Az anyatej minden cseppje kincs, különösen jól tudja ezt az, akinek kevés van belőle. Manapság már a net a leginkább kézenfekvő „piactér” akkor is, ha valaki anyatejet szeretne szerezni babájának. De mi van akkor, ha a jószándékú anyatársak által felajánlott anyatejet jó pénzért továbbadja valaki?

anyatej internet

Pontosan ez történt mostanában, lett is belőle nagy felháborodás.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Te etetnéd netről vett anyatejjel a gyereked?

Marihuánával szoptatod a gyereked?

A halál az anyatejből érkezik

Ha valaki mindenképpen anyatejjel szeretné etetni a babáját, neki azonban valamilyen oknál fogva nincs elegendő teje, kézenfekvő megoldás olyan anyáktól anyatejet kérni, akiknek feleslegben van belőle. Régen erre ott voltak az anyatejgyűjtő állomások. Ezek ma is működnek sok helyen, de új lehetőségként belépett az internet is, ahol a közösségi oldalak és zárt anyacsoportok gyors, egyszerű és széles körű fórumot biztosítanak az ilyen jellegű kérések neki is. Hogy az így szerzett anyatej mennyire ellenőrizhető és mennyire biztonságos, az megint más kérdés. Erről korábban itt írtam.

anyatej internetAz internet adta névtelenség és arctalanság természetesen visszaélésekre is módot adhat. Ez történt, amikor egy anya kétségbeesett üzenetet tett közzé a neten, melyben anyatejet kért saját gyerekeinek. Az anyatársak egy emberként mozdultak meg, és ki több, ki kevesebb anyatejet el is juttatott a bajba került anyának. Ezért is volt hatalmas a felháborodásuk, amikor valahogyan kiderült, hogy a segítséget kérő anya jó pénzért túladott a felajánlott anyatejen a neten.

Az egyik anya például arról számolt be, hogy ő maga egyedül csaknem 20 liter anyatejet ajándékozott a „kétségbeesett” anyatársnak, melyért számítása szerint körülbelül 380 fontnyi, azaz körülbelül 150000 forintnak megfelelő összegű profit ütötte a csaló markát. A jószívű anya arról is beszámolt, hogy felháborodott üzenetet küldött a csalónak a Facebookon, aki elismerte, hogy eladta az anyatejet, ám a dolgot annyival intézte el, hogy „bocsi”. A csoportban, ahol az anya segítséget kért, a többi anya arról panaszkodott, hogy a csaló a nyakukra járt, hogy adjanak még több tejet, sőt az egyik anyának azt javasolta, hogy szedjen tejfakasztó gyógyszereket, hogy több teje legyen.

A történtek fényében mindenki mélységesen fel volt háborodva, amikor kiderült, hogy az anya a jószívű anyatársak önzetlen segítségét nyerészkedésre használta fel.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág anyatej témában megjelent korábbi tartalmaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!