A múltkor gyanútlanul néztem fél szemmel valamelyik kertévé közszolgálati híradónak csúfolt, kékfénybe oltott állatkerti híradóját (tudjátok, három felrobbantotta, szétmarcangolta, leütötte hír között egy „albínó kismajom született az alsónekeresdi állatkertben” típusú szenzáció), amikor felháborodott politikusok tiltakoztak az ellen, hogy már egészen kis gyerekek is a baleset-, sőt életveszélyes ketrecharcban keresik a karrier útját. Amihez „jószándékú” felnőttek még asszisztálnak is nekik, és amiben persze OV a fő bűnös, ki más?

Hogy mi van? Ketrecharc kisgyerekeknek? Amiről még csak eztán kell majd törvényileg deklarálni, hogy 14 éves kor alatt márpedig tilos és punktum? Elkezdtem keresgélni a neten, hogy mi ez az őrültség és lám, tényleg. Felnőttek, „edzők” és – saját be nem teljesült álmaikat hajszoló – szülők eresztenek össze egymással már egészen kisgyerekeket kifejezetten abból a célból, hogy összeveressék egymást.

A hír24 is beszámolt annak a fiatalkorú ketrecharcosnak az esetéről, akinek a május 24-én Csepelen megrendezett Tüske Amatőr MMA Utánpótlás versenyen szakadt le a tüdeje. Nem ő volt az egyetlen súlyos sérült. A „métát” a magát MMA Országos Szövetségnek nevező egyesülés elnök-edzője, Földesi László szervezte, ahol 10 év alatti kortól és −40 kilogrammos súlycsoportoktól ütötték, verték egymást a gyerekek, „védőfelszerelésként mindössze egy könnyű bokszkesztyűvel. Sokat elárul a fotó, amivel a rendezők kedvet csináltak az induláshoz (lásd fenn). A versenykiírás így fogalmaz: „az amatőr versenyen a betöltött 10. életév és szülői beleegyezés szükséges, de ha valakinek van 10 évnél kisebb tanítványa, akkor azt is hozza, a 10 évnél kisebbeket bemutató mérkőzéseken szeretnénk szerepeltetni”. Bemutató mérkőzéseken… hát ez remek… mintha ott kisebbeket ütnének…

De mi is az a ketrecharc?

A földharcot is megengedő úgynevezett kevert harcművészet, az MMA, vagy más néven ketrecharc széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, a nyolcszögletű ketrecben például szabad ütni, rúgni, fojtani, feszíteni és dobni is. A full contact küzdelemben nem fogják vissza magukat a felek, teljes erejű ütéseket, rúgásokat alkalmaznak.

Az MMA-t, azaz ketrecharcot vagy pankrációt öt esztendős korban lehet elkezdeni, fejvédő nélkül, egy vékony kesztyűben. A sportág igen fiatal, ebben az évtizedben robbant be a köztudatba és megállíthatatlanul fejlődik. A kritikusok szerint barbár sportágról van szó, ami hatással lehet a gyerekek viselkedésére. Egy amerikai tréner szerint viszont nem arra biztatják a tanítványokat, hogy üssék le az ellenfelet, hanem hogy élvezzék a játékot.

A life.hu megkérdezett egy pszichológust, mit gondol arról, ha a szülők, edzők, felnőttek tudtával és beleegyezésével – sőt azok biztatására – verik véresre egymást kicsi gyerekek.

„Minden porcikám ellenzi ezt a dolgot! Nem látok benne sem testileg, sem lelkileg semmi olyan pozitív tartalmat, ami miatt elfogadhatnám! Mindig nagy veszélyt látok abban, ha a szülők a saját meg nem valósult vágyaikat, álmaikat (lehet az hegedülés, festészet, matekverseny) a gyermekeikkel akarják beteljesíttetni, megvalósíttatni. Ebben a korban még erősen él bennük a szüleik iránt érzett megfelelési kényszer, amikor a szeretetért, figyelemért olyan dolgokra is hajlandóak, amik nem feltétlenül okoznak számukra örömet. Ezzel szülőként nem szabad visszaélnünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekek, már 5-6 éves koruktól, sportoljanak. Testüknek, lelküknek, személyiségfejlődésüknek az egyik leghatékonyabb segédeszköze a rendszeres testedzés… Az örömforrásként jelentkező élmények, a mozgás adta jóllét! A versenyhelyzetekhez, a vereség és a győzelem megéléséhez, feldolgozásához, elviseléséhez is kell egyfajta mentális érettség! Ehhez a sporthoz elengedhetetlen az agresszivitás, a legyőzés vágya, a gátlások feloldásán, kikapcsolásán alapuló keménység. A lélek érésének ebben a szakaszában vésődnek be legintenzívebben azok a hatások, amelyekre a felnőtt lét viselkedésformái, stratégiái épülnek. Ha ekkor ilyen szerepet kap az agresszivitás, durvaság, a fájdalom okozása és eltűrése, annak komoly hatásai lehetnek a későbbiekben, nagyobb eséllyel élnek majd konfliktushelyzetben, kapcsolati problémákban ezzel az eszközzel! Azt, hogy milyen személyiségű felnőtt válik belőlük, azonban még sok minden befolyásolja majd (remélem!). Végső soron azt gondolom, hogy ebben a korban még az egészséges test és lélek kialakítását, a közösségi élmény megerősítését, a valahová, valakikhez tartozás érzésének megerősítését kell célként kitűznünk,amire nagyobb az esély a csapatsportokban,az igazi örömjátékokban, mint az ilyen jellegű küzdősportokban" – mondta el Majsai László pszichopedagógus.

Növényi Norbert, az MMA Országos Küzdősport Szövetség elnöke szerint azonnal be kell tiltani az ilyen mérkőzéseket. „Tizenhat év alatt senkit nem szabad versenyeztetni felnőtt szabályok szerint, mert még növésben vannak és nincs kifejlődve a szervezetük” – mondta. A versenyt szervező MMA Országos Szövetség vezetője, Felföldi Szabolcs ugyanakkor tagadta, hogy a tüdősérülést szenvedett fiú felnőtt szabályrendszerben indult volna. Szerinte már korábban is volt baja a tüdejével. Úgy véli, azért vádolják őket, mert népszerűek és sokaknak ez a sport az egyetlen esélye.

Na, ez a legnagyobb baj… És ezen az sem segít, ha megszületik a készülőben lévő törvény, ami 14 éves kor alatt tiltja a gyerekek ökölharcba hajszolását. Nem mintha a rosszabb hírű kerületekben nem dívna egymás összeverésének szokása. Na de versenyszinten, felnőttek jóváhagyásával, az valami egészen más.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az oldal, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!