Újranyitottak az iskolák, ami jó hír. Szigorú szabályokat kell betartaniuk a járvány megfékezése érdekében, ez is jó hír. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogyan lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot egy zsák bolhához hasonlító gyerekközösségben, mondjuk az óra közti szünetekben. Ez viszont rossz hír.

covid koronavírus iskola tippek járvány

Úgyhogy összeszedtem, hogy egy ruhatisztítással, mosodai tevékenységekkel foglalkozó szakértő milyen tippeket ad annak érdekében, hogy a gyerekkel együtt ne érkezzen haza egy kis COVID is.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy a gyerek éppen a ruháján vagy az iskolai cuccaival hozza haza a koronavírust. Kicsi az esély, de nem nulla. Úgyhogy nem haszontalan, ha mostanában különös gondot fordítunk a ruhájának és iskolai holmijának tisztítására, fertőtlenítésére is. Mert az igaz, hogy a gyerekek szerencsére csak nagyon ritkán mutatnak tüneteket és még ritkábban lesznek súlyosan betegek, mint a felnőttek és különösen az idősebbek, de ettől még simán hordozhatják a vírust és könnyen átadhatják a családban olyanoknak, akik számára már nem ennyire veszélytelen a dolog, például mert már öregek vagy krónikus betegségben szenvednek.

1. Ne csak mossunk, de fertőtlenítsünk is!

Ha az iskolai ruhák tisztításáról van szó, akkor most, járvány idején a legfontosabb, hogy különbséget tegyünk mosás és fertőtlenítés között. A mosás célja a ruhákon lévő piszok, szennyeződés eltávolítása, míg a fertőtlenítésé az esetleges kórokozók elpusztítása. Járvány idején a második a legfontosabb feladat.

Ennek első lépése, hogy a mosógép programjai közül a legmagasabb hőfokú mosást válasszuk, amit csak az adott textília elbír (ehhez a ruhába varrt címke ad felvilágosítást). Az a jó, ha legalább 60 fokon sikerül mosni. A szennyes válogatásához és mosógépbe pakolásához ajánlatos kesztyűt viselni. Vannak klórtartalmú, fertőtlenítő hatású mosószerek is, ezeket azonban inkább a fehér ruhákhoz választhatjuk, a színes ruhák ugyanis kifakulhatnak vagy foltossá válhatnak. És persze nem elhanyagolható az sem, hogy öblítsünk bármily’ gondosan, nem kevesen vannak (különösen a kisgyerekek között), akiknek bőre érzékeny és allergiás reakcióval válaszol arra, ha ilyen mosószerrészecskék maradnak vissza a ruhában.

2. Ne rázogassuk a nedves ruhát teregetéskor!

Legtöbbünk már reflexszerűen kirázza a ruhát, mielőtt a szárítókötélre teríti. Ezt most ne tegyük! A vírus ugyanis éppen a nedve környezetet kedveli, és könnyen lehet, hogy éppen most rázzuk ki a még megmaradt vírusokat a szoba levegőjébe. Ehelyett a szakértő szárítógép használatát javasolja – már akinek van ilyen, mert nekem például nincs. De a ruhák rázogatását mindenképpen érdemes kerülni.

3. Gyakrabban mossuk azokat a ruhadarabokat is, amelyeket máskor ritkábban szoktunk!

Az evidens, hogy a fehérnemű és a póló minden nap megy a szennyesbe, és másnap tisztát vesz a gyerek. A farmert, a vastagabb pulóvereket, blézereket, dzsekiket általában sokkal ritkábban dobjuk be a mosógépbe. A szakértő most azt tanácsolja, hogy most ezeket a vastagabb darabokat is gyakrabban mossuk. A probléma ezzel csak az, hogy ezek között szép számmal vannak olyan ruhadarabok is, melyek nem bírják a magas hőfokon történő mosást. A probléma megoldását egy gőztisztító berendezés megvásárlásában és rendszeres használatában látja a szakember. (Utánanéztem, nálunk már tizenpárezer forintért lehet kapni ilyen gőztisztítókat.)

4. Fordítsunk különös gondot a tornacuccra!

A tornaóra pont az a hely, ahol elég nehéz folyamatosan betartani a védőtávolságot, még akkor is, ha a tesitanár figyel arra, hogy a testi kontaktussal járó gyakorlatokat száműzze az óráról. Ráadásul a gyerekek megizzadnak az órán, a nedves tornaruha pedig ideális közege a vírusnak. Ez pedig különös felelősséget ró a szülőkre a sportfelszerelés tisztántartásakor. „A sportruházat különösen ki van téve annak, hogy kórokozókkal szennyeződjön, ezért minden használat után ki kell mosni. Ne forduljon elő, hogy a gyerek kétszer ugyanabban a holmiban megy be a tornaórára” – figyelmeztet a szakértő.

