Az Angelina Jolie-jelenség – az örökletes mellrákról

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt robbant a hír, hogy a jószolgálati nagykövetként is ismert gyönyörű színésznő, Angelina Jolie bejelentette, hogy mindkét mellét leoperáltatja, mivel kiderült, hogy hordozza a mellrákot okozó gén. Akkor a döntés hallatán mindenki hirtelen mellrákszakértővé avanzsált, százával hangzottak el pro és kontra érvek. Egy biztos: a mellrákkal és különösen annak örökletes formájával kapcsolatos tudatosság növekedett.

mellrák emlőrák örökletes mellrák genetika brca1 brca2 gének genetikai tesztek angelina jolie

És ez mindenképpen pozitív fejlemény…

 0
Tovább

Egy kislány, akinek húsz apukája van

Nemrégiben egy csodaszép, ugyanakkor nagyon megindító fotósorozat került elém az interneten. Egy rózsaszín rugdalózóba öltöztetett pici lány, húsz pár izmos katonakéz ölelésében. A kis Christian soha nem fogja megismerni az édesapját, mégis húsz apukája van.

fotósorozat katona

Hétvége van, ezért okos tudomány helyett most is szívmelengető fotókat hoztam. Zsepiket elő, megható történet és fotók következnek.

 0
Tovább

Zsebpénz vagy kenőpénz a jó magaviseletért?

Nem is olyan régen került elő itt az Anyavilágon a zsebpénz kérdése annak kapcsán, hogy egy angol tinilány nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy édesanyja 5000 fontról 1000 fontra "vágta vissza" a havi zsebpénzét. A lány szerint ennyi pénzből egyszerűen képtelenség kijönni, elvégre szereti a költséges passziókat és a méregdrága cuccokat.

zsebpénz

Ehhez pont illeszkedik egy felmérés, amit most olvastam arról, milyen nemes célokért hajlandók kenőpénzt − oppardon, zsebpénzt - fizetni a szülők a gyerekeiknek.

 0
Tovább

Ágyba pisil a gyerek? A genetika a hibás!

Ha gyerek ágyba pisil, az mindig lelkiismeretfurdalást kelt a szülőkben: biztosan stresszes a gyerek valamitől vagy boldogtalan. Ám egy friss kutatás szerint messze nem erről van szó, hanem a genetika tehet mindenről. Vagy legalábbis sokkal több mindenről, mint eddig gondoltuk.

ágyba pisilés bepisilés

Az ágyba vizelés sokkal inkább testi, mint lelki probléma.

 0
Tovább

Ötujjas szabály − ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

A mentők sokszor szembesülnek embert próbáló helyzetekkel, különösen egy gyermek mentése során, ezért sokat segíthetünk nekik, ha vészhelyzet esetén kapkodás és pánik helyett gyorsan és szakszerűen értesítjük őket. Itt vannak összegyűjtve a legfontosabb tudnivalók, amivel mi szülőként hozzájárulhatunk a mentők gördülékenyebb munkájához.

baleset gyermekbaleset mentők mentők riasztása

Ígérem, rövid leszek.

 0
Tovább

Lehet könnyű, nehéz vagy pokoli – a menopauzáról

A változó kor vagy menopauza jelentős esemény egy nő életében, mégis agyonhallgatjuk az ezzel járó kellemetlenségeket. Egy újságírónő szerint beszélnünk kell róla, egy másik celeb pedig megkülönböztető jelvény viselését javasolja a tömegközlekedési eszközökön, hogy a többi utas tudja, hogy a hőhullámoktól küzdő nők miért nyitják ki a jármű ablakát a metsző téli hidegben.

változó kor menopauza hormonpótlás hormonkezelés whi

Végül beszéljünk arról is, mi ásta alá a hormonkezelés jövőjét - most úgy tűnik, hogy egyszer s mindenkorra.

 0
Tovább

Kierőszakolt gyermekházasság – a keleti tradíciók nyugaton tovább élnek?

Az egyik brit bíróság a közelmúltban precedens értékű ítéletet hozott, amikor elmarasztalt egy anyát azért, mert az tinédzserkorú lányával hazautazott Pakisztánba, ahol a lányt hivatalosan is házasságra kényszerítette egy nála 16 évvel idősebb rokonához.

gyermekházasság kényszerházasság

A per során a bíró meghallgatta a tizenéves áldozatot is, aki zokogva számolt be a vele történtekről a birminghami bíróságnak.

