Egy brit történész tudatos történelemhamisítást hajt végre. Szerencsére „csak” a gyerekszobában, amikor azt meséli lányainak, hogy a II. világháború brit harci gépeinek pilótái között bőven voltak nők is. Azt mondja, ezzel az a célja, hogy megtanítsa lányainak: nőként is bármit elérhetnek az életben, kövessék hát vágyaikat!

nők női szerepek történelemhamisítás nők a háborúban dan snow

Érdekes hozzáállás, és számomra kicsit önellentmondás is. A poszt végén kiderül, hogy miért.

 

A múltkor írtam itt az Anyavilágon az Easyjet női pilótáját ért tahó beszólásról. Nagyon jellemző volt a poszthoz érkezett egyik komment, mely szerint: „Nem tudom miért kell azonnal visongásba kezdeni, tahóságot kiáltani. Tudományosan igazolt tény, hogy a nőknek evolúciósan rosszabb a térlátása, tájékozódása és a térben való elhelyezkedés meghatározásának a képessége. Ebből adódóan női pilóta által vezetett repülőgépen ülni nagyobb kockázattal járhat, mint férfi általin. Azt pedig általános igazolásnak venni, hogy EGY női pilóta EGYSZER vészhelyzetben letett egy gépet, erősen a szánalmas kategória.” A kommentelő szerint tehát bizonyos foglalkozások megfelelő szintű betöltése eleve a mission impossible kategóriája a nők számára. Megengedve, hogy a nők és a férfiak között valóban vannak bizonyos biológiai és pszichológiai különbségek úgy általánosságban (ami nem is baj szerintem), akkora egyéni különbségek is vannak, hogy ami az egyiknek nehezebben megy, azt a másik simán hozza és fordítva. De ez a férfiak között sincs másként. Az egyik képes elvezetni egy gépmonstrumot, míg a másik inkább egy óraszerkezettel szöszmötöl.

nők női szerepek történelemhamisítás nők a háborúban dan snowDe van, aki egészen érdekesen értelmezi, mi a legjobb módja, ha azt akarja megtanítani lányainak, hogy egy nő is képes betölteni bármilyen feladatot, ne korlátozza hát őket női mivoltuk, amikor hivatást választanak.

A BBC történelmi témájú műsorának történész szakértője, Dan Snow a közelmúltban elismerte, hogy messze nem a valós tényeket tárja lányai elé, amikor arra kerül a szó, hogy a nők milyen szerepet töltöttek be a történelemben. A II. világháborúról szólva például azt meséli, hogy a brit Spitfire-ek bátor pilótái között bőven voltak nők is. Tisztában van vele, hogy idővel a lányai is rájönnek majd, hogy ezzel kapcsolatban nem mondott igazat nekik, de ezzel egyelőre nem foglalkozik, azt mondja, hogy azon a hídon majd akkor kell átmenni, amikor odaérnek.

„Meg akarom kímélni őket a zord igazságtól”

„Nem akarom, hogy a lányaim máris szembesüljenek a XX. század zord igazságával, a nemi diszkriminációval – mondta el a BBC műsorában a 39 éves történész, aki három gyerek édesapja, a 3 éves kisfiún, Wolfon kívül két lánya is van, a 2 éves Orla és a 6 éves Zia. − A múltkor múzeumba vittem őket, ahol Zia csak ment és ment sorról sorra, nézte a II. világháború repülőgépcsatáiról készült fekete-fehér fotókat, és csak azt hajtogatta: fiú, fiú, fiú, fiú, fiú, fiú, fiú, fiú, fiú, fiú… Valami magyarázatot kellett adnom neki arra, hogy a nőket miért csak báli ruhában vagy mereven a kamerába néző egyenruhásként látja, miközben a férfiak hősök módjára harcolnak, repülőgépet vezetnek, hegyeket hódítanak meg. Valamit ki kellett találnom. Azt meséltem hát neki, hogy a Spitfire-pilóták között is voltak nők, ők is vezettek repülőgépeket, ők is bátran harcoltak. Tudom, hogy később valamikor az iskolában megtanulja, hogy a nők nem vállalhattak aktív frontszolgálatot a II. világháborúban, de ezzel majd akkor foglalkozom, ha majd szembesít a füllentésemmel.”

nők női szerepek történelemhamisítás nők a háborúban dan snowÁllítása igazolására egy fényképet mutatott a kislánynak egy pilótanőről, mely egy repülőgép pilótafülkéjében készült, azt állítva róla, hogy a fotó egy repülőgépcsata hiteles dokumentuma. A fénykép egyébként valódi, csak nem a háború golyózáporában készült. A pilótafülkékben ugyanis már a világháborúban is ültek nők, csak nem bombákat pottyantottak le a levegőből, hanem a brit gyárak, városok és haditámaszpontok között repültek, biztosítva az ellátást és az összeköttetést. Mindezzel a történésznek az a célja, hogy a lányai azt tanulják meg, hogy egy nő is bármire képes, vágyaiknak csak a csillagos ég szab határt.

Nők nélkül nem ment volna

Na, akkor egy kis történelmi visszatekintés, bár én – Dan Snow-val ellentétben − nem vagyok történész. Nos, a világháborúban igenis részt vettek nők. Először 1941-ben intéztek felhívást a brit nőkhöz, hogy vállaljanak feladatot a háború által az országra rótt feladatok ellátásában. Először a 20 és 30 év közötti egyedülálló nőket hívták be, 1943 közepére azonban az egyedülálló nők 90 százaléka, a férjezettek 80 százaléka dolgozott gyárakban, vagy otthon Angliában, vagy a csaták hátországában. Hadianyagot, gépeket gyártottak, biztosították a katonák utánpótlását, buszt vezettek, és még sorolhatnám.

nők női szerepek történelemhamisítás nők a háborúban dan snowDe ha Dan Snow szerint csak az a nő volt hős, akik a golyózáporban helyt állt, akkor emlékeztetni szeretném arra, hogy a Florence Nightingdale-ek és utódaik nélkül egyetlen háborút sem nyerhettek volna meg a hős férfiak, és sokkal többen meghaltak volna, mint nélkülük. Ők voltak azok, akik a hátországban ápolták a sérülteket, segítették az orvosokat abban, hogy életeket mentsenek, vigaszt, bátorítást és mosolyt nyújtottak a sérült katonáknak. Azoknak a katonáknak, akik Dan Snow szerint a háború kizárólagos hősei.

De ha ez sem elég Dan Snownak, akkor javaslom nekik, hogy guglizzon rá, hogy a történelem során hány nő alkotott hatalmasat a tudományokban, a művészetekben és a civil életben. Nem mindig könnyen, sőt sokszor hatalmas áldozatok árán, nagy hátrányból indulva, de megtették. (Az egyikükről, az ókorban élt Agnodicéről itt olvashatsz.) Nagyon sokan vannak, bőven van hát példakép, akiket a lányai elé tud állítani ahelyett, hogy nőket hazudik a Spitfire-ek pilótafülkéjébe.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Ez is érdekelhet:

Ha tudom, hogy nő vezeti a gépet, fel sem szállok!

Agnodice története - avagy férfi vagy nő legyen a nőgyógyászod?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!