Sorra tiltakoznak a nagy magáncégek az Egyesült Államok egyre szigorodó abortuszpolitikája ellen. Többek között a Disney és a Netflix után most a Gucci divatház tette le a voksát amellett, hogy a nők saját maguk rendelkezhessenek a testük felett.

abortusz abortusztörvény gucci

És hogyan másként tették volna ezt meg, míg legújabb kollekciójukkal. Egyben azt is jelzésértékűnek szánták, hogy hol mutatták be a kifejezetten az abortusztörvény ellen tiltakozó pólókat és kabátokat.

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Ferenc pápa hazájában elbukott az abortusz ügye

A sátánizmus lenne a megoldás a szabad abortusz jogára?

 

abortusz abortusztörvény gucciDonald Trump abortusz- és bevándorláspolitikája állandó tiltakozások kereszttüzében áll. Mindenki a maga módján tiltakozik, például se vége, se hossza a tiltakozó tüntetéseknek, ahol nemcsak a szabad abortuszért szállnak síkre, hanem például a melegek és a transzneműek jogaiért is. Értelemszerűen mindenki a maga eszközeivel küzd, épp legutóbb a Disney és a Netflix fejezte ki elég markánsan, hogy nem ért egyet azzal, amerre mennek a dolgok. A dolgok pedig sok helyen nem a liberalizálás, hanem a szigorítás irányába mennek. Bár Írországban történelmi jelentőségűnek tartják az abortuszpártiak a tavalyi népszavazást, az argentin parlament például kis többséggel ugyan, de leszavazta az abortusz legalizálását a 14. hét előtt.

Most itt az újabb tiltakozó: a Gucci divatház, aki egész kollekciót szentelt a témának – pontosabban a tiltakozásnak. Az olaszház kreatív igazgatója, Alessandro Michele kifejezetten olyan kollekciót tervezett, mely a nők autonómiáját és önrendelkezési jogát hangsúlyozza. Korábban Miki egér, most éppen az abortusz a pólók, kabátok tematikája, többek között például „My body, my choice” (Az én testem, az én döntésem) feliratú pólók jelennek majd meg a kifutókon, ami az 1970-es évek feminista mozgalmainak jelszava volt, mielőtt a Gucci ráapplikálta volna a luxuscuccaira.

„Történelmi pillanat volt, amikor a nők végre megszabadultak a korlátaiktól, melyet a korábbi századok raktak rájuk, de végül szabadon lélegezhettek – kezdte véleményének kifejtését kissé patetikusan Alessandro Michele. – Nem akarom elhinni, hogy még mindig vannak a világnak olyan pontjai, ahol az emberek jogot formálnak arra, hogy uralkodjanak a nők teste felől és dönthessenek róla. Én mindig a szabadság oldalán állok. Mindig.”

Az mindenesetre provokatív, de legalábbis jelzésértékű, hogy az abortusz mellett voksoló kollekció bemutatásának helye éppen Róma, a Vatikán és a katolikus egyház fővárosa.

Hoztam pár képet a kollekcióról. Egyelőre nem tudom eldönteni, tetszenek-e a feminista jelszavakkal teleaggatott luxusruhák.

abortusz abortusztörvény gucci

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág abortusz témájában megjelent korábbi írásait itt találod.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!