Nemrégiben egy idősebb ismerősömmel beszélgettem, aki kifejtette abbéli véleményét, miszerint teljesen feleslegesek a meddőségi kezelések, mert ha egy párnak nem születik gyereke, annak oka van. Azt mondja, a természet tudja a dolgát, és ahova nem teremt gyereket, ott ennek így kell lennie. A legnagyobb tiszteletem mellett is ez nettó hülyeség, drága Marika néni, mert az orvostudomány éppen arra van, hogy kijavítsa azt, amit a természet elszúrt.

méhátültetés transzplantáció meddőség

Ez a beszélgetés jutott eszembe tegnap, amikor arról olvastam, hogy egy újabb baba született átültetett anyaméhből.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Gyerek és unoka ugyanabból az anyaméhből

Megszületett az első baba átültetett méhből

Azt szokás mondani, hogy ha felajánlod a szerveidet, ezzel az élet ajándékát adod valakinek a halálod után. Ez duplán is igaz a méhátültetés esetében, itt ugyanis a szervdonor egy vadonatúj életet ajándékoz. A méhátültetés egyébként nem vadonatúj beavatkozás, az orvosok már évek óta próbálkoznak vele. Korábban az Anyavilágon is beszámoltam ilyen esetekről (itt és itt). Tavaly év végén a Lancet című tekintélyes orvosi lapban megjelent cikk keltett nagy feltűnést, melyben ugyancsak egy átültetett mélyből világra jött babáról adtak hírt. Ez annak idején a korábbiakhoz képest annyiban volt különleges, hogy míg korábban úgynevezett élő donoros szervadományozás történt, azaz például – ahogyan például az előbb belinkelt korábbi Anyavilág-posztban is írtam – anya-lánya között jött létre a szervadományozás, most már halott donorból is tudnak méhet átültetni. Az a baba különben már valahol 2 éves kor körül járhat, hiszen az orvosok nem azonnal hozták nyilvánosságra az eseményt, hanem körülbelül egy évet kivártak vele.

Hogy valami „leg” legyen a mostani esetben is, ez az első amerikai baba, aki halott donorból származó méhben cseperedett és született meg egy clevelandi kórházban. A CNN beszámolója szerint a kislány júniusban jött a világra. Édesanyja 32 éves, és egy fejlődési rendellenesség miatt méh nélkül született. Éppen ezért először a méhtranszplantáció történt meg, majd a lombikmódszerrel fogant terhesség 36. hetében az orvosok császármetszéssel segítették világra a babát. Az átültetett méh egy 45 éves nőtől származott, aki agyvérzésben halt meg. Három gyermeke van, akik mindegyike természetes hüvelyi úton jött a világra. Mind ezek a tényezők ideális jelöltté tették a nőt arra, hogy halála után a méhét egy másik nőbe ültessék át.

A baba világra jövetele után az átültetett méhet eltávolították. Ez első pillantásra meglepőnek tűnhet, de a döntés mögött az a megfontolás áll, hogy méhátültetés után − hasonlóan bármilyen szervtranszplantációhoz − a szervet megkapó személynek az immunrendszer működését elnyomó erős gyógyszereket kell kapnia annak érdekében, hogy a szerv ne lökődjön ki (hiszen a szervezet idegen szövetként ismeri fel és igyekszik tőle „megszabadulni”). Ennek az immungyengítő terápiának pedig megvannak a maga kockázatai.

A mostani eredményeket azért tartják kiemelkedőnek a szakemberek, mert ily módon most már nincs szükség arra, hogy a méh rendellenessége miatt meddő nőknek élő donort kell felkutatniuk, aki vállalja a szervadományozást, illetve az ezzel járó nem veszélytelen műtétet.

A lényeg azonban az, hogy ismét újszülött érkezett egy olyan családba, akik akár néhány évvel ezelőtt is még csak nem is gondolhattak gyermekáldásra. Mert a természet nem mindig tudja a dolgát, igenis sokszor téved vagy hibázik, és az orvostudomány éppen azért van, hogy korrigálja, amit képes és amit lehet.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Gyerek és unoka ugyanabból az anyaméhből

Megszületett az első baba átültetett méhből

Ajándékba kapott anyaméh, ajándékba kapott anyaság

Ne vidd a szerveidet magaddal a sírba!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!