor jogos. A fiúk már csak ilyenek, néha hibáznak, de ezért nem kell rögtön felakasztani őket. A nemi erőszak egyébként sem megfontolt cselekedet, hanem csak egy véletlen baleset.”

Vagy itt vannak Asha Mirje indiai politikusnőnek a szavai, aki egy nőügyi kormánytestület tagja, aki szerint a nemi erőszak csak akkor tekinthető bűncselekménynek, ha az áldozat rendőrségi feljelentést tesz. „Társadalmi bűncselekményről beszélünk, ami a nőktől és férfiaktól egyaránt függ. Amíg nincs feljelentés, semmi sem történik” – fogalmazott a riportereknek. Tehát szerinte a nők „bizonyos mértékig felelősek” az őket ért nemi erőszakért, és részben ők is okozói, ha ilyesmi előfordul, mégpedig a „ruházatuk és viselkedésük” miatt. Úgy tűnik, hogy ezt a nézetet osztja az Indiához tartozó Goa sziget minisztere Sudin Dhavalikar is, aki arra figyelmezteti a szigetre látogató nőket, hogy a tengerparton ne viseljenek bikinit, a bárokba lépés előtt pedig rövid nadrágjukat cseréljék hosszú nadrágra vagy szoknyára. A miniszter a szigeten oly gyakori nemi erőszakos bűncselekményeket akarja így visszaszorítani, ezért hivatalos tiltást javasolt a közterületeken, szórakozóhelyeken a „veszélyes” ruhadarabokra vonatkozóan. „Nem engedhetjük meg, hogy a lányok bikiniben menjenek nyilvános helyekre, mert így lehetetlen kontrollálni a helyzetet egy olyan helyen, ahol különböző országokból és kultúrákból nagyon sok férfi megfordul. Amikor az áldozatok eljutnak a rendőrségre, már túl késő. Sokkal jobb, ha az ilyen eseteknek már jóval korábban, a tengerparton elejét vesszük” – nyilatkozta.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!