Kevés olyan téma van a gyerekek egészsége körül, ami jobban megosztaná a közvéleményt, mint a védőoltások kérdése. Különösen pedig a kötelező védőoltások kérdése. A védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatás főként a gyermekorvosok feladata – lenne. De olvasgatva a különböző fórumok ezzel kapcsolatos kommentjeit olvasgatva, a lövészárok két oldalán megmerevedett, egymás felé egy tapodtat sem mozduló arcvonalakat látva csoda-e, ha van gyermekorvos, aki eleve nem megy bele meddő meggyőzési kísérletekbe egy oltásellenes szülővel? Inkább azt mondja, hogy aki nem oltat, az egyáltalán ne vigye hozzá a gyerekét.

Mert ha a védőoltások tekintetében nem ad az orvos véleményére, nem bízik benne, akkor hogyan bízna meg benne más kérdésekben? Russel Saunders így ír erről a The Daily Beast oldalon:

„Ha van téma, ami ellentmondásokat, frusztrációt és dühöt szül a gyerekorvosokban, akkor ez a védőoltások, az oltóanyagok biztonságosságának kérdése. Kevés dolog van, amitől a vérnyomásom egyből az egekbe szökik. De tragikus látni, hogy az Egyesült Királyság semmivel nem különb a szub-szaharai Afrikánál, már ami a védőoltással egyébként megelőzhető betegségek okozta járványokat illeti. Értetlenül nézem, hogy látszólag értelmes emberek miért utasítják el azt a beavatkozást, ami kétségbevonhatatlanul a leghasznosabb vívmány a modern orvostudomány történetében.

És mégis elutasítják.

Amikor a szülők vagy leendő szülők először jönnek a rendelőmbe, hogy gyermekorvost válasszanak, akkor minden praktikus információt megosztok velük arról, mikor van vannak a rendelési időpontok, melyik kórházhoz tartozunk, hová forduljanak ügyeleti időben stb. A végén rákérdezek a gyermek egészségi adataira és arra is, hogy van-e valami, ami különös aggodalmat kelt a szülőkben. És ilyenkor soha nem hagyom ki a kérdést, hogy a gyermek megkapta-e a védőoltásokat, illetve leendő szülők esetében megtudakolom, hogy tervezik-e beadatni az oltásokat gyermeküknek. Ha nemleges választ kapok, akkor udvariasan és tisztelettel megkérem a szülőket, hogy hordják más orvoshoz a gyermeküket, mert mi nem felelünk meg egymásnak. Nem fogadok a praxisomban olyan gyermeket, akinek szülei nem adatják be a védőoltásokat. Nem egyszerűen azért, mert azt gondolom, hogy tévhitekben élnek. Persze az oltásellenesek nincsenek egy véleményen velem, és én meg sem próbálom megváltoztatni a véleményüket. Az évek során már túl sok ilyen beszélgetésen túl vagyok ahhoz, hogy azt reméljem, hogy bármit mondok, az meggyőzi majd az ilyen szülőket. És ez a legnagyobb probléma.

Kevés olyan aggodalom van, amit alaposabban és többedszerre cáfoltak már, mint az oltóanyagok biztonságosságával és hatásosságával kapcsolatos kételyeket. Ilyen az, hogy...

...tovább is van, a folytatásért látogass el a NőBlogra!

További érdekes olvasnivalók a témában:

A betegséghez elég erős, az oltáshoz nem?

Mennyi választja el az oltásellenest az oltáspártitól?

Szégyellem, hogy oltásellenes voltam

Oltásellenesség és pártatlanság

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!