tA hét egyik híre az volt, hogy Ferenc pápa hat olyan áldozattal találkozott, akiket gyermekkorukban pedofil papok molesztáltak. Az egyikük az 57 éves Paul Sanders, aki a pápával találkozás kapcsán beszélt arról, mi történt közte és két pap között. Öt teljes éven át. A sebek azóta sem gyógyulnak, de a férfi továbbra is hívő, aki jó embernek tartja Ferenc pápát.

pedofília pedofil pap pedofil papok Ferenc pápa Jorge Bergoglio

Az 57 éves Paul Saunders is azok között volt, akiket gyermekkorában pedofil papok molesztáltak, és most találkozhatott a katolikus egyház első emberével. A találkozót az „egész életét megváltoztató” élményként írta le: „Most olyasmit kaptam a pápától, amit hazámban a miniszterelnöktől, a helyettesétől és az összes politikustól sohasem. Nagyon sokat jelentett nekem ez a beszélgetés.” Azt nyilatkozta a Boston Globe-nak, hogy Ferenc pápa szavainak hallgatása nagyobb hatást tett rá, mint az életében eddig bármi. A akkor 8 éves fiút öt éven át kép pap is kihasználta szexuálisan, az egyik a tanára, a másik a család egyik tagja volt. Az éveken át tartó abúzus életre szóló nyomokat hagyott a lelkében, és talán soha nem fog szűnni a papoktól való félelme: „Ha papi reverendát látok, önkéntelenül is hátrahőkölök és védekezni kezdek. Nagyon becstelenül bántak velem gyermekkoromban, és ez örökre bevésődött a fejembe. Az egyház eddig sokkal többet törődött azzal, hogy saját magát védje, mint hogy mindenki előtt láthatóvá tegye, mi zajlik a falakon belül.”

Amikor felajánlották neki, hogy találkozhat a pápával, először nem látta értelmét ennek az egésznek, nem hitt benne. „Abban a tudatban nőttem fel, hogy nem érdemlem meg, hogy bármi jó történjen velem az életben − mondta. − Mindig azt éreztem, hogy ha valami jó dolog ér, az élet utána mindig benyújtja a számlát érte. Amikor gyerek voltam, az egyik molesztáló pap mindig azt mondogatta nekem, hogy soha nem fogok semmit elérni az életben. Az utóbbi pár hétben azon gondolkodtam, hogy tényleg megtörténhet, hogy beszélhetek a pápával? És itt van, tessék, találkozhattam vele.”

Peter Saunders az őket ért becstelenségek ellenére hithű katolikus maradt, aki meggyőződéssel vallja, hogy Ferenc pápa egy tiszteletreméltó ember. „Az az ember, akivel ma találkoztam, nem olyan ember, aki magamra hagyna. Ő egészen más pápa, mint elődei” – mondja.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!