Bár a legutóbbi hírekből úgy tűnhet, hogy Indiában (is) csak a nő lehet hibás abban, ha erőszak éri, mostanában mintha józanabb hangok is érkeznének arról a tájról a témában. Egy sor újabb erőszakos eseményt követően Narenda Modi miniszterelnök új felelőst keresett és talált az országában különösen nagy problémát jelentő nemi erőszakra.

De előtt egy kis visszatekintés, mit gondolnak a kérdésről az indiai politikusok. 

Nemrégiben nagy vihart kavart a miniszterelnök párttársának, Babulal Gaurnak nemrégiben nagy vihar kavart kijelentésével, mely szerint: „A nemi erőszak néha büntetendő, de van, amikor jogos. A fiúk már csak ilyenek, néha hibáznak, de ezért nem kell rögtön felakasztani őket. A nemi erőszak egyébként sem megfontolt cselekedet, hanem csak egy véletlen baleset.”

Vagy itt vannak Asha Mirje indiai politikusnőnek a szavai, aki egy nőügyi kormánytestület tagja, aki szerint a nemi erőszak csak akkor tekinthető bűncselekménynek, ha az áldozat rendőrségi feljelentést tesz. „Társadalmi bűncselekményről beszélünk, ami a nőktől és férfiaktól egyaránt függ. Amíg nincs feljelentés, semmi sem történik” – fogalmazott a riportereknek. Tehát szerinte a nők „bizonyos mértékig felelősek” az őket ért nemi erőszakért, és részben ők is okozói, ha ilyesmi előfordul, mégpedig a „ruházatuk és viselkedésük” miatt. Úgy tűnik, hogy ezt a nézetet osztja az Indiához tartozó Goa sziget minisztere Sudin Dhavalikar is, aki arra figyelmezteti a szigetre látogató nőket, hogy a tengerparton ne viseljenek bikinit, a bárokba lépés előtt pedig rövid nadrágjukat cseréljék hosszú nadrágra vagy szoknyára. A miniszter a szigeten oly gyakori nemi erőszakos bűncselekményeket akarja így visszaszorítani, ezért hivatalos tiltást javasolt a közterületeken, szórakozóhelyeken a „veszélyes” ruhadarabokra vonatkozóan. „Nem engedhetjük meg, hogy a lányok bikiniben menjenek nyilvános helyekre, mert így lehetetlen kontrollálni a helyzetet egy olyan helyen, ahol különböző országokból és kultúrákból nagyon sok férfi megfordul. Amikor az áldozatok eljutnak a rendőrségre, már túl késő. Sokkal jobb, ha az ilyen eseteknek már jóval korábban, a tengerparton elejét vesszük” – nyilatkozta.

Narenda Modi azonban nem a lányokat-nőket hibáztatja. Ha kíváncsi vagy, mi az a bűvös kérdés, ami megakadályozhatná a nemi erőszakot, látogass el a NőBlogra!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!