Egy nemrégiben közzétett kutatás aggasztó összefüggéseket derített fel a fogyókúra után gyakori jojóeffektus, illetve a szívünk és érrendszerünk állapota között.

jojó jojóhatás jojóeffektus jojódiéta fogyókúra

Ismert adat, hogy a nem megfelelően végzett, életmódváltással nem párosuló fogyókúra az esetek akár 80 százalékában is úgynevezett jojózáshoz, jojóeffektushoz vezethet.

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

 

jojó jojóhatás jojóeffektus jojódiéta fogyókúraEmlékszel még a jojóra? A jojóra sokan emlékszünk még, gyerekkorunk olcsó és egyszerű játéka volt. A legegyszerűbb változatában két, többnyire fából, esetleg fémből vagy műanyagból készült korongot egy tengely köt össze, amelyre egy vékony zsineget tekernek. A zsineg szabad végén egy, az ujjunkra húzható hurok van. Jojózáskor a zsinór hurkát a középső ujjunkra húzzuk, a jojót megmarkoljuk, majd laza mozdulattal eldobjuk. Ahogy a jojó letekeredik a zsinegről, egyre gyorsabban forog. Ez a forgás a giroszkopikus hatás révén stabilizálja a jojót, annak tengelye a zsinegre merőleges marad annak ellenére, hogy nem pontosan a tengely közepén van felfüggesztve. A zsineg teljes letekeredése után a legegyszerűbb jojók maguktól elkezdenek visszatekeredni. Ha ekkor a csuklóval rántunk rajta egyet, pótolhatjuk a letekeredés közben elvesztett energiát, és elérhetjük, hogy a jojó visszatérjen a kezünkbe. A jojó az egyik legrégebben ismert játék, számos kultúrában megjelent valamilyen néven. A második legrégibb ismert játék a játékbaba után. Noha sokan kínai eredetűnek gondolják, a valóságban már több száz évvel időszámításunk előtt felbukkant az ókori görögöknél. Érdekesség. hogy az Athéni Nemzeti Múzeumban őriznek egy jojózó alakot ábrázoló vázát és egy eredeti görög jojót is. (Forrás: Wikipédia)

A jojódiéta jelenti, hogy a szigorú szabályokat étkezési szabályokat elhagyva a testsúly akár 10 százaléka is visszakúszhat rövid időn belül, melynek eredményeként a testsúly végül több lesz, mint a fogyókúra előtt volt.

Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a testsúly ilyenfajta ingadozásának számos egészségi hatása lehet. Egyes adatok szerint a jojó effektus növelheti a bármely ok miatt bekövetkező halálozás kockázatát, míg mások szerint csak a szív- és érrendszeri betegségek okozta haláltól kell jobban tartania annak, aki a fogyókúrát abbahagyva visszaszedi eredeti testsúlyát, sőt annál többet is.

Egy másik vizsgálat szerint a jojóeffektus úgynevezett kardiometabolikus (szívet és anyagcserét érintő) „hullámvasúthoz” vezethet, ami azt jelenti, hogy míg az egészséges étkezés hatásai néhány héten belül kezdenek megmutatkozni a szívünk és keringésünk állapotában, addig a jojódiéta nyomán fellépő negatív hatások azonnal jelentkeznek.

A mostani vizsgálatban 485 nő vett részt, akik számot adtak arról, hogy egy éven belül hányszor változott a testsúlyuk 4-5 kilogrammot meghaladó mértékben. Ugyanakkor feljegyezték a szívünk egészsége szempontjából legfontosabb kockázati tényezők előfordulását is, ez a hét faktor a következő: dohányzás, fizikai aktivitás, testsúly, étrend, vércukorszint, koleszterinszint és magas vérnyomás. A válaszolók 73 százaléka ismerte el, hogy legalább egy alkalommal átélt jelentős testsúlyváltozást. Azt találták, hogy ebből a csoportból minden 10 nő közül 6-7 nőnél kedvezőtlen volt a felsorolt kockázati tényezők összetétele. Pedig − jegyzik meg a Kutatók − abban az esetben, ha a felsorolt tényezők szempontjából az optimális tartományban vagyunk, akkor lényegesen kisebb a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa (stroke, sztrók) előfordulásának a kockázata.

A mostani megfigyeléseknek különösen figyelemreméltó és szomorú tényezője, hogy a fogyókúra után jelentkező jojózáskülönösen azoknál hat károsan, még sohasem voltak várandósok. Ez egyben azt is jelenti ugyanis, hogy a különösen veszélyeztetettek általánosságban fiatalabbak, tehát a testsúlyingadozás a már korai életkorban megkezdődik − jegyzi meg a vizsgálat vezetője.

Forrás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág elhízás témában megjelent korábbi írásiért ide kattints.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!