A poszt első részében a hormonális fogamzásgátló tabletták tíz leggyakoribb mellékhatásának felét vettem sorra. Ezek között szó volt egyebek mellett a pecsételő köztes vérzésről, a hányingerről vagy a testsúlygyarapodásról. A mai poszt a következő öt, viszonylag gyakori mellékhatást sorolja fel. Tudj róluk, hogy ne ess pánikba!

fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta mellékhatások kockázatok

Itt is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mellékhatások viszonylag ritkán fordulnak elő és akkor is többnyire enyhe formában. És azt is fontosnak tartom kiemelni ismét, hogy fogamzásgátló tablettát csak orvosi javaslatra, orvosi konzultációt követően kezdjünk el szedni.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A fogamzásgátlás a lusta emberek mentsvára

Terhességi teszt fogkrémmel?

Hangulatingadozások, hangulatváltozások

Klinikai vizsgálatok is alátámasztják, hogy a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a hangulatot, némileg fokozhatják a depresszió és egyéb emocionális zavarok kockázatát. Rendkívül fontos, hogy bármilyen jelentős hangulatváltozás esetén, melyet összefüggésbe hozunk a tablettaszedéssel, kérjük ki orvos tanácsát.

A menstruáció rendszertelenné válása, kimaradt menstruáció

Még előírás szerinti tablettaszedés esetén is előfordulhat, hogy egy-egy menstruáció kimarad. Különösen nagy ennek esélye, ha más tényező is közrejátszik, például stresszbetegség, utazás, egyébhormonális vagy pajzsmirigy-eltérés. Amennyiben a tabletta szedése alatt a menstruáció kimarad vagy csak nagyon kevés vérzés jelentkezik, célszerű terhességi tesztet végezni, mielőtt elkezdenénk az újabb doboz fogamzásgátló tabletta bevételét. Amennyiben bármilyen kétely vagy aggodalom felmerül, keressük fel orvosunkat.

A nemi vágy csökkenése

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok befolyásolhatják a nemi vágyat (libidót) is, ez azonban nem minden tablettaszedő nőnél jelentkezik. Amennyiben a nemi vágy tartósan csökken vagy zavarja a normális szexuális életet, beszéljük meg a problémát az orvossal. Vannak azonban olyan esetek is, amikor tablettaszedés kapcsán inkább fokozódik a libidó, melyet azzal magyaráznak, hogy hatékony fogamzásgátlás mellett eloszlik a nem kívánt terhesség feletti aggodalom, illetve enyhülnek a menstruációt kísérő tünetek és a PMS, azaz a premenstruációs szindróma súlyossága is.

Hüvelyváladék megváltozása

Fogamzásgátló tabletta szedése kapcsán megváltozhat a hüvelyváladék jellege, illetve mennyisége növekedhet vagy csökkenhet. Amennyiben a hüvelyváladék csökkenése következtében hüvelyszárazság jön létre, a szexuális érintkezés élvezetesebbé tétele érdekében nedvesítő anyagok használhatók. A hüvelyi váladék jellegének vagy mennyiségének megváltozása az esetek többségében ártalmatlan jelenség, azonban színének vagy szagának megváltozása fertőzésre utalhat, mely orvosi vizsgálatot indokol.

Szemeltérések

Viszonylag ritkábban esik szó arról, hogy a fogamzásgátló tabletták hormontartalma következtében megvastagodhat a szem szaruhártyája, illetve fokozódik bizonyos szembetegségek előfordulásának kockázata. Előfordulhat ezért, hogy az orvos a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése után nem javasolja kontaktlencse használatát. A korábban kontaktlencsét viselőknek érdemes szemészorvosukkal konzultálni, ha a tablettaszedés megkezdése után azt tapasztalják hogy látásuk vagy a kontaktlencsével szembeni toleranciájuk megváltozik.

A poszt első részét itt találod.

Forrás: Medical News Today

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág fogamzásgátlás témában megjelent korábbi írásaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!