Az igazi hősök kórházban szülnek 2. rész

A cikk első része a szülésre vonatkozó új brit irányelveket foglalta össze. De mit gondol minderről egy meggyőződéses és gyakorló otthonszülő?

A radikálisan módosított NHS irányelveket kommentálva Beverley Turner - aki két gyermekét otthon szülte - így fogalmaz: "Nos, most már hivatalos. Szülés visszatér a gyökerekhez. A NICE közzétette, hogy az otthonszülés (vagy szülőotthoni szülés) a nők többsége számára biztonságosabb, mint a kórház. (Hát nem megmondtam, hogy mindenki önkényesen (félre)értelmez? A NICE egészen pontosan azt írja, hogy egyformán biztonságos, de azért ez alól is vannak kivételek, lásd először szülő nőket.)

Ezt olvastad már?

Otthonszülés: meglepő halálozási arányok

0 Tovább

Az igazi hősök kórházban szülnek 1. rész

Kórházban vagy otthon? Mindkét oldal mellett érvelnek tudmományos vizsgálatokkal. Amelyekből persze mindenki csak a maga megdönthetetlen álláspontját erősítő megállapításokat emeli ki - ha nincsenek ilyenek, akkor kellő rugalmassággal értelmezi a leírtakat, esetleg módszertanilag elhibázottnak minősíti az összes olyan vizsgálatot, ami nem az ő meggyőződését erősíti. Mert a frontvonalak már régóta megmerevedtek kórház kontra otthon ügyben.

Még mielőtt továbbmennék, szeretném leszögezni, hogy kórháziszülés-párti vagyok, nem mennék vissza a kukoricaföldre, ha nem muszáj. De ez persze nálam nem jelenti azt, hogy agyonhallgatom azt, aki más állít. Mindazonáltal azt gondolom, hogy szüljön mindenki ott, ahol szeretne - és amit a józan ész az adott körülmények között még megenged.

Ezt olvastad már?

Vízben szülni nem biztonságos

Otthonszülés élő egyenes adásban, cenzúrázatlanul

0 Tovább

Mi a közös a gyerekben és a politikusban? A kötelező drogteszt…

A Fidesz-frakció mai ülésén foglalkozik Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azon javaslatával, amely a 12−18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő − közölte Tuzson Bence, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté a Facebookon azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

Ezt olvastad már?

Drog, Ibiza, Peru - ingyensajt csak az egérfogóban van

0 Tovább

Végy egy gyereket, adj hozzá egy kis festéket! - fotósorozat

Mi történik, ha a fotós beterel egy csapat óvodást egy szobába? Előtte persze a padlót gondosan leteríti fóliával. És majd' elfelejtettem: a gyerekek kapnak egy csomó szép, ezerszínű festéket is.

További képekért katt a poszt folytatására! Tetszik?

Ezt olvastad már?

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szülni, közöd?

0 Tovább

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szoptatni, közöd?

Szoptatni nyilvános helyen is lehet és szabad - tudja ezt ma már minden szoptató anya. Van is nagy felháborodás - sokszor jogosan −, amikor valaki beszól a nyílt színen szoptató nőnek vagy elküldi… igen, néha melegebb éghajlatra is, de inkább a mellékhelyiségbe. Ez ellen tiltakozásul a jó múltkor fotókampány is indult.

Most újabb anya érzi magát porig alázva alapvető anyai jogait pedig sárba tiporva egy londoni luxushotel eljárása miatt - a történet végén mindenki döntse el maga, hogy ezúttal jogosan-e.

0 Tovább

Beszóltak az Obama-lányoknak

Az álmoskönyvek szerint nem vezet békességhez, ha valaki nyilvánosan bírálgatja más gyerekét. Még akkor sem, sőt leginkább akkor nem, ha a kritikák az amerikai elnök, Barack Obama lányait veszik célba. Pedig éppen ez történt, amikor az egyik republikánus képviselő Stephen Fincher kommunikációs igazgatója, Elizabeth Lauten egy azóta már törölt Facebook-bejegyzésében élesen és hosszasan bírálta Malia és Sasha nyilvános megjelenését - mind ruházatukat, mind unottságukat tekintve.

Ilyeneket írt: "Értem én, hogy mindketten a szörnyű kamaszéveiteket tapossátok, de az elnök és a First Lady lányai vagytok - legalább egy kicsit próbáljatok meg eszerint viselkedni. Legalább tartsátok tiszteletben azt a pozíciót, ahol vagytok."

0 Tovább

Három lány miért lenne sorscsapás?

