Állandó harcok és viták vannak az esti lefekvés körül? Sok szülő – belefáradva az örökös csatározásba – feladja és azt mondja, menjen aludni a gyerek, amikor akar és amikor már álmos. Ezzel két baj is van. Az egyik, hogy könnyen előfordulhat, hogy a gyerek még éjjel kettőkor sem fogja akarni.

alvás esti lefekvés

A másik, hogy a következetes esti rutin hiánya hosszabb távon is veszélyeztetheti az egészségét és a fejlődését. Mindennapi tudomány.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

6 szülői hiba, amiért nem alszik a gyerek

A lusta szülők helyett robot altatja el a babát

Egy brit vizsgálatban például 10 ezer, 3 és 7 év közötti gyermeket megvizsgálva azt találták, hogy azok között a gyerekek között, akik nem nagyjából azonos rutin szerint és időben mentek aludni esténként, gyakrabban fordult elő magatartásprobléma, mint azok között, akiket mindig azonos időben küldtek aludni.

alvás esti lefekvésA Pediatrics című lapban néhány éve megjelent vizsgálatban minden öt szülő közül egy mondta azt, hogy 3 éves gyerekének nincs állandó esti lefekvési ideje. Az állandó esti rutin nélkül élő gyerekek között többen voltak azok, akik nem érezték boldognak magukat, figyelmetlenek voltak vagy állandó konfliktusba keveredtek. A vizsgálatban nemcsak a szülők véleményére támaszkodtak, hanem iskoláskorú gyerekek esetén a pedagógusokéra is, akik úgy látták, hogy a nem állandó időben lefekvő gyerekek között több a problémás gyerek. A pszichológusok szerint abban az esetben, ha a gyerek egyik nap este 8-kor megy aludni, a következő nap 11-kor, két nap múlva fél 9-kor, aztán legközelebb valamikor éjfél körül kerül ágyba, a hosszú repülőutaknál tapasztalható időeltolódáshoz hasonlóan valamifajta „szociális jet lag” jelentkezik még akkor is, ha a gyerek végül is minden nap nagyjából azonos időben szenderül álomba az ágyában. Úgy magyarázzák, hogy ilyen esetekben a gyerek szervezete úgy éli meg, mintha különböző időzónákba kerülne – anélkül, hogy akár a gyerekszobából is kitenné a lábát.

Egy 2017-ben nyilvánosságra hozott vizsgálat azt igazolta, hogy az esti lefekvés körül tanúsított szülői gyengeség és következetlenség nemcsak a gyerek magatartására hat ki, hanem fokozza az elhízás kockázatát, illetve gyengébb iskolai teljesítményhez vezet.

De azért van egy jó hír is ebben az egészben: nevezetesen az, hogy a rendszertelen esti rutin viselkedésre gyakorolt káros hatásai reverzibilisek, azzal visszájukra fordíthatók. Amikor a vizsgálatban a rendszertelen ágyba keveredő gyerekeknél következetes esti rutint alakítottak ki, mérhetően javult a viselkedésük. „Ez azt jelenti, hogy soha nem késő pozitív irányban változtatni a család életén, és már igen apró lépésekkel is nagy eredményt érhetünk el hosszabb távon” – ígérik a kutatók.

Az Anyavilág korábbi írásában olvashattál arról, milyen tipikus szülői hibák vezetnek oda, hogy külön harc esténként ágyba dugni a gyereket. A cikk egyben ötleteket is ad a megoldásra. Ha bővebben is érdekel a téma, ide kattints.

Illusztráció: Tenor gif

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

6 szülői hiba, amiért nem alszik a gyerek

A lusta szülők helyett robot altatja el a babát

A szülők a kütyüket okolják a tinik kialvatlanságáért

Túl sokat alszik az újszülött?

Ne harcolj a gyerekkel a délutáni alvásért! (?)

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!