 0
Tovább

Éles karmok, hegyes fogak, erős állkapcsok – a kutyatámadásokról

Úgy látszik, mostanában a horrortörténetekről szóló videók mind Kínából érkeznek. A napokban került elém egy videó egy kutyatámadásról, melyben egy pitbull támadott meg négyéves gyereket. A gyerekeket érő kutyatámadások csaknem mindig egy felnőtt hibájából következnek be.

gyerek kutya kutyatámadás

Úgyhogy előbb nézzünk egy kis statisztikát, aztán vegyük sorra, mit lehet tenni a megelőzés érdekében.

 0
Tovább

Nemcsak tápszerlobbi van, hanem szoptatáslobbi is?

A múltkor egy érdekes véleménycikket olvastam szoptatás kontra tápszer témájában. Az írás szerzője Annabelle Moseley brit költő, kilenc könyv szerzője, aki előadásokat is tart. Előrebocsátva, hogy nem minden ponton értek egyet a véleményével (különösen ami a szoptatásikellék-lobbi állítólagos manipulációit illeti), szó szerint közreadom az írását, mert szerintem érdekes adalékokkal árnyalja a szoptató és tápszerező anyák közötti ádáz és kibékíthetetlen ellentétet.

szoptatás tápszer vélemény

Pedig szerintem csak mindenkinek meg kellene hagyni a szabad választás jogát. És itt átadom a szót Annabelle Moseleynek.

 0
Tovább

Hány gyerekük van? 19, 20… 21???

Laza vasárnapi olvasmányként hadd mutassam be nektek Nagy-Britannia legnagyobb családját, Radfordékat. A Radford-családnak ugyanis huszonegy gyereke van. Azaz "csak" húsz és fél. Ugyanis most jelentették be, hogy ismét gyereket várnak, noha a huszadik gyerek megszületése után azt nyilatkozták, hogy fájó szívvel bár, de lemondanak a család további gyarapításáról.

nagycsaládos nagy család sok gyerek radfordék

Az anya a Youtube-ra feltöltött videóban adta hírül, hogy a család a huszonegyedik gyermekét várja.

 0
Tovább

Az apának is jár az első ölelés joga – de beszéljünk a Krabbe-betegségről is!

Egy csodaszép fotó kering mostanában az interneten, melyen egy apa öleli magához újszülött ikerfiait, a szülés utáni korai bőrkontaktus előnyeit hirdetve. Bár nem a szülők tették a világhálóra a fotót, hanem a császármetszésnél fotózó fényképész, nem bánják, hogy nagyon sokan látják a képet. Azt remélik, hogy a fotó révén minél több ember megismer egy ritka, öröklődő betegséget, a Krabbe-betegséget is.

bőrkontaktus kenguruzás kenguruztatás

Ami azért lenne jó, mert a súlyos, hamar halállal végződő genetikai betegség már a terhesség alatt kiszűrhető, a megszületett gyerekek életkilátásai pedig korai felismeréssel és kezeléssel valamelyest javíthatók.

 0
Tovább

Plus-size gyerekholmik kövér gyerekekre

Egyre több ruhagyártó külön méretezéssel gondol a duc… nem, nem, mondjuk ki: a kövér gyerekekre. Többek között a H&M, a Tesco és a Marks & Spencer hozott forgalomba "Plus", "Plus fit" és egyéb eufemisztikus megjelölésekkel ellátott kollekciót azokra a gyerekekre gondolva, akik nem férnek bele az átlagos méretre tervezett ruhákba.

elhízás kövérség gyermekkori elhízás plus size gyerekruhák

Igen, már a 3 éveseknek szánt holmik között is van plus-size méret.

 0
Tovább

5 tudományos módszer, hogyan nevelj boldog gyereket

Az anyák többsége ugyanazokért a "kudarcokért" ostorozza magát: készételt ad a gyereknek, zöldséget viszont nem sokat; hagyja a gyereket zombi módjára bambulni a tévé vagy a számítógép előtt; nem sokat tesz azért, hogy beverekedje magát a szülői munkaközösségbe, sőt… és még sorolhatnánk. Az örök kérdés, hogyan legyünk jó anyák. Vagy legalább elég jó anyák.


boldog gyerek alvás dolgozó anya éneklés aktivitás testmozgás tudomány

Az alábbiakban 5 tipp arra, hogyan nevelj boldog gyereket. Tudományos kutatások adataival megtámogatva.

