Egy fiatal kínai nő mozgalmat indított, melyben arra kéri nőtársait, hogy posztoljanak fotókat borotválatlan testrészekről. Azt mondja, hogy célja, hogy arra bátorítson mindenkit, hogy ne aggódjanak a testük szőrösödése miatt, különösen nyáron, amikor rövid ruhákat és rövid ujjú blúzokat hordunk. Azt nem tudom megítélni − hiszen nyilván ízlés és hozzáállás kérdése is −, hogy valaki szépnek látja-e a szabadon burjánzó szőrt saját vagy más testén a maga természetes valójában.

epilálás bikinivonal follikulitisz borotva borotválás

De ha már szóba kerültek a szőrszálak, akkor beszéljünk az intim terület borotválásáról és az ennek kapcsán fellépő sérülésekről, bőrkiütésekről.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A tetoválás mentális problémákat takarhat

Tetovált tizenévesek – a szülők joggal aggódnak?

Egy fiatal kínai nő a Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón indított mozgalmat pár napja, amiben arra kéri a követőit, hogy #GirlsBodyhairCompetition hashtaggel posztoljanak fotókat borotválatlan testrészeikről. A mozgalom hamar népszerű lett a, a fotók máris legalább 190 millió megtekintésnél járnak

epilálás bikinivonal follikulitisz borotva borotválásEgy követő például azt írta, hogy remek dolog, hogy nem borotválja a testét, hiszen így a szúnyogok nem tudják összecsipkedni, mivel a hosszú szőrszálak miatt nem férnek hozzá a bőréhez. De ezen kívül is szép számmal érkeztek fotók, amiben nyilván csak kisebb részben játszott szerepet az, hogy a mozgalom meghirdetője a legtöbb kattintást hozó fotó készítőjének 88 jüanos (kb. 3500-4000 forintnak megfelelő összegű), a második helyezettnek 66 jüanos, míg a harmadik helyezettnek 55 jüanos díjat ajánlott fel készpénzben.

Azt nem tudom eldönteni, hogy jó dolog-e, ha szabadon nő rajtunk a szőr, hiszen ez egyéni ízlés, hozzáállás kérdése. Kinek a pap, kinek a papné… azaz inkább kinek a szőr, kinek a borotva.

Az azonban bizonyos, hogy a testszőr leborotválása a szőrtelenítés népszerű módja, és nincs ez másként a szeméremszőrzet esetében sem. A borotválás azonban sérülések veszélyét rejti magában, különösen az érzékeny területnek számító szeméremtájon. Ennek speciális formája a borotválkozás után jelentkező speciális bőrkiütés, melynek legfontosabb tényezője a szőrtüszők gyulladása (follikulitisz). Azt gondoltam, összeszedem a kezelési lehetőségeket, és azt, mi a teendő akkor, ha a borotválás bőrelváltozást okoz a szeméremtájon. Végül tippeket is adok arra vonatkozóan, hogyan kerülhető kell az ilyen jellegű sérülések.

epilálás bikinivonal follikulitisz borotva borotválásA borotva okozta sérülések kezelése

Fontos tudni, hogy ezek a többnyire apró sérülések néhány nap alatt maguktól is gyógyulnak. Tanácsos azonban a teljes gyógyulásig az újabb borotválást kerülni ezeken a területeken. Ha azonban a sérülés helyén fájdalom vagy viszketés jelentkezik, akkor gyulladáscsökkentő helyi szerek alkalmazása szóba jöhet. Az ezek közötti választáshoz a patikában adnak segítséget, annál is inkább, mert közülük több készítmény vény nélkül is kapható.

A helyi gyógyszeres kezelésen kívül az alábbiak segíthetnek:

  • Hideg borogatás, mely csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat.
  • Laza ruházat viselése, mely megakadályozza, hogy a ruházat további kidörzsölődést, irritációt okozzon.

Hogyan előzhető meg?

  • Használjunk borotválkozáshoz kínált készítményeket: sokan csak úgy szárazon „húzzák le” a szőrt, de csökkenthetjük a sérülések kockázatát, ha kifejezetten a borotválkozáshoz kifejlesztett készítményeket (habokat, krémeket stb.) használunk. Ezek között vannak kifejezetten a nők számára alkalmas termékek.
  • A borotvát a szőrnövekedés irányába mozgassuk, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a borotvát soha ne a szőrnövekedéssel ellentétes irányba húzzuk, ez ugyanis fokozza az irritációt.
  • Mindig használjunk új, éles borotvát: a tompa borotva ugyancsak fokozhatja az irritációt, hiszen nem vágja a szőrt, hanem csak húzzanyúzza a bőrt. Új borotva használatával egyúttal azt is megoldjuk, hogy a borotválkozáshoz használt eszköz mindig kellően tiszta legyen.
  • Ne borotváljunk túl gyakran: amennyiben kellő időt hagyjunk két borotválás között, akkor ezzel a bőr számára módot nyújtunk arra, hogy a bőr két szőrtelenítés között regenerálódhasson.
  • Hidratáljunk rendszeresen: a kellően hidratált bőr csökkenti annak esélyét, hogy a száraz bőrt a borotválás irritálja.
  • A borotválást időzítsük a fürdés utáni időszakra: a meleg víz tágítja a pórusokat, ezen keresztül csökkenti a borotválás okozta traumát.
  • Sokat tehetünk a borotva okozta sérülések kivédése érdekében, ha a szőrszálakat nem a tövüknél borotváljuk le, hanem csak rövidre vágjuk („trimmeljük”). Ez utóbbi módszerrel akár nullára is csökkenthetjük a borotválás közben szerzett sérülések kockázatát.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A tetoválás mentális problémákat takarhat

Tetovált tizenévesek – a szülők joggal aggódnak?

Ez itt a tetkóm, ez meg a vitiligóm

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!