Kisfiút vársz? Jaj, de szerencsés vagy! Ugye, még manapság sem cseng ismeretlenül a fülünknek ez a megjegyzés? De mi van akkor, ha lány, sőt egymás után három lány? A The New York Times blogján egy háromlányos anyuka elmélkedik arról, miért tesznek az emberek megjegyzéseket lépten-nyomon arra, hogy három lánya van. Nem, fia egyetlen egy sincs.

"Nemrégiben két lányommal - az egyik 10, a másik 6 éves - ellátogattunk a gyerekorvosunkhoz a szokásos vizitre. Megmérték a magasságukat és a súlyukat, és dicséretet kaptak azért, mert sok zöldséget és gyümölcsöt esznek és alig néznek tévét, inkább a szabadban játszanak. A látogatás végén a nővér - aki addig nyakig bele volt merülve a rubrikák töltögetésébe - egyszer csak felnézett és megjegyezte:

0 Tovább

Esemény utáni tablettát recept nélkül???

Időről-időre felmerülő kérdés, miért nem lehet recept nélkül, sőt akár ingyenesen hozzájutni a fogamzásgátlókhoz, ezen belül az esemény utáni tablettákhoz. Egyesek szerint ez nagyban segítené a nem kívánt terhességek számának csökkentését, mások szerint viszont ez csak még a mostaninál is felelőtlenebb, szabadosabb szexuális élethez vezethetne. Ha minden jól megy, a bevezetőben megfogalmazott igények fele már a nagyon közeli jövőben megvalósulhat: recept nélkül is kapható lehet az esemény utáni tabletta.

Ha az Európai Bizottság is jóváhagyja, jövő év elején az ellaOne sürgősségi fogamzásgátló az Európai Unió minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből, segítve ezzel a nem kívánt terhességek minél eredményesebb kivédését.

0 Tovább

Pocakos sellők - csodálatos víz alatti terhesfotók

Adam Opris esküvői fotós, de éjszakai víz alatti felvételeket is szívesen készít. Azt mondja, hogy igyekszik minél jobban megismerni az ügyfeleit és saját életük alapján kerekíteni történetet művészi fotói köré.

Hogy mindebből hogyan jutott el addig, hogy a várandós nőkből sellőt álmodva készítse el víz alatti fotóit, rejtély, a képek mindenesetre szépek - és nemkülönben szokatlanok.

0 Tovább

Ryan vagy Ria: hétfőn férfi, kedden nő, szerdán férfi…

Krsytal Griggs soha nem tudhatja, hogy a barátja mellett ébred-e reggel. Vagy inkább a barátnője mellett. A barátja (vagy barátnője?), Ryan (vagy Ria?) ugyanis bigender. A 22 éves Ryan (vagy Ria?) aktuális nemi identitását ugyanis azt határozza meg, hogy aznap éppen férfinak vagy nőnek öltözik-e.

De tulajdonképpen mire is gondoljunk, ha azt halljuk valakiről, hogy bigender?

0 Tovább

Tehetsz róla? Tehetsz ellene?

Bűnmegelőzési videó borzolja pár napja a kedélyeket. A pécsi rendőrség új bűnmegelőzési videóiban három prevenciós spotot mutatott be "A biztonságosabb Pécsért" elnevezésű bűnmegelőzési projekt záró rendezvényén Pécsett. A mottó: "Tehetsz róla, tehetsz ellene".

Az első videóban tini lányok készülnek egy buliba, vodkás üveget nyalogatnak, és miniszoknyát húznak. A második videóban a bulit láthatjuk, ahol sok rövidet isznak, és önfeledten táncolnak. A harmadik videóban a lányok fiúk ölében láthatók, majd egy lány egyedül marad, és megtörténik a baj. A spotokat például itt nézheted meg.

0 Tovább

Pedofil játékok

"Ne menj be, ne nyúlj a játékomhoz" - ezekkel a szavakkal fogadta 6 éves kisfia azt a gyermekét egyedül nevelő férfit, aki a szokásos napi házimunka végzése közben férfihangokat hallott az emeleti gyerekszobából, elindult hát, hogy megnézze, mi a helyzet.

Kiderült, hogy az Xboxát elmélyülten nyomogató kisfiúnak egy férfi szexuális tartalmú ajánlatokat küldözgetett írásban és hangüzenet formájában is.

"Sokan mondták már nekem, hogy nem lenne szabad hagynom, hogy a gyerek egyedül maradjon az Xbox Live-on, és most el kell ismernem, hogy nagyot hibáztam. Fogalmam sem volt róla, hogy ez a rendszer csetelésre is alkalmas.

