Krsytal Griggs soha nem tudhatja, hogy a barátja mellett ébred-e reggel. Vagy inkább a barátnője mellett. A barátja (vagy barátnője?), Ryan (vagy Ria?) ugyanis bigender. A 22 éves Ryan (vagy Ria?) aktuális nemi identitását ugyanis azt határozza meg, hogy aznap éppen férfinak vagy nőnek öltözik-e.

De tulajdonképpen mire is gondoljunk, ha azt halljuk valakiről, hogy bigender?

Az önmagát transzfeminista szemlélettel működő transzjogi blogként jelölő Transitionblogon olvasható definíció szerint a „bigender” kifejezés „olyan személyeket jelöl, akiknek két neme van, amelyek vagy egyszerre vannak jelen, vagy az idő során egymással váltakozva. A hasonló genderfluid identitástól eltérően a bigendernél a változás nem fokozatos, a két nem vagy egy időben van jelen, vagy élesen elkülönülve váltakoznak.”

De visszatérve Ryan Wigley-hez, ő azt mondja, hogy naponta nehéz választás elé állítja az a döntés, hogy nőnek vagy férfinak öltözzön. A ruhák kiválasztásánál mindig az dönt, hogy aznap felébredve éppen nőnek vagy férfinak érzi-e inkább magát. Az idő körülbelül felében nőként ébred, ilyenkor szoknyát és nőies felsőket húz és a napot Riaként tölti, míg az idő fennmaradó másik felében teljes egészében férfinek érzi magát és ennek megfelelően is öltözik. De az is előfordul, hogy napközben érez késztetést arra, hogy nemet váltson.

„Annyira zavaros és bizonytalan minden – mondja −, hiszen el kell képzelne, hogy másnap reggel milyen neműnek érzem magam, mert eszerint kell megterveznem a napomat. Előző este próbálom azonosítani az érzéseimet, és ha inkább nőnek érzem magam, akkor korábbra állítom be a vekkert, hogy reggel legyen elég időm elkészülni.

Ha több napon át is lánynak érzem magam, akkor előfordul, hogy nehezen tudom kézben tartani a dolgokat. Minden nap meg kell borotválkoznom és le kell borotválnom a mellkasomat és a lábamat is, hajat mosni, és a sminkcuccoknak is kéznél kell lenniük. Azt hiszem, jobban szeretek nő lenni, de sokkal lazább és könnyebb az életem azokon a napokon, amikor férfiak érzem magam.”

A barátnője, a már említett Krystal meglehetősen természetesen és lazán kezeli az egyáltalán nem mindennapi szituációt: „Még az elején elmagyarázta, mi a helyzet vele, úgyhogy ezen nem sokat görcsölünk.”

További érdekes olvasnivaló a témában:

A fiam lila tüllszoknyát hord, közöd?

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!