Arról már többször írtam, hogy a lányok tanulását milyen kulturális, vallási tényezők nehezíthetik vagy tehetik akár teljesen lehetetlenné. Gondoljunk például Malala Yousafzaira. De sokszor nem könnyebb a helyzete a fiúknak sem. A múltkor olvastam a The Telegraphban, hogy az észak-londoni iskolákból akár ezer, 13 és 16 év közötti fiú is „eltűnik”.

Zsidó kisfiúkról van szó, akiket a szüleik kivesznek a „rendes” iskolákból azért, hogy illegális vallási iskolába írassák át őket, ahol nem beszélnek angolul és nem tanulnak közismereti tárgyakat.

A Channel 4 tévéadó műsora és a Jewish Chronicle című lap adatai szerint ezeknek az iskoláknak a jelentős része „illegálisan működik és nem rendelkezik a legalapvetőbb egészségi, biztonsági és gyermekjóléti feltételekkel sem” – írja a lap. A londoni Stamford Hill ortodox zsidó közösségében sok fiúgyermek „13-14 éves korában abbahagyja világi tanulmányait és az úgynevezett jesivába (zsidó vallási iskolába) kerül át, ahol a tananyag kizárólag vallási ismeretek elsajátítását követeli meg” – szól a dokumentum. Csak Hackneyben 800 és 1000 között van azoknak a 13−16 éves fiúknak a száma, akik emiatt esnek ki a világi iskolai oktatásból.

A Channel 4 Dispatches című műsora ellátogatott ezekbe az iskolákba és környékükre és bemutatta, hogy sokszor több mint 50 diák zsúfolódik be egy-egy osztályba, melyek piszkos, lerobbant épületekben működnek, gyakran lakásokból átalakított iskolákban. A film több mint 100 fiút mutatott, akik Stamford Hillben reggel fél nyolckor érkeznek meg egy ilyen iskolába, ahonnan csak késő este indulnak haza. A feltételezések szerint ez csak egy a környéken működő tizenkét hasonló illegális oktatási intézmény közül.

Egy ilyen iskola korábbi diákja elmondta a Dispatches stábjának, hogy az iskolában a kizárólagos nyelv a jiddis volt, és közismereti tárgyakat egyáltalán nem tanultak. „Még azt sem tudtam pontosan, mit takar a „természettudomány” kifejezés. Soha nem hallottam ezt a szót korábban” – mesélte a fiú, aki arról is beszámolt, hogy az iskolák célja, hogy a gyerekek semmi olyan ismeretre ne tegyenek szert, mely lehetővé tenné számukra, hogy elhagyják az ortodox vallási közösséget és a világban önálló felnőtt életet élhessenek.

A folytatásért látogass el a NőBlogra.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!