…de nem bánom – mondja egy apa, akit azért ért számtalan kritika az internet névtelen és arctalan népe részéről, mert lányát hét és fél kilométeres gyaloglásra kényszerítette reggel iskolába menet. Miközben az apa kényelmesen a fűtött autójában ülve lépésben követte a hideg reggelen az út szélén bandukoló gyereket.

büntetés bullying zaklatás facebook kamaszok

Az ok nagyon egyszerű: ez volt a büntetés azért, mert a kislány többször zaklatta társait, ezért egy bizonyos időre letiltották az iskolabuszról. A kommentelők egy része szerint aránytalanul nagy volt a büntetés.

További olvasnivaló a témában: Gyerekszobából átnevelő tábor

Töltsd ki az Anyavilág kérdőívét és nyerj! A szabályokat itt találod.

 

Az amerikai apa a Facebook-oldalán osztotta meg azt a videót, melyen 10 éves lánya mögött gurul lassan az autójával – egészen az otthonuktól öt mérföldre lévő iskoláig, miközben a videó alatt elmagyarázza, miért volt szükség a büntetésre: „Ezt az édes kis hölgyet már másodszor tiltották le az iskolabuszról amiatt, hogy zaklatta a diáktársait. Világossá akarom tenni számára, hogy a zaklatás, mások piszkálása elfogadhatatlan, különösen az én házamban.”

Matt Cox arról is beszámolt, hogy a lánya ezzel a megjegyzéssel nyújtotta át az apjának a papírt, melyen arról értesítették a szülőket, hogy gyermekük nem megfelelő viselkedése miatt egy hétig nem használhatja az iskolabuszt: „Papa, a jövő héten te viszel majd a suliba.”

Az apa azonban ezt egészen másként gondolta, és ez a gyereknek is kiderült másnap reggel, amikor az apja közölte vele, hogy gyalog kell iskolába mennie. „Manapság sok gyerek azt gondolja, hogy azok a dolgok, amiket a szülők megtesznek értük, egyfajta jog, ami jár nekik, például a szülők kötelessége, hogy elfuvarozzák őket az iskolába. De ma reggel ez a szép kislány éppen öt mérföldet fog gyalogolni az iskoláig. Tudom, hogy sok szülő nem ért egyet velem, de nincs ezzel semmi baj, mert azt teszem, amit én helyesnek tartok. Én pedig azt tartom helyesnek, hogy a gyerekem egyszer s mindenkorra megtanulja a leckét és soha többé ne piszkáljon senkit az iskolában.”

Töltsd ki az Anyavilág kérdőívét és nyerj! A szabályokat itt találod.

Érvek a túlélőtúra mellett és ellen

A videót nem kevesebben, mint 18 millióan látták a Facebookon, és több ezer komment érkezett hozzá a világ minden tájáról.

„Szerintem ez kiváló büntetés a diáktársak piszkálásáért. Miért lenne kötelessége az apának fuvarozni a suliba az iskolabusz helyett? Legalább megtanulja a leckét. Én is körülbelül valami ilyesmi büntetést találnék ki a fiamnak, ha saját hibájából letiltanák az iskolabuszról” – értett egyet az egyik szülő.

Mások viszont azt gondolták, hogy ez túl szigorú büntetés volt. „Nem úgy kell megtanítani bármire is a gyereket, hogy arra kényszerítjük, hogy kilométereket gyalogoljon a hidegben – vélte egy anya. – Valami más büntetést kellett volna kitalálni számára, ez nem túl jó ötlet, hiszen akár meg is betegedhet. Szerintem ez rossz szülői döntés volt.” Mások azt is hozzáfűzték, hogy még ennél is rosszabb ötlet volt az egészet filmre venni és kirakni a netre: „Nem értek egyet azzal, hogy a teljes távolságot gyalog kellett megtennie a kislánynak, és csak tetézte a szülő alkalmatlanságát azzal, hogy közzé is tette a videót a Facebookon.”

Egy másik anya szerint ahelyett, hogy az apa megbüntette a gyereket, inkább a lelke mélyére kellett volna ásni, mi a gyökere a zaklató viselkedésnek. „Normális esetben a zaklatás kiindulópontja az, hogy a gyerek nem érzi magát biztonságban, vagy valami probléma van a családban. Véleményem szerint úgysem hagyja abba a többiek piszkálását, amíg nem oldódik meg a nem megfelelő viselkedés oka.”

Nos, jól eltalált büntetés vagy gyermekbántalmazás?

Töltsd ki az Anyavilág kérdőívét és nyerj! A szabályokat itt találod.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!