Mit szólnál hozzá, ha kiderülne, hogy a gyereked olyan alkalmazást töltött le az okostelefonjára, melynek kifejezett célja, hogy bizonyos dolgokhoz ne férj hozzá a gyerek telóján? Sőt még fényképet is készít rólad, ha titokban megpróbálsz belelesni, mit is tárol a kölök a saját készülékén.

  app alkalmazás internetbiztonság calculator sexting

Kapaszkodj meg, van ilyen alkalmazás, ráadásul még fizetnie sem kell érte a gyereknek.

 

Melyik szülőnek nem repesne a szíve, ha azt látná, hogy a gyerekét érdekli a matek, hiszen állandóan a számológépet nyomkodja az okostelefonján? És melyik szülő ne mérgelődne, hogy a számológépnek látszó „tárgy” valójában egy mobil applikáció, melynek az a feladata, hogy elrejtse a telefonon lévő képeket és egyéb infókat az illetéktelenek – elsősorban a szülők – szeme elől?

Létezik ilyen alkalmazás. A Privat Photos (Calculator%) app letöltése után a gyereknek nem kell mást tennie, mint egy négyjegyű kódot bepötyögnie, ha láthatóvá akarja tenni a nem más szemeknek szánt fotókat és videókat. Az alkalmazást az eredeti leírása szerint 4 évesnél idősebb felhasználóknak készítették fejlesztői, így akár a gyerekek is bátran letölthetik okostelefonjaikra és tabletjeikre. A letöltés alapesetben ingyenes, mindössze akkor kell 2 fontot fizetnie a felhasználónak, ha a teljes verzióra vágyik. Ez 70-800 forintnak megfelelő összeg. Ennyi zsebpénz vajon melyik gyerek zsebében nem lapul manapság, és a kártyás vásárlás fortélyaival is jobbára tisztában vannak? De mire jó a teljes verzió? Alkalmas például arra, hogy fotók készítsen az illetéktelen behatolókról, azaz mindazokról, akik a helyes jelszó ismerete nélkül próbálnak hozzájutni az okostelefonon tárolt fotókhoz, videókhoz és egyéb információkhoz. Azaz például rólatok, a gyerek szüleiről. Az app emellett módot nyújt arra, hogy wifi hálózat birtokában a telefonon tárolt fényképeket és videókat megossza tulajdonosa.

Az alkalmazás kiválóan alkalmas a gyanútlan szülők megtévesztésére, hiszen a titkos tartalmakat egy számológép-billentyűzet logója mögé rejthetik.

Nem meglepő, hogy a szülőknek nem tetszik

De nézzük, miként értékelik az ötletet a felnőttek. Az alkalmazáshoz írt vélemények között például valaki ezt írja: „Ez az ártatlannak látszó ki app rettenetes. Egy számológépnek látszik. És számológépként is működik. Ugyanakkor teljesen elrejti a privátnak szánt tartalmakat.”

Nem véletlen, hogy az alkalmazás a hatóságok figyelmét is felkeltette. A durhami rendőrség például hivatalos közleményben figyelmeztette a szülőket a veszélyekre, továbbá tájékoztatta őket arról, hogy jelenleg is folyik a vizsgálat az alkalmazással kapcsolatban. „A Calculator app lényegében egy titkos album, melyet a gyerekek olyan fotók és videók tárolására használhatnak, melyeket el akarnak rejteni a szüleik szeme elől. A titkos fotók egy olyan ikon mögött vannak, mely látszólag egy számológép billentyűzete. Arra intjük a szülőket, hogy legyenek éberek és ne engedjék gyermekeiknek, hogy letöltsék ezt az alkalmazást a telefonjukra” – mondta el egy brit lap kérdésre a rendőrség szóvivője.

Egy internetbiztonsági szakértő arra is figyelmeztetett, hogy ez az alkalmazás arra is használható, hogy a szülők ne tudják meg, ha a gyerek szexuális tartalmú felvételeket készít és oszt meg saját magáról. Ezt a jelenséget nevezik angol szóval sextingnek. „Találkoztam szülőkkel, akik elmesélték, hogyan találták meg gyerekük telefonján az alkalmazást, és mennyire megdöbbentek azoknak a fotóknak a láttán, melyeket nem feltételeztek gyerekükről” – mondta el a szakértő.

Valószínűleg a közfelháborodásnak köszönhető, hogy bár az alkalmazás továbbra is elérhető az app store-ban, a javasolt életkornál már 17+ szerepel.

Beszélgetni, beszélgeti és beszélgetni

Lehet persze ragozni, hogy mekkora a felelőssége a mobil alkalmazás készítőinek, illetve azoknak, akik az appot 4+ életkori javaslattal kiengedték az alkalmazások webáruházába. Mégis azt gondolom, hogy ha egy gyerek fotókat és videókat dugdos a telefonján a szülei elől, ott a szülők valamit nagyon elrontottak. Ha a gyerek szexuális tartalmú felvételeket készít, oszt meg és rejteget, ott még inkább. Aztán az is elgondolkodtató, mi visz rá egy szülőt arra, hogy titokban ellenőrzgesse, mi van a kölök telefonjában.

A legfontosabb, hogy a szülők felismerjék a jelenség – és különösen a sexting – veszélyét és ezekről nyíltan beszéljenek a gyerekeikkel. Ehhez persze szükséges egy olyan nyitott, őszinte légkör szülő és gyerek között, ami ha megvan, akkor ez a probléma fel sem merül, és nincs miről beszélni.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!