A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének népszerű eszközei. Rossz hír, hogy ezek a tabletták sem mentesek a kockázatoktól vagy mellékhatásoktól. Jó hír ugyanakkor, hogy ezek a nem kívánt hatások viszonylag ritkán fordulnak elő, akkor is leginkább enyhe formában, így a kockázat-haszon arány messze a haszon javára billen.

fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletták mellékhatások kockázatok

A mostani posztban a fogamzásgátló tabletták 10 leggyakoribb szövődménye közül ötöt veszünk végig, a poszt második részében következik majd a másik öt kockázat. Tudj róla, hogy ne ess pánikba! Fontosnak tartom ugyanakkor kiemelni, hogy fogamzásgátló tablettát csak orvosi javaslatra, orvosi konzultációt követően kezdjünk el szedni.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Vérzel vagy nem vérzel – te döntesz!

A védekezés nem csak a nők dolga ám!

A fogamzásgátló tabletták hormontartalmú gyógyszerek, melyek a peteérés megakadályozásával előzik meg a terhességet. Hiszen ha nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt, akkor nincs terhesség sem. Ezeket a tablettákat a nők jelentős része használja fogamzásgátlásra, a 15 és 44 év közötti korosztály körülbelül egyhatoda. A fogamzásgátló tablettáknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai, a mostani posztban és a poszt második részében a mellékhatásokról lesz szó.

Elöljáróban annyit szükséges tudni, hogy ezek a tabletták a női hormonok közül ösztrogént, gesztagént vagy mindkettőt tartalmazzák, utóbbiak az úgynevezett kombinált fogamzásgátló tabletták. Az úgynevezett „minitabletták” („minipill”) ezzel szemben csak gesztagént tartalmaznak. A fogamzásgátló tabletták megfelelő használat esetén nagy biztonsággal akadályozzák meg a nem kívánt terhességet.

Akkor lássuk a mellékhatásokat, és azt, mikor kérdezz orvost!

Köztes vérzés, pecsételés

A két menstruáció közötti köztes hüvelyi vérzés vagy pecsételés nem valódi menstruáció, úgynevezett áttöréses vérzésnek is nevezik. A tablettaszedés megkezdése után 3 hónapon belül általában megszűnik ez a probléma. Fontos tudni, hogy a pecsételő vérzés nem jelenti azt, hogy a fogamzásgátló tabletta ne töltené be a funkcióját egészen addig, míg azt az előírások szerint szedjük, és nem marad ki egyetlen tabletta sem. Ha azonban a köztes vérzés 5 napnál hosszabb ideig tart vagy szokatlanul erős, érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Émelygés, hányinger

A tablettaszedés megkezdésekorn néhányan enyhe hányingert, émelygést érezhetnek, ez azonban idővel megszűnik. Segíthet a hányinger elkerülésében, ha a tablettát étkezés közben vagy lefekvés előtt vesszük be. Erre a mellékhatása is vonatkozik, hogy amennyiben súlyos vagy 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll, érdemes kikérni a nőgyógyász tanácsát.

Mellek feszülése, érzékenysége

A fogamzásgátló tabletták szedésének megkezdése után a mellek megnagyobbodhatnak, feszesebbé és érzékenyebbé válhatnak. Ez normális kísérőjelenségnek tartható, mely a tablettaszedés megkezdése utáni néhány hétben általában megszűnik. Ha azonban a mellben csomó tapintható, vagy a fájdalom és nyomásérzékenység tartósan vagy súlyos formában fennáll, ugyancsak orvosi konzultációt igényel. Jó tanácsként ajánlják, hogy a koffein- és sóbevitel csökkentésével enyhíthető a mellek érzékenysége, emellett segítséget jelenthet megfelelő alátámasztást nyújtó melltartó viselése is.

Fejfájás és migrén

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok fokozhatják a fejfájás, illetve annak egyik formája, a migrén előfordulásának kockázatát. Ennek elkerülésére érdemes kisebb hormontartalmú fogamzásgátló tablettát választani. Normális körülmények között a fejfájásos mellékhatás idővel enyhül, de súlyos vagy tartósan fennálló formája esetén ugyancsak ki kell kérni orvos tanácsát, hiszen tablettaváltás lehet indokolt.

Testsúlygyarapodás, hízás

Ez az egyik leggyakoribb aggodalom, mely felmerül, amikor valaki hormonális fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdését fontolgatja, és sokakat éppen ez tántorít el a fogamzásgátló tablettáktól. A klinikai adatok szerint azonban nem állítható egyértelműen, hogy önmagában a fogamzásgátló tabletta okozná a testsúly ingadozását. Sokkal valószínűbb, hogy a fogamzásgátlók a folyadékvisszatartás fokozása révén növelik a testsúlyt, különösen a mellek és a csípő környékén. Egyes vizsgálatok szerint például csak gesztagént tartalmazó fogamzásgátló tabletták 6−12 hónapos szedése mellett körülbelül 2 kilogrammos testsúlygyarapodásra számíthatunk, és más idevágó vizsgálatok is hasonló eredménnyel zárultak.

A poszt következő részében újabb öt olyan mellékhatást veszek sorra, melyekre hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése kapcsán számíthatunk, különösen az első időszakban. Mert tudnod kell róla, hogy ne ess pánikba.

A poszt második részét itt találod.

Forrás: Medical News Today

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág fogamzásgátlás témában megjelent korábbi írásaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!