 0
Tovább

A halál az anyatejből érkezik

Az élet néha nagyon furcsa dolgokat produkál. A hírek szerint az okozta egy indiai kisgyerek halálát, hogy édesanyját megmarta egy kobra, a kígyóméreg átkerült az anyatejbe, így végül hiába került az anya és a kislány is kórházba, egyikük életét sem tudták már megmenteni. Aki régebben olvasgat itt, az tudja, hogy semmilyen hírt nem hozok úgy, hogy a szörnyülködésen túl valami hasznos információval is nem szolgálnék.

szoptatás élelmiszerek kábítószerek gyógyszerek alkohol nikotin koffein kígyómarás kígyóméreg

Az eset kapcsán összeszedtem, mi kerülhet át az anyatejbe, mire kell ügyelnie annak, aki szoptat.

 0
Tovább

A nehézbombázókat női pilóták vezették… ja, nem

Egy brit történész tudatos történelemhamisítást hajt végre. Szerencsére "csak" a gyerekszobában, amikor azt meséli lányainak, hogy a II. világháború brit harci gépeinek pilótái között bőven voltak nők is. Azt mondja, ezzel az a célja, hogy megtanítsa lányainak: nőként is bármit elérhetnek az életben, kövessék hát vágyaikat!

nők női szerepek történelemhamisítás nők a háborúban dan snow

Érdekes hozzáállás, és számomra kicsit önellentmondás is. A poszt végén kiderül, hogy miért.

 0
Tovább

Clara és Cutler – a Down-szindróma képekben

Clara és Cutler mindketten háromévesek. Sülve-főve együtt vannak, a legjobb barátok máris. A két anya, Lana és Amy blogot vezet az életükről, sok-sok fotóval, melyek betekintést engednek a mindennapjaikba. Clara és Cutler jó barátok. És mindketten Down-szindrómások.

down szindróma clara cutler blog fotók

Szívmelengető fotókkal, aztán persze beszéljünk egy kicsit a Down-szindrómáról is.

 0
Tovább

Ugrás a mélybe - öngyilkos gyerekek

Talán kevesen tudják, de a 15 és 19 év közötti korosztályban az öngyilkosság az egyik leggyakoribb halálok. Miért választja egy gyerek vagy fiatal önként a halált? Honnan lehet észrevenni, hogy gyerek öngyilkossági gondolatokat forgat a fejében?

öngyilkosság gyermekkori öngyilkosság gyermekkori öngyilkosság okai buddy project kortárssegítség

És ismerjétek meg Gabby Frostot is, aki még csak 20 éves, de máris öt éve vezet egy honlapot a gyermek- és serdülőkori öngyilkosság megelőzésére.

 0
Tovább

Tejben fürdő várandósok – egy (nem is olyan) új fotóőrületről

Megszokhattuk már, hogy a várandósok és a kisgyerekes szülők különleges piac a különféle szolgáltatók számára, akik - különösen az első terhesség és első gyerek alkalmával - sok olyasmi megvásárlására rá tudják venni a szülőket, amire józan ésszel nemet mondanának. Itt vannak például a tejben fürdős terhesfotók.

terhesfotók várandósfotók tejfürdő tejben fürdeni kleopátra

Kinek jut eszébe nagy hassal egy kád tejnek látszó löttyben fotóztatni magát?

 0
Tovább

A gyerekek nem szeretik a kütyüfüggő szülőket

Kütyüfüggőek vagyuk. Állandóan a közösségi oldalakat és az íméljeinket csekkoljuk, rögtön a telefonunk nyomkodásába kezdünk utazás közben vagy ha akár két percet várni kell valahol, a telónk nélkül elveszettnek érezzük magunkat. A napokban az élő fészbukozás áldozatává vált kisbusznyi ember példája végletes intő példa a veszélyekre, de belegondoltál-e már, hogy a gyerekedben milyen érzéseket kelt, hogy folyton a mobilodat bámulod?

telefon mobiltelefon addikció gyerek kütyüfüggés getoffyourphones listentoyourkids

Egy kisiskolás osztály tanító nénije megkérdezte és az eredményt közzétette. Hogy hol? Hát persze, hogy a Facebookon.

 0
Tovább

A dezodor nem játék és nem kihívás tárgya!

