Függőségben a népszerűséggel és a figyelemmel

A dolog (megint) úgy kezdődött, hogy Magyarország szénhidráttudós házaspárja - az uborkaszezonra is tekintettel - újra megrázta a pofonfát. Igen, Schobert Norbertről és családjáról van szó, aki a családi nyaralás utolsó napján egy khmmm… igen furcsa stílusú és hangvételű videót töltött fel a Facebookra.

szociálismédia-függőség közösségimédia-függőség addikció schobert norbert zacher gábor

Hogy a mai poszt témája szempontjából miért érdekes, hogy a családi nyaralás ezer kellemesebb elfoglaltságra, közös együttlétre alkalmas idejét rabolta erre, az később még fontos lesz.

 0
Tovább

Edd meg vagy verd meg?

Remek hír volt az arab nők egyenjogúsága terén, hogy nemrégiben a szaúdi nők is megszerezték a jogot, hogy jogosítványt kaphassanak és autót vezessenek. Ezzel egyébként Szaúd-Arábia volt az utolsó, mely még kitartott amellett, hogy az autóvezetés kizárólag a férfiak privilégiuma. Erről én is írtam a napokban az Anyavilágon. Az egyik nagy gyorsétteremlánc gyorsan lépett és kis meglepetéssel kedveskedett az egyenjogúság terén újabb előrelépést tett muszlim nők számára: ingyen hamburgert ajánlott szaúdi autóséttermeiben a volán mögött ülő nőknek.

szaúd-arábia jogosítvány autóvezetés burger king kampány whoppher

A kampány kis szójátéka viszont finoman szólva is a visszájára sült el, mert éppen ellentétes áthallásoknak engedett teret, mint amit az ötletgazdák szerettek volna.

 0
Tovább

Darabolt szőlőszemek – hogy nem menjen cigányútra a falat…

Egy korábbi posztban már írtam arról a veszélyről, ami főleg a kicsi, rágni még nem rendesen tudó gyerekeket fenyegeti, nevezetesen, hogy félrenyelnek, az étel a légutakba kerülve fulladást okoz. Most összeszedtem azokat az ételeket, melyek ebből a szempontból a legveszélyesebbek.

fulladás félrenyelés veszélyes ételek

Végül átismételjük a legfontosabb szabályokat annak megelőzésére, hogy cigányútra menjen a falat.

 0
Tovább

A játszóterek nem ismert, de meglepően gyakori veszélye

Egy amerikai anya nemrégiben egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a csúszdázás egy olyan veszélyére, amire valószínűleg senki nem gondol. Az anya a saját - illetve saját gyereke - balesetéből tanult és azóta minden áldott évben megosztja a posztot, hogy mások óvatosabbak legyenek, mint ők voltak.

gyermekbalesetek játszótér csúszda

A poszt azóta nagyon sok lájkot kapott és rengetegen megosztották.

 0
Tovább

Igen, továbbra is iszom és egy ágyban alszom a gyerekkel, közöd?

Mindig is megosztotta a kismamák világát az a gyakorlat, amikor a szülők maguk közé veszik a gyereket a szülői ágyba. Segíti a baba és a szülők közötti kötődés kialakulását, vagy életveszélyes gyakorlat? Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van (a témáról már korábban is írtam).

közös ágy bed-sharing co-sleeping room-sharing fulladás biztonságos alvás

Az viszont biztosnak, hogy ha a közös ágyban megfullad a gyerek, akkor többnyire szerepet játszik a szülő drogos vagy alkoholos befolyásoltsága is.

 0
Tovább

Cukros bácsi ne lehessen pénztáros!

A gyermekkori kövérség szinte mindenhol a probléma. Az angolok külön intézkedéscsomagot dolgoztak a gyermekkori elhízás legyőzésére. Ilyen például, hogy mostantól tilos az a gyakorlat, amikor a pénztárnál, a fizetés előtti utolsó pillanatban a pénztáros még mindenféle akciós édességre igyekszik rábeszélni a gyanútlan vásárlót.

elhízás kövérség gyerekkori gyermekkori

Igen, ha a vásárló kisgyerekkel van, akkor is.

