Egy frusztrált apa fotót posztolt közösségi oldalán kamaszlánya botrányosan kinéző szobájából. Az akció – a korábbi hasonló szülői posztokhasonlóan – most is megosztotta a közvéleményt. Egyesek szerint megengedhető ez a nevelési módszer, míg mások szerint a gyerek nyilvános megszégyenítése ismerősök és ismeretlenek előtt hosszú távon erősen kontraproduktív lehet.

kamaszok nicky campbell

Az biztos, hogy nem a BBC bemondója volt az első, aki ehhez a nevelési módszerhez folyamodott. Vagy nem folyamodott. Utólag már magyarázkodott, tehát az sem biztos, hogy valódi volt a probléma, vagy csak lájkvadászat céljából került ki a Twitterre a fotó.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Azt mondják, túl keményen megbüntettem a lányom…

Gyerekszobából átnevelő tábor

A BBC bemondója, Nicky Campbell nemrégiben a Twitteren posztolt egy fotót, melyen állítólag 19 éves lánya erősen rendetlen szobája látható − ha finoman akarok fogalmazni. A fotóhoz ezt írta: „Ez teljesen elfogadhatatlan. Majdnem 19 éves vagy, én pedig megőrülök ettől a rendetlenségtől.”

A megosztás sok ezer lájkot hozott, és több ezren hozzá is szóltak a fotóhoz. Még mielőtt rátérnék a poszt meglehetősen ellentmondásos megítélésére, idézném a műsorvezetőt, aki a nagy nézettséget hozó poszt után azt írta, hogy Tulajdonképpen csak viccnek szánta az egészet. Hiszen szinte már internetes közhelynek számítanak azok a posztok, melyekben a szülők kamaszgyerekeik rendetlen szobája miatt mérgelődnek. Az apa utólag azt mondja, hogy sokaknak tetszett a poszt, beleértve a saját lányát is, aki valójában nem is 19, hanem 21 éves, és maga is részt vett a hálószoba-skandalumott megörökítő fotó elkészítésében.

Ez azonban nem akadályozta meg szülők tucatjait abban, hogy maguk is csatlakozzanak az akcióhoz, és tonnaszámra töltsék fel a gyerekeik rendetlen szobáiról készült fotókat ironikus, csípős vagy vicces megjegyzések kíséretében. Az egyik anya például azt írta, szvesen cserél a tévéssel, mert az ő lányának szobája még ennél is kétségbeejtőbb – és állítását természetesen fotóval is dokumentálta.

Nem az első próbálkozás, amiben a szülők a gyerekek ügyes-bajos dolgainak nyilvánosságra hozatalával próbálnak célt érni a gyereknevelésben. Az Anyavilágon is írtam arról az apáról, aki az országút mellett bandukoló kamaszlányáról készült videót töltött fel az internetre. A videóhoz fűzött posztban elmagyarázta, hogy miután kamaszlány röbbszöri figyelmeztetés ellenére is zaklatta diáktársait az iskolabuszon, egy időre letiltották az iskolabuszról. Ez egészen addig nem izgatta, amíg az édesapja nem tette számára nyilvánvalóvá, hogy az iskolabusz alternatívája nem az apai sofőrszolgálat, hanem a gyaloglás lesz.

Még korábban egy anya szinte túlélőtábort rendezett be kamaszlánya szobájából. Az ezt dokumentáló, ugyancsak nagy vitát kiváltó fotót kiposztolta a Facebookra is. Ezen jól látható volt, hogy a 9 éves kislánya szobájáról az égvilágon minden kivitt, csupán az ágyat hagyta meg, arra kikészítve egy öltözet ruhát. A képhez fűzött magyarázat szerint: „Megmondtam neki, hogy azért teszem mindezt, mert nagyon szeretem és azt szeretném, hogy értékes ember váljon belőle.” Az anya szerint – aki nem sokkal utána törölte a posztot – lányát, Hannah-t azzal vádolták az osztályban, hogy zaklatja, piszkálja és csúfolja az osztálytársait, akik ezért kiközösítették.

Az ilyen fotók mindig megosztják a közvéleményt: egyesek szerint jó módszer, mások szerint megengedhetetlen a gyerek kipellengérezése.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Azt mondják, túl keményen megbüntettem a lányom…

Gyerekszobából átnevelő tábor

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!