Új őrület terjed a közösségi médiában. Fotók és videók dokumentálják, miként reagálnak a kisebb és nagyobb gyerekek arra, ha arcon dobják őket egy szelet sajttal. Igen, jól hallottad. Arcon dobják. Sajttal, igen. És nem, nem a vásott testvérek rossz viccéről van szó, ahol aztán jót nevetnek a baba ijedtségét és/vagy értetlenségét látva.

cheesechallenge sajtkihívás közösségi média közösségi oldalak

Mondja már meg valaki, hol van ennek a a vége? Még mikre leszünk képesek némi figyelemért, lájkért és megosztásért?

További olvasnivaló a témában: A dezodor nem játék és nem kihívás tárgya!

 

Az nem újdonság, hogy a gyerekek sok hülyeséget képesek kitalálni, ha saját maguk vagy mások veszélyeztetéséről van szó. Se szeri, se száma a különféle „kihívásoknak”, melyek lényege, hogy minél többen megpróbálkozzanak ugyanazzal az őrültséggel, amit közben gondosan dokumentálnak, hogy aztán megoszthassák a közösségi oldalakon. Volt már dezodor”kihívás”, volt gyújtogatás és fojtogatás is. És a felsorolás messze nem teljes.

Most itt a legújabb eszement ötlet, mely végogsöpör a közösségi mádiában, ez a #cheesechallenge, vagyis sajtkihívás. A lényege, hogy a gyereket meg kell dobni egy szelet sajttal. Nem, nem viccelek. És nem a gyerekek között terjedő újabb őrületről van szó, hanem komoly, megfontolt (ja, nem) felnőttek dobálják a saját gyerekeiket, jól szórakoznak rajtuk, aztán a videót kiteszik a Twitterre vagy más közösségi oldalra. Hadd mulasson más is a gyereken!

Az ötlet az @unclehxlmes nevű Twiter-felhasználótól ered, aki egy Facebookon látott videót osztott meg, melyen valaki egy kisbabát dob arcon egy szelet sajttal. Ezt a tweetet azóta törölte, de addigra sajnos már vírusként terjedt a közösségi médiában, és sok felnőtt találta viccesnek és követésre méltónak.

Pedig a #cheesechallenge hashtaggel feltöltött videókon jobbára összezavarodott és megrémült kisgyerekek látszanak, akik ijedten próbálnak rájönni, mi történik velük éppen, mert nem értik a szituációt. A hiba nem bennük van, tányleg nehezen értelmezhető, mi a vicces abban, hogy jót nevet egy felnőtt azon, miként reagál a gyerek, ha sajttal dobják arcon.

Bár sokan jópofának találják ezeket a videókat, szerencsére számosan szót emelnek az ötlet ellen. Sokan gusztustalannak tartják, mások a fulladásveszélyre figyelmeztetnek. Egy Mollie Goodfellow nevű újságírónő például ezt írta: „Képzeljük el, mit szólnánk ahhoz, hogy miután kilenc hónapig a szívünk alatt hordtuk magzatunkat, világra hoztuk, aztán a babát karunkba véve bemegyünk a szobába, ahol a gyerek apja arcon dobja őt csak azért, hogy levideózhassa és megoszthassa a közösségi oldalakon.” Egy apa pedig ”ellenvideót” készített, melyben udvariasan megkérdezi a kisfiát, hogy kér-e sajtot, majd odanyújtja neki, és miközben a gyerek jóízűen falatozik, még kedvesen figyelmezteti arra is, hogy amit kapott, azt illik megköszönni.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A dezodor nem játék és nem kihívás tárgya!

És ha azt mondom, hogy gyújtsd fel magad, akkor felgyújtod?

Újra életveszélyes játék terjed a gyerekek között

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!