Tudom, hogy mindenkinek máshol van a határ, mit oszt meg az életéből a nagyérdeművel. Szerintem vannak egy család életében olyan értékes pillanatok, események, amiknek az emlékét óvni-védeni kell, ami csak a miénk, amit nem dobunk oda szétcincálni a net népének. Nekem pont ezért például nagyon nem fér bele a szüléstörténetek irkálása a netre. Pedig népszerű a műfaj, elég, ha csak beírjuk a keresőbe a „szüléstörténet” szót és máris tobzódhatunk specifikusan erre „szakosodott” honlapok között. De a fentiek behelyettesíthetők az első randi történetével, azzal, hogyan kérte meg a kezem az, akit szeretek, de nekem ide tartoznak a közösségi oldalakon vagy videómegosztókon élő egyenes adásban közvetített szülések is. 

És akinek még ez sem elég, azoknak itt van a szülés tematikájára épülő valóságshow. Méghozzá nem is akármilyen szülésé. Természetes szülés lesz ez, távol a civilizációtól – és persze az orvosi segítségtől is (ez utóbbiról remélem, hogy csak virtuálisan, a show kedvéért). Az Amerikában – hol máshol? – vetített Born in The Wild valóságshow ötletét egy videó adta, melyet a Youtube-on több mint 20 millióan láttak és mely egy nőt mutat, aki az őserdő kellős közepén hozza világra a gyermekét. (erről a NőBlogon is olvashattál, a videót és a róla szóló cikket itt találod.) A producerek hangsúlyozzák, hogy olyan nők nem kerülhetnek be a műsorba, akik először szülnek. Olyan nőket és férfiakat kerestek, akik úgy döntöttek, hogy távol a civilizációtól, az orvosoktól és a mesterséges beavatkozásoktól, a természet meghitt közelségében hozzák világra gyermeküket. Bár a „meghittséget” többszörös idézőjelbe kellett volna rögtön tennem, tekintve az ilyen műsorokkal járó médiafelhajtást, a forgatást, a népes stábot, millió néző figyelő szemét. Ennyit a meghittségről.

A műsor készítőinek reményei szerint a valóságshow kiváló fogadtatásra talál majd az amerikai nézők körében, akik hozzá vannak szokva a hipersteril kórházi szülésekhez, és akik csak mostanában kezdenek szembesülni az otthonszülések növekvő népszerűségével. „Rendkívüli óvintézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy az anyák és a babák is tökéletes biztonságban legyenek. Az, hogy mi is jelen leszünk a szülésnél, jóval nagyobb biztonságot jelent majd számukra, mintha csak magukban lennének” – magyarázza a műsor egyik producere. A kritikusok azonban azt mondják, hogy a látottak arra bátoríthatnak másokat, hogy „ezt otthon is kipróbálják”, ezért a kockázat túlmutat azon, ami a forgatás helyszínén fenyegetheti az anyákat és a babákat.

Nem kétlem, hogy a műsor sikeres lesz. Sokan fogják nézni, hiszen a valóságshow-k egyébként is népszerűek, bár az ezzel kapcsolatos kommenteket olvasva az lehet az ember benyomása, hogy csak olyan ember létezik, aki nem nézi ezt a szemetet, csak véletlenül kapcsolt oda, a szomszédasszonya mesélte, sőt még tévéje sincs – érdekes módon mégis mindenki minden szereplőt ismer és pontosan ismeri az aktuális történéseket. A vadonban szülős valóságshow ráadásul új színfolt lesz azoknak a nézőknek, akik már beleuntak a f.szpörgetésbe és abba, hogy magvasnak szánt mondat nem hangozhat el úgy, hogy ne szerepeljen benne az „úgymond”.

Ahogy mondtam, a határ mindenkinek máshol van. Az én lányaim megszületésének történetét azonban továbbra sem ismerheti meg a net népe, nem szakértheti meg senki, hogy ott és akkor szükséges volt-e a burokrepesztés, és elég kedves volt-e a szülésznő. Az a két történet csak a miénk, őrizzük és vigyázunk rá.

További olvasnivalót itt talász a témában:

Meddig meztelenedjünk le a neten?

Otthonszülés élő egyenes adásban, cenzúrázatlanul

Természetes szülés élő egyenes adásban

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!