A várandós nő túlélte az emberrablást, a megerőszakolást és a verést – magzata azonban nem volt ilyen szerencsés. Az amerikai rendőrség emberölésnek minősítette az esetet, ezért a nő exét most gyilkosság miatt körözik. Ami ismét felveti a kérdést: saját személyiséggel rendelkező ember-e a magzat?

Az oklahomai nő mindössze 6 hetes terhes volt, amikor korábbi barátja a gyanú szerint három napra étlen-szomjan fogva tartotta, többször megerőszakolta és bántalmazta, többször megverte ököllel, cipősarokkal és az öv csatos végével. „Úgy megverte, hogy a családtagjai alig ismertek rá – áll az oklahomai rendőrség jelentésében. – Az áldozat mindkét szem úgy bedagadt, hogy nem látott, egész testét zúzódások borították, súlyosan megsérül a hüvelye, és az övcsat számos mély sebet hagyott a bőrén.”

A nő azonban túlélte a megpróbáltatásokat. A magzat állapotának megítélésére végzett első ultrahangvizsgálat még mutatott szívműködést, három nappal később azonban már nem észleltek életjelenségeket. Emellett a hormonszintek is azt jelezték, hogy már nem áll fenn életképes terhesség, a nő elvetélt.

Ha az eset New Yorkban, New Jerseyben, Connecticutban, Vermontban vagy 11 másik államban történt volna, ahol a törvény nem ismeri a magzat ellen elkövetett gyilkosság fogalmát, a magzati szívműködés hirtelen eltűnését nem tekintenék erőszakos halálnak. A történet azonban annak a 38 államnak az egyikében játszódott le, ahol a magzat életének elvétele is emberölésnek minősül. Ráadásul Oklahoma abba a 23 államba is beletartozik, ahol a törvényt a fogantatást pillanatától alkalmazzák. Itt a jog így fogalmaz: „Emberölésnek számít, ha az egyik ember egy másik „emberi lényt” megöl – az „emberi lénynek” tekintve a még meg nem született magzatot is.” Ez a passzus itt és más államokban is az élethez való jog szellemében került be a törvénybe – az abortuszpártiak nemtetszése ellenére, akik ezt az első lépésnek tekintik az abortusztilalom felé. Az említett törvény és a legális abortusz közötti ellentmondást az oklahomai törvény így oldja fel: „Nem tartozik az emberölés körébe a meg nem született magzat életének elvétele, ha arra olyan legális abortusz kapcsán kerül sor, melybe a várandós nő beleegyezett.” Majd így folytatja: „Semmilyen körülmények között nem vádolható a magzat ellen elkövetett emberöléssel az anya, hacsak a magzat halála nem az anya által elkövetett bűncselekmény eredményeként következik be.”

Az oklahomai esetben is dönthetett volna úgy az anya, hogy megszakíttatja a terhességét, azonban nem így tett. Éppen ezért az eset gyilkosságnak minősül, melynek gyanúsítottja a nő korábbi barátja. „Ha egy várandós nőt inzultus ér, melynek következtében a magzat elhal (mint ebben az esetben is), ez gyilkosság, melynek elkövetőjét emberölésért fogják letartóztatni – magyarázza az oklahomai rendőrség képviseletében Gary Knight felügyelő. – A mostani esetben további vád a személyes szabadság megsértése, a nemi erőszak és a bántalmazás is. Tovább színesíti a palettát a gyermekrablás is, hiszen a férfi a nőt annak 3 és 8 éves kisfiával együtt tartotta fogva.” Egyébként a 8 éves kisfiú azonosította, hogy az elkövető a nő korábbi barátja, egy 31 éves féfi volt, aki fegyvert nyomott a gyerek fejéhez és megfenyegette, hogy ha szökni próbál, megöli.

Ha elítélik gyilkosságért, valószínűleg ez lesz az első eset, hogy a döntéssel az abortuszt ellenzők és az abortuszpártiak is egyetértenek. A gyilkosságért Oklahomában akár halálbüntetés is kiszabható.

(A fotó nem a történetben szereplő nőt ábrázolja.)

A témában további érdekességeket olvashatsz itt:

Abortuszellenesek: véres magzatok helyett cuki kisbabák

Akkor mész abortuszra, ha a gyerek apja megengedi

Az abortusz megítélése: közönséges gyilkosság

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!