Amikor a szülők több mint ötszáz fotót lőttek újszülött kislányukról, abban a hiszemben tették, hogy az utolsó emlékeket készítik róla. A sors azonban másként akarta. De mit kell tudni az agyhártyagyulladásról?

Danielle és Jamie George fotók százaival dokumentálták a kritikus napokat. Amikor Olivia tavaly augusztus 30-én megszületett, súlyra és kinézetre semmiben nem különbözött más csecsemőktől. Alig egy hetet töltött azonban otthon, amikor levertté vált és nem fogadta el az ételt. Szülei banális náthára gyanakodtak, ezért érte sokkszerűen őket a hír, hogy kislányuk kritikus állapotban van, agyhártyagyulladás támadta meg a szervezetét. „A végletekig sokkolt bennünket a látvány, ahogyan a kislányunk ott feküdt a sok gép között. A legrosszabb rémálmunk vált valóra azzal, hogy pár napja még azt hittük, Olivia csak kicsit megfázott, most pedig haldoklik. De élt bennünk egy pici remény, hogy hátha túléli, és akkor a fotók segítségével egyszer majd megmutathatjuk neki, milyen úton kellett végigmennie már az élete legelején. Furcsa érzés volt fényképeket készíteni róla, amikor nagyon rossz állapotban volt, de reménykedtünk benne, hogy túléli és egyszer majd ő is végignézheti ezeket a képeket –meséli a 35 éves anya és a 41 éves apa.

A sok száz fotót egy dobozba gyűjtötték, a barátok és rokonok bátorító sorait tartalmazó üdvözlőlapokkal, valamint azokkal az apróságokkal együtt, melyet a 2 éves Isaac készített beteg kishúgának.

Olivia heteket töltött a londoni Great Ormond Hospitalban, ennek jelentős részét az intenzív osztályon. Szinte csodával határos módon azonban felépült, és már csak az emlékezteti a történtekre, hogy gyógyszert kell szednie, mert a fertőzés megtámadta a szívizmait is. „Boldogok vagyunk, hogy összeraktuk Oliviának ezt az emlékdobozt, amiből megértheti, mi is történt. Szerencsések vagyunk, hogy túlélte, és nem lehetünk elég hálásak a kórház dolgozóinak, hogy megmentették a kislányunk életét.

A gyermekkori agyhártyagyulladásról

A Meningitis Research Foundation adatai szerint az Egyesült Királyságban és Írországban évente 3400 bakteriális agyhártyagyulladást (meningitiszt) regisztrálnak, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc ember fertőződik meg. A betegség minden tizedik esetben halálos, azaz majdnem minden nap meghal valaki agyhártyagyulladás következtében, tízből további két személynél súlyos agykárosodás, süketség marad vissza, vagy végtagamputáció válik szükségessé. A betegség ellen létezik védőoltás is.

A meningitisz tünetei:

- láz és/vagy hányás

- erős fejfájás

- végtagok, ízületek és izmok fájdalma

- kezek és lábak hűvössége

- sápadt vagy foltos bőr

- szapora légzés vagy légszomj

- testszerte kiütések

- nyaki merevség (kisgyermekeknél ritkán)

- fénykerülés

- aluszékonyság, a gyermek nehezen ébreszthető

- zavartság vagy delírium

- görcsrohamok

- csecsemőknél a kutacsok előboltosulása

- táplálási nehezítettség

- ingerlékenység, magas hangú sírás

- egyes testrészeken merevség vagy – éppen ellenkezőleg – petyhüdtség

- 3 hónapos kor előtt gyakori a láztalanság

(Forrás: Meningitis Research Foundation)

A csecsemőkori agyhártyagyulladás tüneteiért kattints ide, a kisgyermekkori tünetekért pedig ide.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!