Előbb egy szülés története, ahol a szike örökre nyomott hagyott a babán. Aztán egy videó, melyben összeszedtem a császármetszés előnyeit és hátrányait, kockázatait. Végül, de nem utolsósorban egy csomó hasznos információ a császármetszésről szülészorvostól dúlától és gyógytornásztól. Bónuszként egy hasznos kezdeményezés.

szülés császármetszés videó

Mert április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja. Hogy megalapozott döntést hozhasson anya és orvos egyaránt.

További olvasnivaló a témában: Tények kontra tévhitek a császármetszésről - infografika

 

szülés császármetszés videóA jó múltkor olvastam egy történetet arról, hogy egy babán örökre nyomott hagyott az a tény, hogy császármetszéssel jött a világra. A 21 éves Emma Edwards kislánya, Karmen akkor sérült meg még az anyaméhben, amikor az orvos bemetszést ejtett a méhen, hogy kiemelje a babát. Életre szóló emlékként most hosszú forradás fut a kislány szemétől a füléig. Az már csak hab volt a tortán, hogy az anyának és a babának egy napot kellett várnia, hogy a plasztikai sebész Aberdeenből megérkezzen a távoli skóciai kisvárosba, Invernessbe, hogy úgy lássa el a sérülést, hogy az minél kevésbé legyen látható a gyógyulás után. A császármetszést végző orvos arra hivatkozott, hogy fogalma sem volt, hogy már elkezdődött a vajúdás, amikor rászánta magát a császármetszésre, ezért történhetett a baleset.

A kórház vezetése belső vizsgálatot indított, melynek feladata annak tisztázása, miként kell változtatni a műtét előtti biztonsági és szakmai előírásokon ahhoz, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg az eset.

A császármetszés szeretik a celebek, pedig nem veszélytelen beavatkozás

Valószínűleg igaza lehet az orvosnak, aki a már beindult szülésre hivatkozik a baba sérülésének okaként.

A leggyakoribb okok, amiért a magzat is sérülhet a császármetszés során:

  • megindult szülés
  • sürgőséggel végzett császármetszés
  • tapasztalatlan, nem kellő gyakorlattal rendelkező orvos

Az alábbi kis videóban összeszedtem, mikor lehet és szükséges császármetszést végezni. A videóból az is kiderül, melyek a veszélyek és kockázatok. Mert ilyenek is vannak szép számmal, hiába állítják a témában járatlanok, hogy a császármetszés csak az alakjukat féltő celebek és a fájdalomtól magukat megóvni akaró nők „sportja”.

Szülés előtt: a császármetszésről is tájékozódjunk!

A császármetszéssel kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering, a műtét megelőzési lehetőségeiről, menetéről és következményeiről, a beavatkozás utáni regeneráció lépéseiről alig hall érdemi információkat egy átlag kismama. Április (az ICAN kezdeményezésére) a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja: égető szükség van hiteles információkra szülés előtt, a császármetszést illetően is.

Miközben a WHO 10-15 % körüli császármetszési arányt tart ideálisnak és elfogadhatónak, hazánkban 40 százalékban, míg globálisan 21,1 százalékban születnek császármetszéssel a babák. A nemzetközi szervezet arra is rámutatott, hogy ha a fent ajánlottnál gyakrabban végzik a beavatkozást, az nem jár az anyai és gyermeki halálozási arányok jelentős csökkenésével.

A császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja azonban nem pusztán a magas császárarányokra való figyelemfelhívásról szól, vagy arról, miért olyan alacsony a császár utáni hüvelyi szülések (VBAC) aránya, de egyben arra is rá kíván világítani, hogy az érintettek milyen bánásmódban részesülnek a beavatkozás során. Informálják-e az édesanyát arról, mi történik vele, babájával? Kapnak-e lehetőséget a kísérők, hogy végig a szülő nő mellett maradjanak? Támogatják-e az anyát, hogy az újszülött megszakítás nélkül vele lehessen? Kap-e érdemi segítséget minden érintett a posztoperatív időszakban (szoptatás, gyógytorna, pszichés támasz)? Mert császármetszés esetén is minden anyát megilletnek az alapvető betegjogok, hogy kompetensek maradhassanak a folyamat során, hogy minél kevésbé traumatizálódjanak a rendszerben (különösen sürgősség, komplikáció esetén), ám a tapasztalatok sajnos nem ezt mutatják.

