Egy most megjelent vizsgálat szerint az amerikai felnőttek csaknem háromnegyedének fogalma sincs arról, hogy a humán papillómavírus (röviden HPV) többféle ráktípussal is összefüggésbe hozható – nemcsak a viszonylag közismertebb méhnyakrákkal, hanem más daganattípusokkal is.

hpv méhnyakrák

Tartok tőle, hogy ha nálunk végeznének ilyen felmérést, legalább ennyire rossz vagy még ennél is rosszabb eredmények születnének.

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

 

Az amerikai prevenciós hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a humán papillómavírus (HPV) okozta fertőzés „annyira gyakori, hogy csaknem minden, aktív szexuális életet élő nő és férfi megkapja élete folyamán valamikor”. Bár a HPV-fertőzés lehet akár tünetmentes is, amikor a beteg nincs is tudatában fertőzöttségének, máskor súlyos következményekkel járhat, rosszindulatú daganatokat, rákot okozhat. Viszonylag ismertebb tény, hogy a HPV-fertőzés összefüggésben állhat a méhnyakrák kialakulásával, azt viszont kevesebben tudják, hogy szájüregi rákot, végbélrákot vagy hímvesszőrákot is okozhat.

A HPV-fertőzés megelőzésére létezik már védőoltás is, melyet nemcsak a kamaszlányok, hanem a fiúk számára is javasolt beadatni – a HPV-vel összefüggésbe hozott ráktípusok ismeretében talán nem nagyon kell magyarázni, hogy miért.

Annak ellenére, hogy a betegségek megelőzésével foglalkozó szakemberek minden létező fórumon kommunikálják a HPV összefüggését különböző ráktípusok kialakulásával, a texasi egyetem most közzétett kutatása szerint a megkérdezett felnőttek túlnyomó többségének fogalma sincs erről a veszélyről. A cikk szerzői kiemelik, hogy az információhiánynak is jelentős szerepe lehet abban, hogy a HPV elleni védőoltás népszerűsége az országok többségében lényegesen elmarad a várttól – annak ellenére, hogy számos állam egészségügyi hatóságai ingyenes biztosítják a vakcinát a megfelelő életkori csoportok számára. Az országok közül Ausztrália élen jár e téren, ahol is nemcsak a lányok, hanem a fiúk is évek óta szervezett oltási programok keretében juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához, melynek nyomán máris töredékére csökkent például a méhnyakrák előfordulása.

A JAMA Pediatrics című lapban nyilvánosságra hozott felmérésben 2564 felnőtt férfit és 3697 nőt kérdeztek meg HPV-vel kapcsolatos ismereteikről. A 18 és 26 év közötti férfiak kétharmada, a nők egyharmada nem volt tisztában azzal a ténnyel, hogy a HPV méhnyakrákot okozhat. Még rosszabb volt a helyzet akkor, ha a HPV okozta egyéb rákokra (szájüreg, végbél, hímvessző) kérdeztek rá, melyek esetében a férfiak több mint 80 százalékának, a nők 75 százalékának nem volt tudomása. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a HPV egyéb ráktípusokat okozó hatását 10 férfi közül 2-nél is kevesebb, 10 nő közül is mindössze csak 2-3-an ismerik.

Ha a szülők sem tudják, az bizony nagy gond

Az összes életkori csoportot tekintve a „tudatlanok” aránya körülbelül 70 százalék volt. A kutatók kiemelik, hogy az információhiány a 27 és 45 év közötti, illetve a 46 év feletti korosztályban a legaggasztóbb, ugyanis ebből a korosztályból kerül ki a szülők többsége, akik döntésre jogosultak védőoltások beadatásáról gyermekeik számára.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy különösen a méhnyakrákon kívüli egyéb rákfajták esetében van szükség a jelenleginél jóval hatékonyabb tájékoztató kampányokra, mert miközben a méhnyakrák előfordulása – a szűrésnek és a védőoltásnak köszönhetően – az utóbbi 15-20 évben csökkent, addig a szájüregi és garatrákok előfordulása a férfiak körében több mint 200 százalékkal, a végbélrák előfordulása a nők körében csaknem 150 százalékkal emelkedett.

Forrás: JAMA Pediatrics

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Mi a bajuk a szülőknek a HPV elleni védőoltással?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!