 0
Tovább

Ura vagyok az autómnak, ura vagyok az életemnek

Tavaly ősz óta a szaúdi nők is vezethetnek autót, ezzel az arab ország volt az utolsó, ahol a nők megkapták a jogot az autóvezetésre. Van olyan autósiskola Szaúd-Arábiában, ahol a tilalom feloldása után három napon belül 165 ezren jelentkeztek a jogosítvány megszerzésére.

szaúd-arábia nők jogosítvány autóvezetés

Az elemzők szerint az autóvezetés jogának megadása sokkal messzebbre mutat, mint hogy mostantól nők is beülhetnek a volán mögé.

 0
Tovább

Brigitte Nielsen és a biológiai óra

Brigitte Nielsen 54 évesen ismét anya lett. Bár ötven felett szülni azért még ma sem teljesen mindennapos, az biztos, hogy az anyák átlagéletkora rohamosan emelkedik 40 éves kor fölé - még akár az első szülés esetében is

brigitte nielsen idős anya szülés anyai életkor

Pedig a biológiai óra feltartóztathatatlanul jár, és ami 30-35 éves korban magától értetődő, az 40 felett már nem biztos, hogy összejön.

 0
Tovább

Családban, iskolában, orvosi rendelőben – a pedofilok köztünk járnak

Pár napja volt hír az itthoni sajtóban, hogy egy nagytapolcsányi nyugdíjas gitáróra ürügyén egy 11 éves kislány mellét és intim testrészeit fogdosta. Bár a közvélekedés szerint a pedofilok egyszer csak előtűnnek a nagy semmiből csak azért, hogy vadidegen gyerekeket molesztáljanak, az igazság az, hogy a szexuális zaklató többnyire a gyerek környezetéből kerül ki - rokon, tanár, orvos, esetleg pap.

pedofil pedofília szexuális zaklatás abúzus gyerekek

Aztán egy kis kitekintés, mivel éppen most tettek közzé a britek egy jelentést a gyermekek szexuális zaklatásáról, azaz a pedofíliáról.

 0
Tovább

Önkéntes szobafogság szülés után

A bulvárlapok címoldalára került egy nő amiatt, hogy szülés után 30 napig nem lépett ki a házból, nem engedett be a lakásba senkit és még csak nem is zuhanyozott. A hír bulvár"értékén" túllépve ismerjetek meg egy - főként Ázsiában dívó - szokást, az úgynevezett szülés után elszigetelődést, önkorlátozást, elvonulást, mely állítólag erősíti a kötődés kialakulását az anya és az újszülött között.

szülés utáni elvonulás ázsia szokások gyermekágy

Szerintem érdekes, még ha nem is igazán látom be, miért lenne egész életére pszichológiai kezelésre kárhoztatva az a gyerek, akinek az édesanyja a szülés után zöldégeket is mer enni és naponta legalább egyszer megfürdik.

 0
Tovább

Ajándékba kapott hallás – a cochlearis implantátumról

Egy videó egy amerikai anyáról, aki könnyekben tör ki, amikor észreveszi, hogy csoda történt, hiszen siketen született kislánya hall. És egy magyar anya Facebook-posztja, aki arra kér mindenkit, ne tekintsen csodabogárként a kislányára csak azért, mert a kislány egy furcsa készüléket visel a füle mögött.

halláskárosodás siket siketség kohleáris cochlearis implantátum cochlearis implantáció videó facebook

Beszéljünk a cochlearis (kohleárisnak ejtsd) implantátumokról!

 0
Tovább

A szülés márpedig nem lóverseny!

Egy felmérés szerint az orvosok sokkal többször és sokkal hamarább avatkoznak be a szülés menetébe, mint kellene, és mint az optimális lenne. Úgy tűnik, hogy a normális szülés üteme lassabb, mint az korábban gondolták, ezért nem szabad türelmetlennek lennie sem az orvosnak, sem az anyának, amikor azt mérlegeli, hogy eljött-e az ideje a szülés siettetésének.

szülés szülés indítása szülés gyorsítása császármetszés

Manapság már egyszer népszerűbb dolog szülési tervet írni, amiben az anya - ideális esetben természetesen az orvosával előzetesen egyeztetve - írásban lefekteti, hogy probléma- és szövődménymentes vajúdás esetén milyen elvárásai vannak a szülésvezetésre vonatkozóan, mi az, amit szeretne és mi az, amit inkább elkerülne.

 0
Tovább

Nem akarjuk tudni, hogy kisfiú vagy kislány!