Rutin, de nagy hasi műtét

A császármetszés nagyszerű orvosi vívmány, melyre életmentő beavatkozásként gondolunk, de ma, amikor az egekbe szökik a műtéti szülésbefejezések száma, nem lehet eleget beszélni a császármetszés valódi arcáról. „Bárki, még az is, aki a legtudatosabban készül a szövődménymentes hüvelyi szülésre, kerülhet olyan helyzetbe, hogy végül a szülést – akár az ő, akár születendő gyermeke egészsége érdekében – császármetszés útján kell befejezni. A stressz forrása sokszor az ismeretlentől való félelem, így az, aki lelkiekben egy kicsit is felkészül a császármetszés lehetőségére, sokkal jobban fogja megélni azt” – mondja dr. Prosszer Mária, szülész-nőgyógyász, a Császárvonal applikáció szakmai védnöke. Tapasztalatai szerint, ha őszintén felkészítik a leendő édesanyákat arra, hogy mi várható, könnyebb lesz túllendülniük az első néhány nehéz napon. „A császármetszés ugyan rutin, de ettől még nagy hasi műtét!” – figyelmeztet.

Felelős döntés kiegyensúlyozott tájékozódás után

Erre hívja fel a figyelmet Veisenberger Eleonóra dúla, perinatális szaktanácsadó jelölt, a Császárvonal szakértője is. „A szülésről való elképzeléseink sokszor tele vannak tévhitekkel, és nem biztos, hogy van mellettünk olyasvalaki, aki segít tisztán látni. A császármetszés ráadásul hatással van a pszichénkre, testünkre és környezetünkre, rövid és hosszú távon is” – magyarázza, és minden várandós anyát arra biztat, ismerkedjen a császárral, a császár utáni hüvelyi szülés témakörével is. Az előzetes információszerzés ugyanis magabiztosságot adhat, ráadásul a megfelelő tájékozódás nyomán a hasi szülés meg is előzhető, akár már szülésünk helyszínének tudatos megválasztásával, ahol a császárarányok alacsonyak, a VBAC-mutatók kedvezők. Kiemeli továbbá, hogy műtét esetén is – mely ritkán néz ki úgy, mint a kórházas sorozatokban –, megilleti az anyákat a korrekt tájékoztatás. „llyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az anya kompetenciaérzete ne sérüljön, és ha mégis, az ahhoz való visszatalálás gördülékeny legyen. Ez pedig a kórházi személyzet feladata, erre mindig kellene hogy legyen idő.”

A testünket életre szólóan megbolygatja

Rákosi Dóra, gyógytornász, a Császárvonal egyik ötletgazdája naponta szembesül azzal, hogy császár után mennyire kevés információjuk van az édesanyáknak, mi is történt velük, s hogy mit tudnak tenni a minél szövődménymentesebb gyógyulásért, a műtéttel összefüggő panaszok (pl. trombózis, hasűri összenövések) megelőzéséért. „Tíz réteget vágnak át a hason, hogy a babát ki tudják emelni. Szülés után az anya annyi visszajelzést kap, hogy szép a sebe, vagy a hathetes kontrollon, hogy ‘minden mehet’. Ez félrevezető lehet, és az is, ha azt látjuk, császár után hat héttel valaki már fut, edz. A várandósság alatt, a has növekedésével ugyanis megváltozik a test biomechanikája, és jön a műtét, mely után a testnek gyakran segítségre van szüksége, hogy testrészeink újra kapcsolódhassanak egymással, az idegrendszerrel. Mindez egy hormonálisan, idegrendszerileg zűrös időszakban. Ezért minden császárral szült anyának végig kellene mennie egy regeneráló programon, hogy a mindennapos terhelésekhez megerősödjön, s csak aztán visszatérni a korábbi mozgásokhoz.”

Ezért jött létre a Császárvonal

A császárral kapcsolatos hiteles információk közvetítése volt a célja a Császárvonal projektnek is, mely két édesanya komplex kezdeményezése. Munkájuk során szakértők segítségével egy informatív, ingyenes mobilapplikációt álmodtak meg (Android, iOS), melyben a császár előtti, a kórházi és a gyermekágyi időszakról is részletesen olvashatunk. Az alkalmazásban előfizethető egy hiánypótló, gyógytornászok által összeállított videós csomag is, mely a szülés utáni első három hónap regenerációs programját tartalmazza (posztoperatív és gyermekágy utáni torna, légzőtornák, hegmasszázs, sebkímélő mozdulatok). A projekt része egy facebookos szakértői csoport, most indult weboldaluk, és ugyancsak aktívak Facebookon, Instagramon is.

Köszönöm a Császárvonalnak a szakmai anyagot.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A császármetszés hosszú távú előnyei és kockázatai

Saját gyermekét segítette császármetszéssel a világra - csodaszép fotókkal

Az apának is jár az első ölelés joga – de beszéljünk a Krabbe-betegségről!

Szülés utáni depresszió, a néma gyilkos

Serena Williams a negyedik trimeszterről

Szoptatással a szülés utáni depresszió ellen

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!