Mindent vagy semmit? Nem sok dologra igaz. A szoptatásra sem. Ezt bizonyítja egy most megjelent kutatás, mely alapjaiban cáfolja az ama zsigeri félelmét, miszerint „ha egyszer tápszer, mindig tápszer”. Vagyis ha egyszer tápszert adunk a babának, akkor örökre lőttek a szoptatásnak.

anyatej szoptatás tápszer

A mostani adatok szerint hosszabb távon akár még segítheti is a szoptatást, ha néha és indokolt esetben tápszert is kap a baba.

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Nem tilos a védőoltás a szoptatás alatt sem

Mondjuk ki: a szoptatás sokszor kőkemény meló

 

Az anyák legnagyobb félelme, hogy ha akár csak egyszer is elcsábulnak a tápszerre, soha többé nem tudnak visszatérni a szoptatáshoz. Ezért is övezi általában hatalmas felháborodás harcos kismamakörökben, amikor egyes kórházakban „betápszerezik” az újszülötteket.

Minden eddigi rettegésnek ellentmondani látszik a Journal of Pediatrics című gyermekorvosi lapban most megjelent cikk, mely szerint az első szoptatás után adott tápszerpótlás nemhogy aláásná a szoptatást, hanem még kissé növelheti is azon anyák arányát, akik a rákövetkező hónapban kitartanak a szoptatás mellett.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az átmeneti tápszerezés hosszabb távon nem megy a szoptatás rovására azoknál az egyébként egészséges újszülötteknél, akik jelentős testsúlycsökkenés miatt korlátozott ideig tápszerpótlást is kapnak – mondja dr. Valerie Flaherman gyermekorvos. – Tapasztalataink arra is figyelmeztetnek, hogy éppen itt lenne az ideje belevenni a gyermekorvosi ajánlásokba, milyen előnyökkel járhat az újszülött számára, ha a tejtermelés beindulásáig esetenként tápszert is kap.”

Az amerikai gyermekorvosi társaság, az AAP és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelenlegi irányelvei a kizárólagos szoptatás mellett teszik le a voksot, de a mostani vizsgálat vezetője reméli, hogy eredményeik kicsit átrajzolják a képet.

„A célzott, korlátozott mennyiségű tápszer fecskendővel adva kettős előnyt rejthet az újszülött számára: fedezi az újszülött folyadékigényét az első napokban és támogathatja a szoptatás fenntartását – legalábbis az első hónapban.

És ami a legfontosabb azon anyák számára, akik a szoptatás kizárólagosságát sulykoló társadalmi elvárások terhe alatt fuldokolnak: a szoptatás fontos, az anyatej egy csodálatos anyag, de a legfontosabb mégis az, hogy a baba jóllakjon és nagyra nőjön. Ha anyatejjel és anyatejtől, akkor azzal, ha tápszerrel és tápszertől, akkor azzal.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág szoptatás témában megjelent korábbi írásaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!