Bár a szülők többsége majd' kibújik a bőréből, hogy minél hamarább megkapja az információt a várandósság alatt, hogy milyen nemű gyerek érkezik a családba, ezzel nincs mindenki így − bár kétségkívül az utóbbiak képviselik a kisebbséget.

fiú lesz vagy lány baba neme terhesség

Milyen reakciókra számíthat az, aki csak a szülőszobán szeretné megtudni, hogy kisfiú vagy kislány? Egy fiatal pár elmondja. De előtte anekdotázom egy kicsit.

 0
Tovább

5 mondat, ami soha ne mondj egy meddő nőnek

Ha valaki az ismerősi körében azzal szembesül, hogy egy pár hiába szeretne gyereket, a terhesség valamiért nem jön össze, akkor persze hogy feléled benne a segíteni akarás. De ami innen jó mondatnak tűnik, az onnan nézve haszontalan, káros vagy éppen "csak" bántó.

meddőség babaprojekt nem jön össze a terhesség

Mit ne mond annak, aki egy ideje már hasztalan akar teherbe esni? Sorolom. Ne feledd, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve!

 0
Tovább

Vigyázz a kerti medencékkel!

Ha a lenti videóra kattintasz, te is elhűlve figyelheted, hogy a kétéves pelenkás milyen játszi könnyedséggel mászik fel a kerti medence lezárt létráján. A kerti medencéket a nyár néma gyilkosának is szokás nevezni, hiszen nyaranta több gyerek veszíti úgy az életét, hogy belefullad a kerti medencébe.

kerti medence veszélyek fulladás

Jó hír viszont, hogy a tragédiák megelőzhetők.

 0
Tovább

Baba mellett 44 nappal kevesebb alvás jut

Aki volt már újdonsült szülő, az jól tudja, hogy az első időszak a végeérhetetlen éjszakázások időszaka. Felsírások, ébredések, éjszakai szoptatások… sokszor úgy tűnik, hogy egyetlen éjszaka sem sikerül aludni, anyák tömegei kóvályognak zombiként nap mint nap a kiságy körül.

alvás alváshiány alvásdepriváció szülők

Nos, a brit tudósok most sem hagytak cserben bennünket, kiszámolták, hogy a baba első évében összesen 44 napnak megfelelő időt vesznek el a baba körüli éjszakai teendők.

 0
Tovább

Szavak nélküli kötelék – az anya-lánya kapcsolat erősebb, mint hittük

Azt eddig is tudtuk, hogy az anyákat és lányaikat között valami láthatatlan, ámde sziklaszilárd kapocs köti össze egymással. A közelmúltban tudományosan is bizonyítást nyert, hogy az anya-lánya kapcsolat erősebb, mint az anya-fia kapcsolat vagy az apai kötelék gyermekeivel. Az ok az empátiáért felelős agyi központokban, az idegi "kémiában" keresendő.

anya lánya kötelék kapcsolat szülőség rania matar

Azaz most már biztos, hogy nemcsak a szív, hanem az agy is szerepet játszik anyák és lányaik viszonyában.

 0
Tovább

Ferenc pápa: genetikai szűrés vagy náci tömeggyilkosság?

Ferenc pápa szerint semmi nem változott az utóbbi 70 évben, hiszen a genetikai tesztek eredménye alapján a beteg magzatot hordozó terhességek megszakíttatása nem más, mint a náci Németországban népszerű eugenika, a "fajnemesítés" tovább élése - csak éppen sztaniolba csomagolva.

ferenc pápa prenatális diagnosztika eugenika

Szerinte az a szülő, aki ilyet tesz, nem tesz kevesebbet, mint hogy megöli gyermekét abból az önző megfontolásból, hogy magának könnyebb életet biztosítson.

 0
Tovább

Anyaszemmel a világ körül – hogyan szülnek máshol?

Ahány ház, annyi szokás - ahogyan a szólás tartja, és ez igaz arra is, milyen körülmények között hozhatják világra gyermeküket a nők a különböző országokban, illetve mennyi ideig maradhatnak otthon a babával. Gyakran halljuk, hogy a hazai GYED-GYES rendszer és az anyasági támogatások egyedülállóak a világban, nézzük hát, mit mondanak erről közeli és távoli országok kismamái.

anyaság szülés szülési szabadság

Az biztos, hogy a szülés költségeitől a szülési szabadságon és az anyasági támogatáson keresztül a csecsemőtáplálási és -altatási rutinig nagyon különböző, mit tekintenek a különböző országokban szokásosnak, bevettnek vagy normálisnak. Mit mondanak erről maguk az anyák?

