Pár hete került nyilvánosságra, hogy nyolc nő halt bele az indiai kormány által támogatott sterilizációs műtétbe, és több nőnek jelenleg is válságos az állapota. A világ boldogabbik fele ilyenkor felhördül és csak néz ki a fejéből: hát ez meg hogyan történhet meg a XXI. században? Ha viszont tudjuk, hogy a szóban forgó műtét kelléke egy közönséges biciklipumpa is, akkor mindjárt érthetőbb lesz minden.

Egyszersmind bepillantást kaphatunk az élet olyan bugyraiba is, melyről még elképzelésünk sem lehet egyébként.

Ezt olvastad már?

Végy egy gyereket, adj hozzá egy kis festéket!

Nem sokkal a halálos műtétekről szóló hír után jelent meg a világsajtóban több fotó, melyekről az derül ki, hogy Indiában bizony a műtét kelléke egy közönséges biciklipumpa is, melyet arra használnak, hogy a laparoszkópos („kulcslyuk” módszerrel végzett) sterilizációs műtét során levegővel felfújják a hasüreget. Ez a momentum egyébként a világ minden pontján a laparoszkópos műtétek részét képezi, de természetesen ennél jóval modernebb és biztonságos módszerekkel. Elvégre egy nő nem bicikligumi.

A Hindustan Times című lap hozta egyébként nyilvánosságra a fotókat, melyeken egy Mahesh Prasad Rout nevű orvos Banarpal faluban használja a műtétekhez a pumpát, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy nem ő az egyetlen, aki rendszeresen ehhez a „műtéti technikához” folyamodik. Rout azt mondja, hogy az utóbbi 10 évben több mint 60 ezer operációt végzett ezzel a módszerrel és soha semmilyen probléma nem merült fel a beavatkozások során. A tapasztalt orvos ugyanakkor azt is elismerte, hogy a kórháznak erre szolgáló speciális orvosi berendezést kellene vásárolnia a sterilizációs műtétekhez, mellyel szén-dioxidot szokás bejuttatni a hasüregbe a közönséges – és értelemszerűen nem csíramentes − szobalevegő helyett.

A helyi lakosok ugyanakkor dühüknek adtak hangot, hiszen állítólag már többször is tiltakoztak az egészségügyi állapotok miatt.

Ha kíváncsi vagy az eset további részleteire és hátterére is, látogass el a NőBlogra!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!