Ezzel a megszólítással írt levelet egy lányát gyászoló apa az orosz elnöknek. A Malaysian Airlines katasztrófájáról, a politikai háttérről nem akarok írni, millióan millió helyen, millió módon megtették/megteszik. De a politikai adok-kapok mögött egyre több személyes sors bontakozik ki, például a futballrajongóról, aki extra műszakokat vállalt a szupermarketben, ahol dolgozik, hogy elkísérhesse kedvenc csapatát. Vagy a 17 éves diáklány, aki jövőre érettségizett volna.

„Remélem, tükörbe tud nézni, maga szörnyeteg” – írja Hans de Boorst, akinek Elsemiek nevű lánya édesanyjával, nevelőapjával és féltestvérével éppen malajziai vakációra utazott, amikor a repülőgépet találat érte Ukrajna felett. Az apa egyértelműen az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint teszi felelőssé lánya tragédiájáért, és úgy fogalmaz, hogy Putyin és a Kreml-közeli lázadók hibája, hogy romokban hever az élete: „Putyin úr, nagyon köszönöm a szeparatisták vezetőinek, hogy megölték drága és egyetlen gyermekemet, Elsemieket. Az egyik pillanatban még élt, a másik pillanatban hirtelen semmivé lett! Lelőtték a levegőben egy idegen országban, ahol háború zajlik. Remélem, büszke arra elnök úr, hogy kioltotta az ő és még sok fiatal életét, és eztán is bele tud nézni a tülörbe.”

Elsemiek de Borst 17 éves volt a szerencsétlenség idején, a 193 holland állampolgárságú áldozat egyike. Az apa az interneten közzétett nyílt levelében leírja, mi mindent tervezett az életben a lánya. „Elsemiek jövőre érettségizett volna, legjobb barátnőivel, Juliával és Marinával együtt, jól tanult. Azt tervezte, hogy a TU Delft mérnöki karára felvételizik, és már nagyon várta az egyetemi éveket.”

Hans de Boorst nyílt level még csak tovább szította a Hollandiában egyébként is óriási felháborodást amiatt, ahogyan a hírek szerint az áldozatok holttestével bánnak a tragédia színhelyén. Amikor fekszem az ágyban, látom a fiamat a földön feküdni…

...a cikk folytatásáért látogass el a NőBlogra.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!