A sportruházat mosásakor is az 1. pontban felsoroltakat kell szem előtt tartani. Mivel a cipőnk talpa minden szutykot felszed a talajról, a tornacsuka, sportcipő mosása kiemelten fontos. Szerintem a legtöbbünk úgy mossa ezeket a textil lábbeliket, hogy egy külön programmal egyszerűen bedobja őket a mosógépbe. Ezt érdemes úgy csinálni, hogy a cipőket egy már nem használt ócska párnahuzatba tesszük a mosógépbe helyezés előtt – ez a cipőt is kíméli és a mosógép dobját érő ütéseket is tompítja egy kicsit. Bőrcipők esetében ez nem járható út, a bőr felületét időnként töröljük át fertőtlenítőszeres ruhával – amihez természetesen használjunk kesztyűt.

5. Az iskolatáska, na az egy külön fejezet!

A táska a sulis felszerelésnek az a darabja, ami általában az égvilágon mindent megjár. A gyerek egész nap teszi-veszi jobbra-balra, a tömött buszon a lábához engedi vagy az ülésre teszi, az iskolában csak az nem ér hozzá, aki nem akar, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az iskola kapuja előtt a haverokkal történő beszélgetés idejére a táska a gyerek lába mellett a járdán landol. Szóval kívül-belül bármi előfordulhat benne.

A táska tisztán tartásának és fertőtlenítésének módját az szabja meg, hogy milyen anyagból készült. Persze az a legegyszerűbb, ha olyan anyagból, hogy ez is a mosógépbe dobható. De ha nem, akkor is érdemes gyakran lefújni fertőtlenítő hatású spray-vel vagy alaposan végigtörölni fertőtlenítőszeres ruhával vagy eldobható nedves kendővel. Aztán csak akkor adni ismét a gyerek kezébe, ha a táska teljesen megszáradt.

Kérjük meg a gyereket, hogy ha tömegközlekedési eszközzel megy iskolába, a táskát ne tegye le a jármű padlójára vagy az ülésre, és ha leül, a táskát vegye az ölébe.

6. Aztán ott van a tolltartó is, amit a gyerek ezerszer megfog egy nap!

A tolltartó az a sulicucc, amit a gyerek a legtöbbször megérint, hiszen míg a vonalzó vagy a matekfüzet csak egy-egy órára van „forgalomban”, addig ceruzára és radírra minden órán szüksége van. Szóval a tolltartó is egy kényes pont.

A tolltartó esetében is azt tudom ismételni, amit az iskolatáskánál. Ha mosható anyagból készült, akkor nyert ügyünk van, bele vele a mosógépbe! Ha nem, akkor jöhet a fertőtlenítőszer bármilyen formában, spray, kendő, folyadék, éppen ami a legalkalmasabbnak látszik az adott színű és formájú tolltartóhoz.

+ 1 tipp.

Eddig azt soroltam, mit tehetünk mi, szülők. De ezen kívül sulykoljuk bele a gyerekbe, hogy mostanában, járvány idején nem számít irigységnek és önzőségnek, ha nem adja kölcsön a ceruzáját, vonalzóját vagy radírját annak az osztálytársának, akinek éppen nincs. A több kézen-közön átment különböző iskolai cuccok ideális „közlekedési eszközt” kínálnak a vírusok számára.

És persze az is fontos, hogy mi is sulykoljuk a gyerekbe a szabályok betartását – ahelyett, hogy nagyképűen elbagatellizáljuk a veszélyt. Mert ők szerencsére kevésbé vannak veszélyben. De például a nagyi vagy a nagynéni simán belehalhat vagy lélegeztető gépre kerülhet.

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A házilag készült textil maszk tényleg semmire sem jó?

Álhírekkel és konteóelméletekkel bombázzák az anyákat a járvány alatt is

A koronavírus miatt a nők inkább otthon szülnének

Egyedül, 16 évesen korababát szültem a karantén alatt

Koronavírus elleni védettséggel született a baba

Mégsem okoz bébibummot a karantén?

Az otthoni tanulás unalmas, ezért az én gyerekeim nem is vesznek benne részt

Járvány idején született négy egyforma babánk

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!