 0
Tovább

A modern szülők három legnagyobb tévedése

Ma szülőnek lenni állítólag egészen mást jelent, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. A mai szülők szerint tájékozottabbak, liberálisabbak, jobban rá vannak hangolódva gyerekük igényeire, mint akár anyáik, pláne nagyanyáik. Akik különben is a dínók korából itt maradt őskövületek. Közben nem veszik észre, hogy a mai gyereknevelési stílus sehová sem vezet, zsákutca...

nevelési hiba gyereknevelés

...legalábbis egy brit gyerekcsősz, Emma Jenner, a "Keep Calm and Parent On" című könyv szerzője szerint. Ezt írja:

 0
Tovább

Down-szindróma, rózsaszín tütü és padödő kisfiúknak is

Down-szindróma, fiú és balettóra? Lehetséges ez? Lehetséges bizony. A múltkor egy tündéri, 6 éves Down-szindrómás kisfiúval "futottam össze" a neten. Archie együtt táncol a többiekkel, és édesanyja szerint a rendszeres balettórák is sokat segítettek neki abban, hogy megtanult járni és teljesen átlagos gyerekekkel együtt járhat egy teljesen átlagos iskolába.

down szindróma balettóra

A mára már kisiskolássá cseperedett Archie akkor nyerte el először a közvélemény szívét, amikor három évvel ezelőtt csatlakozott egy gyermekbalettcsoporthoz, és az erről készült fotók megjelentek a médiában is.

 0
Tovább

Homeopátiával hülyítik a kismamákat

Bár a homeopátiáról egyre több ország orvosi szervezetei mondják ki, hogy tudománytalan és nem több placebónál, mostanában egy homeopátiát népszerűsítő kiadvány is helyet kapott abban a "babacsomagban", melyet minden kismama kézhez kap a szülés után mielőtt távozik a kórházból.

homeopátia szülés babacsomag kórházi csomag homeomami

Történik az annak ellenére, hogy elvileg nem kerülhet akármi az ajándékcsomagba, a gyermekgyógyászok például nem szívesen veszik, ha tápszert népszerűsítő anyag vagy pláne tápszertermékminta helyet kap az ajándékok között.

 0
Tovább

Legyen az iskolaév 52 hetes!

Legalábbis ezt tanácsolják egy mamafórum résztvevői, pedig ahol ők élnek - Nagy-Britanniában - sok helyen még július végén is járnak iskolába a gyerekek. A folyamatos tanítás mellett érvelők azt mondják, hogy az 52 hetes iskolaév jobban igazolna a való élet körülményeihez. Az egy blokkban mindenkinek egységesen kiadott szünidők helyett azt javasolják, hogy minden gyereknek álljon a rendelkezésére 4 hét, amit saját és szülei belátása szerint akkor venne ki, amikor akar.

nyári szünet vakáció európa

Az ötlet támogatói szerint ez a pedagógusoknak is nagyobb flexibilitást adna, mikor mennek szabadságra.

 0
Tovább

Szoptatással a szülés utáni depresszió ellen

Egy felmérés szerint a megkérdezett szülők többsége azon a véleményen van, hogy a szoptatás nehézségei és a szoptatás körüli hercehurca nagyban hozzájárul a szülés utáni depresszióhoz. Ebből logikusan következik, hogy a szoptatás támogatásával, hatékony szoptatási tanácsadással eredményesen vehetjük fel a harcot a szülés utáni depresszióval szemben.

szoptatás depresszió szülés utáni depresszió

Lássuk így van-e!

 0
Tovább

A tudósok nem foglalkoznak a bilire szoktatással

A szobatisztaság fontos mérföldkő egy gyermek életében. Vannak szülők, akik szerint a bilire szokás nagyobb teljesítmény, mint később a jeles érettségi. Különböző irányzatok vannak azzal kapcsolatban, mi a helyes módja és időzítése a szobatisztaságra nevelésnek. A legfrissebb tudományos szakirodalomban azonban meglepően kevés kutatás foglalkozik a kérdéssel.

szobatisztaság szobatisztaságra szoktatás bilire szoktatás székrekedés

Úgy tűnik, hogy a brit tudósok elveszítették érdeklődésüket a bilire szoktatás iránt.

 0
Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!