A múltkor az Origón olvastam a gyerekek között tomboló újabb elmebeteg őrületről, az úgynevezett dezodor kihívásról. Ez jutott eszembe, amikor a dezodorok egy másik − és ha lehet, még veszélyesebb -, nem rendeltetésszerű használatáról olvastam, a dezodorok gőzét lélegzik be a fiatalok.

dezodor dezodor kihívás

A gyermeki butaság, a kortársak kritikátlan követése, a szülők oda nem figyelése egy 12 éves angol kislány életébe került.

 0
Tovább

Egy baba, aki kétszer született – a magzati műtétekről

Szívesen és rendszeresen olvasom az egészségügyi témájú híreket, eléggé tájékozottnak is tartom magam a tudományos újdonságok területén. De még én is csodálattal adózom mindig az orvostudomány eredményeinek. Most például egy olyan babáról olvastam, aki kétszer született meg.

magzati műtét spina bifida nyitott gerinc

A kettő között pedig átesett egy nagyon komoly műtéten.

 0
Tovább

Hosszú út hazáig − Írország az abortusztörvényről szavaz

Az írek pénteken szavaznak az abortusztörvényről. A kérdés fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a hazájuktól távol élők közül sokan akár 12-14 órát is hajlandók utazni, hogy a szavazás időpontjában otthon legyenek. Sokan még akár az Egyesült Államokból, Vietnamból, Dubajból vagy Baliról tartó hosszú utat is bevállalják ezért.

abortusz abortusztörvény hometovote írország népszavazás

Az erről szóló szelfik rendre #hometovote (nagyjából: úton hazafelé a szavazásra) hashtaggel kerülnek fel a közösségi oldalakra.

 0
Tovább

Ha tudom, hogy nő vezeti a gépet, fel sem szállok!

Nő a pilótafülkében. Nem újdonság, nekünk is volt már női pilótánk Czigány Ildikó személyében, és azóta már többen is követték a példáját. Ki tagadná, hogy egy nő is simán megbirkózik a hatalmas gépmonstrummal? Most mégis durva szexista beszólás érte az Easyjet egyik pilótanőjét. A Twitteren osztotta meg szomorúságát és csalódottságát az eset miatt. A tweetjére érkezett reakciókból szemezgettem.

repülőgép pilóta női pilóta pilótanő szexizmus szexista

Végül megválaszoljuk azt a találós kérdést is, milyen nemű volt a Southwest 1380-as járatának pilótája, aki egy hónappal ezelőtt annak ellenére rendben letette utasokkal teli gépét Philadelphiában, hogy az komoly sérüléseket szenvedett a levegőben.

 0
Tovább

Lefejezték a babát – de beszéljünk inkább a betegtájékoztatásról!

A múltkor olvastam egy bulvárlapban egy szörnyű esetről, amikor a szülés közben, még az anyaméhben véletlenül lefejezték a magzatot. A sztori maga is horrorisztikus, de még megdöbbentőbb az a tájékozatlanság saját testéről és a szülés menetéről, amit a szerencsétlen anya tanúsított az eset utáni médiamegjelenésekben - még ha hozzá is vesszük, hogy az esetet csak a bulvársajtóból ismerjük. Öncélú szörnyülködés helyett beszéljünk arról, milyen tájékoztatáshoz van joga a betegnek az egészségügyi ellátása során!

betegjogok tájékoztatáshoz való jog egészségügyi törvény lefejezték a magzatot

Még akkor is, ha nem beteg, hanem egy egészséges nő, aki azért megy be a kórházba, hogy életet adjon gyermekének.

 0
Tovább

A szülő hibája, ha meghal a gyerek

Kezdjük megint egy megdöbbentő videóval, amin egy pár éves gyerek percekig egyensúlyoz egy ötödik emeleti lakás ablakának keskeny párkányán, míg egy felnőtt végre észbe kap és visszahúzza a kicsit a lakásba. Aztán beszéljünk egy kicsit a gyermekbalesetekről. Elöljáróban annyit: az egyévesnél fiatalabb gyermekeket érő baleset MINDIG egy felnőtt hibája.


gyermekbalesetek megelőzés emeletről lezuhant gyerek

Nem, nincs kivétel. Mindig. Nem, nincs "csak egy pillanatra félrenézek", és nem, nincs "úgyis alszik, addig öt percre elugrom", és nem, nincs "csak leszaladok beengedni a postást" sem.

 0
Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!