0 Tovább

Megszületett az első baba átültetett méhből

Úgy tűnik, hogy tényleg nincsenek lehetetlenek. Egy svéd nő kisfiút szült az után, miután méhátültetést hajtottak végre nála. A most született baba az első, aki átültetett méhből jött a világra.

A 36 éves nőnek egy fejlődési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a méhe. A transzplantáció során a 60-as éveiben járó egyik barátnője méhét kapta meg - számolt be róla a tekintélyes brit orvosi szaklap, a The Lancet.

0 Tovább

Nem szoptatsz? Szaranya vagy!

A friss vagy leendő anyák előtt nem ismeretlen az a tény, hogy a szoptatás, az anyatejes táplálás mind az anya, mind a csecsemő számára előnyös. De mi a helyzet azokkal, akik bár szeretnének, valamely okból mégsem tudnak szoptatni? Kerül-e stigma az ilyen anyák homlokára? Kerül, hát persze, hogy kerül.

"A szoptatás a mama és a baba számára egyaránt előnyös. Ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy az anya javítsa saját és gyermeke egészségi állapotát" - mondta el dr. Nancy Lee, az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának munkatársa a Medical News Today tudományos hírportálnak.

0 Tovább

Egy kézzel is gyönyörű a kislányom - fotósorozat

Egy Holly Spring nevű fotós gyönyörű fotósorozatot készített kislányáról, aki egy ritka bélbetegséggel és végtaghiánnyal született: nem fejlődött ki a bal keze keze. A fotós anyuka azt mondja, azért készítette a fotósorozatot, hogy megmutassa: a kislánya előtt nincsenek akadályok, bármit el tud érni, ha hisz és bízik saját magában.

Kattints a poszt folytatására és nézd meg a fényképeket, melyek elnyerték a NZIPP/Epson Év Fotósa idei díját!

2 Tovább

Ha nem tudok tökéletes anya lenni, inkább meghalok

Már-már közhelyszámba megy, hogy hatalmas nyomás van a nőkön. Ha anyák, akkor még inkább. Nyomás a család, a barátok, a társadalom, az orvosok részéről, hogy minden tökéletesen működjön. Hibázni nem szabad, különben ítélnek. Meg- és elítélnek.

A The Daily Beast oldalon Jean Kim ír a jelenségről "Szülés után stigma: miért követett el öngyilkosságot a betegem?" címmel.

0 Tovább

Sajnálom, ha szenved a gyereke, de mit mondhatnék?

Egy cukorbeteg tinédzser nem mehetett moziba. Ennek így önmagában nem sok hírértéke van. De ha hozzátesszük, hogy a fiút a mozi tulajdonosa tiltotta ki amiatt, mert a gyerek be akarta vinni a nézőtérre a vércukoresés esetére magával hozott rágcsálnivalót és gyümölcslevet - ahelyett, hogy mindezt a mozi büféjében vette volna meg, jó borsos áron.

Ezeket a dolgokat egyébkén nem kifejezetten a mozilátogatás idejére állította össze magának, hanem mindenhová magával viszi veszély esetére.

0 Tovább

Bolívia szentesíti a gyermekmunkát – értük, nem ellenük?

Egy új bolíviai törvény értelmében már a 10 éves gyerekek is legálisan dolgozhatnak, ami éles ellenkezést váltott ki a nemzetközi emberjogi szervezetek részéről. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a jogi könnyítés ellent mond az ENSZ egyezményének, mely 14 évben jelöli ki a munkára foghatóság alsó határát.

A törvénytervezet támogatói szerint mindez csak a gyerekek érdekében történik, mert az eddigi feketegazdaság "fehérítése" (vagy legalábbis szürkítése) jogi védelmet és korrekt fizetéseket garantál a gyermekmunkásoknak. Hiszen a gyermekmunka az azt tiltó törvénytől függetlenül igenis létezik Bolíviában (is).

0 Tovább

Agresszív gyerek csirkecombot eszik

Figyelem, igaz brit tudósos cikk következik. Brit (ezúttal tényleg brit) tudósok kimutatták, hogy növeli az agresszív viselkedésformák esélyét a gyerekeknél, ha olyan húst esznek, melyet a csontról kell leszopogatni - legyen az comb vagy szárny. Ez it NEM a Hírcsárda.

Az igen tekintélyt parancsoló 12 esetet felvonultató vizsgálatban azt találták, hogy a 6 év 10 év közötti gyerekek közül azok az agresszívabbak, akik ilyen csontos "alkatrészét" kapják az állatnak, szemben azokkal, akiknek falatokra feldarabolva teszik a tányérra a szülők a vasárnapi rántott husit.

0 Tovább

Ki a hibás a nemi erőszakért? Hát persze, hogy a szülő...

Bár a legutóbbi hírekből úgy tűnhet, hogy Indiában (is) csak a nő lehet hibás abban, ha erőszak éri, mostanában mintha józanabb hangok is érkeznének arról a tájról a témában. Egy sor újabb erőszakos eseményt követően Narenda Modi miniszterelnök új felelőst keresett és talált az országában különösen nagy problémát jelentő nemi erőszakra.

De előtt egy kis visszatekintés, mit gondolnak a kérdésről az indiai politikusok.

0 Tovább

Kis gyerekek és nagy kutyák fotókon

Gyerek és kutya mindig népszerű párosítás. Különösen akkor, ha a fotós célja, hogy minél kisebb babát és minél nagyobb négylábút párosítson egymás mellé. A következő fotók pont ilyenek. Nem akarok ünneprontó lenni, de a fotók nézegetése közben ne csak a cukiságfaktor jusson eszünkbe.

További képekért kattints tovább!

0 Tovább

Ortodox zsidó fiúnak a jesivában a helye?

Arról már többször írtam, hogy a lányok tanulását milyen kulturális, vallási tényezők nehezíthetik vagy tehetik akár teljesen lehetetlenné. Gondoljunk például Malala Yousafzaira. De sokszor nem könnyebb a helyzete a fiúknak sem. A múltkor olvastam a The Telegraphban, hogy az észak-londoni iskolákból akár ezer, 13 és 16 év közötti fiú is "eltűnik".

Zsidó kisfiúkról van szó, akiket a szüleik kivesznek a "rendes" iskolákból azért, hogy illegális vallási iskolába írassák át őket, ahol nem beszélnek angolul és nem tanulnak közismereti tárgyakat.

0 Tovább

18 kontra 10: megrontottak tízévesen

A korábbi Miss America, Vanessa Williams színésznő most, sok év után mesélt arról, hogy 10 éves korában érte az első szexuális tapasztalat - egy 18 éves lány részéről. Azt mondja, hogy a történtek örökre megváltoztatták az életét, a viselkedését, a világról alkotott szemléletét. És hordozza magában az emléket, pedig azóta sok-sok év telt el.

Tízéves volt, amikor barátnője szüleivel kaliforniai vakációra indult. "A család egyik barátjánál laktuk, akiknek volt egy 18 éves lányuk - meséli. - Először csodáltam, az egyik legmenőbb csajnak láttam, akit valaha is ismertem. A társaságában úgy éreztem, én is nagylány vagyok. Egyik éjszaka, amikor a többiek már aludtak, bejött a szobámba és azt mondta, feküdjünk le a padlóra. Megfogta a fenekem és figyelmeztetett, hogy maradjak csendben."

0 Tovább

A gyerekeket ágyba dugni komoly meló (videóval)Manapság a time-lapse (leegyszerűsítve: felgyorsított) videók korát éljük. Alább egy 21 éves norvég anyát, bizonyos Henriette Jonassent láthatod, amint igyekszik két külön szobában ágyba dugni kétéves ikreit. Nem lehet nem együtt érezni vele. De hogy miért nem egy szobában altatja az ikreket, ha már ennyire macerás külön szobás stratégia, az rejtély.

0 Tovább

Oltásellenes szülő vigye a gyerekét máshová!

Kevés olyan téma van a gyerekek egészsége körül, ami jobban megosztaná a közvéleményt, mint a védőoltások kérdése. Különösen pedig a kötelező védőoltások kérdése. A védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatás főként a gyermekorvosok feladata - lenne. De olvasgatva a különböző fórumok ezzel kapcsolatos kommentjeit olvasgatva, a lövészárok két oldalán megmerevedett, egymás felé egy tapodtat sem mozduló arcvonalakat látva csoda-e, ha van gyermekorvos, aki eleve nem megy bele meddő meggyőzési kísérletekbe egy oltásellenes szülővel? Inkább azt mondja, hogy aki nem oltat, az egyáltalán ne vigye hozzá a gyerekét.

Mert ha a védőoltások tekintetében nem ad az orvos véleményére, nem bízik benne, akkor hogyan bízna meg benne más kérdésekben? Russel Saunders így ír erről a The Daily Beast oldalon:

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek